Smarte tips

Hvordan fyre i peisen

Hvordan fyre i peisen
Visste du at til tross for nordmenns trofaste forhold til fyring i peisen er det mange som fyrer feil? Det finnes nemlig både en «ny» og «gammel» måte å fyre i peisen. Vi viser hvordan du gjør det riktig. (Foto: Colourbox)

Visste du at til tross for nordmenns trofaste forhold til fyring i peisen er det mange som fyrer feil? Vi viser hvordan du gjør det riktig!

Med kalde og lange vintre er det å fyre i peisen en nødvendighet for mang en husholdning i Norge. Ifølge tall fra Trekraft.no har vi ca. to millioner ildsteder i vårt langstrakte land og de fastslår også at rundt 50% av alle norske holdninger fyrer med ved – hvorav 12% av husholdningene har ved som hovedkilde til oppvarming.

«Gammel» og «ny» måte å fyre i peisen 

Takket være lange tradisjoner med fyring og oppvarming i peis skulle en tro vi nordmenn vet veldig godt hvordan man skal fyre i peisen, men etter ekspertene å dømme er den tradisjonelle og «gamle» måten å fyre i peisen på feil måte å gjøre det på. Den «gamle» og tradisjonelle måten å fyre i peisen på var ved å stable veden for så å fyre i bunnen av stabelen. Den anbefalte måten å fyre opp på er riktignok ved å tenne opp fra toppen av stabelen. Dette er det ifølge en uhøytidelig undersøkelse gjennomført av Dinside bare 10 prosent av de spurte som gjør. Hele 87 prosent sier i den samme undersøkelsen at de derimot tenner opp nedenfra – det man kaller den «gamle» måten å tenne opp på. 

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming

Vi har snakket med Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet som forklarer hvordan man egentlig bør fyre i peisen. En måte som ikke bare sparer penger, men også er mer miljøvennlig, effektiv og ikke minst brannsikker.

Dette må du tenke på når du fyrer i peisen: 

Naturvernforbundet har forklart hva du bør tenke på når du fyrer i peisen: 

  1. Bruk tørr ved
  2. Legg kubber nederst og småved oppå
  3. Tenn fra toppen
  4. Sørg for nok luft inn i huset

Her kan du fortsatt sikre deg bjørkeved

Hvorfor fyre fra toppen?

 – Når du fyrer opp nedenfra blir det masse røyk og forurensning som siver ut sier Gulowsen. Han forklarer at ved å fyre opp på toppen, med et lite «bål» som vokser gradvis, vil disse avgassene og røyken brennes opp. 

– Dette resulterer i mindre røyk til rommet om du må åpne døren, mindre forurensning ute, mindre sot i pipa og mer effektiv forbrenning, sier Gulowsen. Han forklarer de mindre forurensningene med at røyk og partikler brennes opp, noe som i tillegg til å gi ekstra varme også minsker sjansen for pipebrann. 

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

Se videoen under for hvordan du fyrer i peisen fra toppen:

Hvordan fyre i peisen?

–  Legg store, tørre vedkubber nederst og noe mindre vedkubber på toppen sammen med 1-2 to tennbriketter. Tenn så på fra toppen og la bålet gradvis brenne seg nedover. Gulowsen forklarer at denne metoden sikrer mindre røyk, sot og forurensning. 

Sintef anbefaler også å fyre opp fra toppen og skriver at du med denne metoden kan reduserer skadelige gasser med opptil 80 prosent. De forklarer også at det vil gi en langt bedre varmeutnyttelse av veden. De påpeker også viktigheten av tørr ved og skriver at veden bør inneholde maks 18 prosent fukt når den legges i peisen.

Billig men effektivt: Slik får du mer varme ut av vedovnen din

Fordeler med å fyre riktig:

Naturvernforbundet ramser også opp fordelene med å fyre riktig: 

  1. Miljøvennlig
  2. Forbedrer sikkerheten
  3. Sparer penger

Spørsmål og svar om å fyre i peisen: 

Hva bør man tenne opp i peisen med? 

– Bruk gjerne tennbriketter, flis eller annet oppkuttet trevirke.

Hva skal man ikke tenne opp i peisen med?

– Papir eller plast og annet (skal leveres til gjenvinning).

Hvordan tenne opp i peisen uten tennbriketter?

– Bruk tørr flis og småpinner som lett tar fyr og som brenner lenge nok til at veden tar fyr.

Hvordan kan man sjekke om veden er tørr?

– De fleste har ikke måleinstrumenter, men med litt erfaring kan man enkelt høre forskjell når man slår to kubber mot hverandre. Våt ved får en død dump lyd mens tørr ved har en klar klang.