Hus, hjem og hage

Hvordan henge opp gardiner? Gjør det som en proff!

Enkle, med mønster, i flere lag, lange eller korte? Å henge opp gardiner gir deg mange muligheter, vi har snakket med ekspertene som forteller hva du bør tenke på når du velger gardiner. (Foto: Guri Haram/ifi.no)

Hvordan henge opp gardiner? Og skal du velge dobble, enkle, flere eller skinner? Her er det du bør du vite om valg av gardiner og oppheng.

Tekst og foto: Guri Haram/ifi.no

Skal du ha lift eller sidegardiner? Eller kanskje ingen gardiner i det hele tatt?

Ifølge Inger Almøy, interiørkonsulent med gardiner og solavskjerming som spesialfelt, må alltid helheten tas med i betraktningen ved valg av interiørløsninger.

For å ha gardiner som vil henge pent og ta seg godt ut i lang tid, finnes ingen snarveier.

Solskjerming med markise, lameller og screens

Henge opp gardiner, eller ikke gardin?

Gule mønstrete gardiner matchet sammen med beige liftgardiner.
– Gardinene bør henge høyt, og helst subbe litt i gulvet, mener produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby. (Foto: Guri Haram/ifi.no)

– Ta hensyn til stemningen du vil skape, og til proporsjonene. Det er mye måling med gardiner. Hva er veltilpasset boligen? Har du en gammel klassisk leilighet på Frogner i Oslo, kan du ikke ha samme oppheng som en ny leilighet på Tjuvholmen. Jeg sier bestandig at gardiner er en del av møblementet, sier hun.

Gardiner kan også brukes som et visuelt grep. Hvis vinduet er lite i forhold til rommet, kan ekstra stoff utenfor vinduets flate øke romfølelsen.

Gule gardiner med mønster og gult for i hvit stue bak stol.
Her er det brukt gult fôr som designmessig effekt. Tekstilene er fra Lombok-kolleksjonen fra Borge. (Foto: Guri Haram/ifi.no)

Noen steder passer det imidlertid ikke med gardiner, som i moderne blokker med glass fra tak til gulv.

– Når alle veggene nesten bare er glass må man trekke for hele tiden. Da er det bedre med en teknisk løsning som persienner, plisségardiner, eller rullgardiner sammen med dekorgardin, sier Almøy.

Forslag til gardiner:
Annonselenke

Velger det enkle

Hvordan henge opp gardiner som en proff: Grønne gardiner med mønster bak seng med grønt sengeteppe.
(Foto: Guri Haram/ifi.no)

– Det er fortsatt mange som velger enkelt og minimalistisk. Selv om det bugner i trendbildet, er ikke forbruker helt der. Det er også mange som velger ferdigkjøpt. Det går mye i grått, beige, hvitt og lin, sier interiørkonsulenten.

Stikling av Monstera: Slik tar du avlegger

Hun mener at bruk av gardiner der det passer, gir en koselig atmosfære. Det gjør rommet hyggeligere og sørger for lyddemping, slik som tekstiler for øvrig.

Åse Jerrhag fra tekstilleverandøren Green Apple, mener at forskjellig gardinoppheng gir ulikt uttrykk.

– Maljer gir et strammere uttrykk, mens gardiner med ferdigsydde hipper gir myke og staselige gardiner og er veldig vakkert, sier hun.

Hvordan henge gardiner pent

Du får dybde med både to og tre gardiner. Venstre: Her ser du sidegardiner og liftgardin fra Wild Garden, og stores fra Natura Sheers, alt fra Borge. Høyre: Grå gardiner med mønster og off-white liftgardiner med mønster i lag. (Foto: Guri Haram/ifi.no)

– Men hvordan henge gardinene pent?

– Gardinene bør henge høyt, og gjerne gå helt i gulvet, mener produktansvarlig i Borge, Birgit Torkildsby.

Hun minner om at det er personlig stil som gjelder.

Henge opp doble gardiner

Ved å benytte flere gardintyper sammen, får man dessuten dybde.

– Som ved å bruke sidegardiner sammen med undergardiner «stores» og eller liftgardin. Skal du ha både sidegardiner sammen med stores kan du bruke doble gardinstenger, eller to sett med skinner. Et annet grep er å tilpasse gardinstoffet til hjemmets øvrige stil. Det kan være et stripet tapet som går ton-i-ton med gardinene. Det finnes flere kolleksjoner hvor en kan mikse og matche, sier hun.

Skal man ha gardiner en stund, som man ofte har, bør man tenke på hva man kan leve med i lengden, mener Almøy.

Mal terracotta-flisene og få en helt ny gang

– Da er det gjerne mye ensfarget, og noe lett pynt på endestykket. Det fås endestykker i alt fra glass til LED-belysning. Men tenk at du skal ha det i mer enn to år, råder interiørkonsulenten.

Gardiner bør dampes

Blårutete gardiner med kappe ut mot natur og hage med spisebord med blå og hvit duk foran.
(Foto: Guri Haram/ifi.no)

Interiørkonsulent Almøy påpeker at gardinene må ha nok stoff. Og de må dampes med en steamer og legges i pene folder etter at de er hengt opp.

– Bruk nok tekstil så du ikke får to slips på hver side av vinduet. Med dampmaskinen vasker, stryker du og rengjør gardinene. Sett en tråd på gardinene, så de får satt seg litt. Det er viktig, ellers blir det ikke pent, sier hun.

Hvis det er lin så blir de strukket litt mens du holder på, men da kan du glatte dem ut med steameren.

Tunge gardiner i blå og grå med tie-back og possement.
Green Apple har pyntet med tie-back og possement, og lar sidegardinet gå helt ned i gulvet. (Foto: Guri Haram/ifi.no)

– Hvis gardinen henger korrekt med riktig symåte og nok med stoff, da henger de perfekt! Da trenger du ikke jukse til med tie-back, sier hun.

Gardinstang inn

Houlés stenger føres av INTAG. Houlés stenger føres av INTAG.

Hvordan lage ampel til planteoppheng

Vanlige gardinskinner, er som oftest montert i taket. Hvis ikke er opphenget ofte en stålstang. Den er gjerne i svart, antrasitt eller som vanlig aluminium. Messing og mormorstang i tre er «ut» ifølge Almøy.

Grå gardiner med grafisk mønster på gardinstang i sølv mot grå tapet på vegg.
(Foto: Guri Haram/ifi.no)

– Ved et normalt vindu er det pent når stangen står 10-15 cm over karmen. Ofte kan det være fint med en stang i kontrast med veggen. I dag er mange vegger hvite, og da er det ikke pent med hvit stang, sier Almøy.

Det går også å sy på et bånd øverst på hippen som matcher stangen. Bruker du stang har du valget mellom maljer, hemper eller ringer; eventuelt dekorringer.

Enkelte velger «kanal»; å tre den øverste falden i gardinen innpå og over stangen.

– Det gjør jeg aldri. Det henger igjen fra 1800-tallet, fra før man fikk de rette metodene, understreker hun.

Ved gardinskinne bruker du en glider, med enten «wave» eller «hipp».

– Gardiner henger bedre på en glider. Skinner kommer også i runde former som likner på stenger. Det er bare å orientere seg rundt etter de mange mulighetene, oppfordrer hun.

Les mer på våre temasider: