Smarte tips

Hvordan forlenge levetiden til et juletre

Hvordan forlenge levetiden på juletre? Bilde av juletre på juletreutsalg ute.
Med riktig behandling vil et juletre, akkurat som en annen plante, leve lenger og du vil oppleve mindre dryssing. Vi har snakket med ekspertene som forklarer hvordan det gjøres. (Foto: Colourbox)

Vil du forlenge levetiden til juletreet? Ekspertene sier at både plassering, vanning og når du tar inn treet har noe å si. Vi forklarer hvordan.

Nå er det ikke lenge før årets juletre skal inn i mange norske hjem. SNL skriver at så mange som 90 prosent av den norske befolkningen har juletre, og av disse har hele tre fjerdedeler ekte juletre. Med ekte juletre kommer ikke bare en herlig duft av barnåler og den gode julefølelsen, men det kommer også barnåler og en fare for et tidlig visnende tre. Vi har snakket med ekspertene som forteller hvordan du bevarer juletreet fint lengst mulig. 

Hvordan forlenge levetiden til juletre?

Den fine tradisjonen, som ifølge SNL startet i Tyskland på 1500-tallet, hadde visstnok sin debut i Norge i 1820-årene. Likevel var det ikke før i 1870-1880 at skikken ble allmenn og ikke lenger reservert de mer velstående her til lands. 

Nå er juletre for mange selve kjennetegnet på jul, og noe både store og små både forventer og gleder seg til i desember. Vi har snakket med to eksperter som forteller hva du må tenke på når du skal kjøpe juletre, og ikke minst hvordan du bevarer juletreet lengst mulig. Ja, for et juletre dør som de andre plantene dine tidligere uten riktig behandling. 

Her finner du flere smarte tips, aktuelle saker og inspirasjon til jul

Viktig med riktig plassering av juletreet

– Når du skal velge plassering er det en viktig ting du bør tenke på, sier Ole Aaknes. Og det er å ikke plassere juletreet i nærheten av en varmekilde. Velg derfor en plassering unna varmepumpen, panelovnen og peisen for en lenger holdbarhet. Aaknes har hjulpet til i familiebedriften og solgt juletrær i flere år. Erfaringen har han fått fra å ha hjulpet sin pappa som har over 20-års erfaring med alt fra felling, frakt og salg av juletrær.

Skagerak, Stella juletrefot Ø50,5 cm

Hvor lenge før jul kan man kjøpe juletre?

– Så lenge juletreet står kaldt ute vil det holde seg fra nå og utover mot jul, mener Espen Skarphagen. Skarphagen har jobbet med blomster og planter i en årrekke, i tillegg til å drive bloggen Skarpihagen, Grøntpodden, Instagrammen Skarpihagen og å skrive bok. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

– Juletrærne blir som regel hugget i starten av desember. Det vil si at du fint kan kjøpe juletre fra de selges i butikk, men desto tidligere du setter inn juletreet, desto viktigere er det å vanne og behandle juletreet godt, sier Aaknes.

Bilde av juletreforhandler med mange juletrær foran hvitt hus på gaten.
Visste du at juletreet bør få akklimatiseres før du tar det inn? Vi forklarer hvordan det gjøres. (Foto: Colourbox)

Hvorfor drysser juletreet?

Når det kommer til et visnende juletre er det ikke til å stikke under en stol at det mest irriterende er når barnålene begynner å falle fra treet. At de i tillegg dukker opp i en hver krik og krok til langt utpå nyåret er heller aldri noen kjærkommen overraskelse. På spørsmål om hvorfor juletrær drysser, svarer Skarphagen:

Som regel er det fordi de ikke klarer å suge opp vann, og på lik linje med en bukett med avskårne blomster, har de en begrenset holdbarhet. Det er med andre ord bare å nyte det maksimalt så lenge det er fint. Et godt juletre holder normalt ikke mer enn et par uker før det begynner å visne, sier Skarphagen.

Når kan man ta inn juletreet?

– Om det er kaldt ute kan du fint kjøpe juletreet tidlig og la treet stå ute noen uker før du tar treet inn. Om det er plussgrader bør treet raskest mulig inn slik at treet får vann, forklarer Ole Aaknes.  

Vurderer du kunstig juletre kan du lese hvordan du velger riktig kunstig juletre her

Hvordan bevarer man et juletre best mulig?

– Det viktigste man kan gjøre for å bevare juletreet lengst mulig, er gode forberedelser og jevnlig oppfølging med rikelig med vann og riktig akklimatisering. Når treet ble felt er også noe du bør passe på, sier Aaknes. 

Kjøp et juletre som ser friskt og fint ut, og behandle det riktig når du kommer hjem, tipser Espen Skarphagen.

Hvordan behandle og ta inn juletre?

– La juletreet får en langsom tilvenning til romtemperatur, anbefaler Skarphagen, som selv alltid har valgt ekte juletrær. 

Han forklarer at du først bør ta det inn i en kjølig kjeller eller garasje før det kommer helt inn i stua. En gradvis tilvenning over et par dager burde gå fint, mener han. 

– Når du har valgt riktig juletre er behandlingen og forarbeidet viktig, poengterer Ole Aaknes. Han forklarer at treet er vant til et kaldere uteklima og trenger derfor å få akklimatisert seg i et mellomtemperert rom før det tas inn i romtemperatur. Han forteller at treet burde akklimatiseres i minst et døgn før du tar det inn i stua.

– Dette kan for eksempel være en kjeller, garasje eller en bod. Her kan du la treet stå med nettingen på i noen timer før du tar av nettingen og lar grenene kan rette seg ut. 

Aaknes kommer også med et smart tips: ta på juletrefoten før du tar av nettingen på juletreet.

– Da blir jobben med å flytte treet inn mye lettere. Klipp så over nettingen når treet står på ønskelig plass. Han legger til at det kan være lurt å la grenene på treet få rette seg ut noen timer før du begynner å pynte granen. 

Gått tom for ideer til årets rampenisse? Her har du 65 rampestreker til rampenissen

Nærbilde av juletrepynt i form av et grønt juletre hengende på juletre. Med rød kule i bakgrunn.
Også plassering av juletreet har noe å si. Skal juletreet holde lengst mulig bør det nemlig holdes borte fra varmekilder. (Foto: Colourbox)

Hvordan vanne juletre?

– Når treet er akklimatisert sager du en tynn skive på 2-4 cm av roten rett før du setter den i juletrefoten. Det er viktig at juletreet får vann så raskt som mulig fordi porene til treverket lukker seg relativt raskt. 

Espen Skarphagen foreslår å fjerne litt av barken på de nederste centimeterne før det settes i en juletrefot fylt med lunkent vann. 

– Lunkent vann vil utvide porene og gi et bedre vannopptak, sier Skarphagen og legger til at et friskt tre drikker ganske mye. Også Ole Aaknes anbefaler rikelig og lunkent vann. 

– For at treet ikke skal få kuldesjokk er det viktig å vanne juletreet med lunkent vann. Dette gjelder uansett om du velger julegran eller edelgran, sier han.

– Juletrær er bartrær som fordamper fuktighet gjennom barnålene. Dersom treet ikke får fuktigheten den trenger vil barnålene falle av og ligge på gulvet før man vet ordet av det, legger Aaknes til. 

Espen Skarphagen tipser også om at du kan ha bakteriehemmende midler i vannet i likhet med holdbarhetsmiddel for buketter. 

– Et par dråper klorin og noen rene biter med trekull i vannet kan også gjøre samme nytten, tipser han og påpeker viktigheten med å sjekke mengden vann og etterfylle med lunkent rent vann jevnlig. 

Juletrefot Stand Smart

Smart juletrefot med markedets smarteste juletrefot med fotpedal og låsefunksjon gjør det superenkelt å få juletreet rett og stødig. Vanntank som rommer 3,1 liter med indikator for fylling.

Hvilket juletre drysser minst?

– I Norge er flere typer gran populære, men vi har historisk sett solgt mest av norsk gran og dansk edelgran. Edelgranen finnes både i en norsk og dansk variant, forklarer Aaknes. 

– Edelgran er den juletresorten som drysser minst, mens norsk gran er vant til mer kulde og mister derfor barnåler raskere når de kommer inn i et varmere miljø. 

Aaknes kan også fortelle at edelgranen er kjent for å være bedre for allergikerne

– Edelgranen har nemlig ikke pollen slik som grantreet har. 

Hvor kan man kaste juletre?

– Hver kommune har ulik ordning for hvor man skal kaste juletreet, forklarer Aaknes. Han forteller at noen kommuner har henteplasser, disse er det informert om på kommunens nettsider. 

– Oslo har for eksempel over 1000 henteplasser der treet kan plasseres mellom 4. og 11. januar. Juletreet kan også kastes på gjenvinningsstasjonen gratis, sier Aaknes.

– Alternativt kan greinene klippes av og brukes til å dekke stauder og planter ute i hagen. De kan også kvernes opp til kompost eller klippes opp og brennes i ovnen, tipser Skarphagen.

Espen Skarphagen og Ole Aaknes er ansatte i ABC Startsiden, men fungerer utelukkende som uavhengige kilder i artikkelen og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Les mer på våre temasider: