Smarte tips

Hvordan holde kikkerten stødig

På bildet ser man armene på en person som har en rutete fløyelsskjorte på seg og holder opp en sort kikkert. I bakgrunnen er det en skog som bærer preg av høsten. Vi gir deg fem gode tips til hvordan man holder kikkerten i ro for å få best mulig bilde.
Skjelvende hender kan fort både være irriterende og ødeleggende når man skal bruke en kikkert. Vi gir deg fem tips til hvordan holde kikkerten stødig. (Foto: Colourbox)

Har du irritert deg over en skjelvende hånd når du skal bruke kikkerten? Vi gir deg fem gode tips til hvordan du holder kikkerten stødig.

En kikkert er et fantastisk redskap for å bringe verden nærmere, enten du er en jeger, en ivrig fugletitter, eller rett og slett en nysgjerrig sjel som liker å utforske detaljene i omgivelsene dine. Men det er en utfordring mange av oss støter på: Hvordan holder man kikkerten rolig? Kanskje har du også kjent på frustrasjonen av en skjelvende hånd som gjør det nærmest umulig å se klart gjennom linsene?

I denne guiden gir vi deg fem tips hvordan holde kikkerten stødig, slik at du kan få mest mulig ut av dine observasjoner.

Her kan du lese alle våre «visste du at»-saker. Vi har blant annet avslørt overraskende fordeler med sopp og hvorfor du ikke bør spise frosne bær.

best i test
Swarovski EL Range TA 10x42

Swarovski EL Range TA 10×42

Vanntett og robust kikkert med avstandsmåler. Forstørrelse: x10. Kåret til best i test av Outdoorgearlab.
Pris akkurat nå: 41 800 kroner
Gå til Skitt Fiske her

1. Riktig grep gir stødigere kikkert

Hold kikkerten i begge hender og støtt albuene mot brystet for å lage en mer stabil base. Et fast, men ikke stramt grep vil hjelpe deg med å holde den stødig, uten å overføre unødvendig muskelspenning.

2. Få kontroll på pusten

Pust rolig og regelmessig mens du bruker kikkerten. Å ha en kontrollert pustesekvens kan ytterligere redusere kroppens naturlige rystelser.

Her kan du forresten lese om kikkertene som er kåret til best i test.

3. Støttepunkter

Hvis mulig, bruk fysiske støttepunkter som et tre, en vegg eller et gelender for å støtte armene. Dette tilbyr ikke bare ekstra stabilitet, men frigjør også armene dine fra å bære hele vekten, noe som kan være spesielt nyttig ved lengre observasjonsperioder.

4. Sittende posisjon

Prøv å sitte mens du bruker kikkerten. Dette gir en mer stabil base og reduserer kroppens naturlige bevegelser. I tillegg kan en sittende posisjon gjøre det lettere å støtte albuene på knærne for ekstra stabilitet.

5. Bruk stativ til kikkert

For den mest stabile kikkertopplevelsen, vurder å bruke et stativ spesielt designet for kikkerter. På denne måten vil ingen av dine naturlige bevegelser ødelegge opplevelsen. Legg merke til at mange kikkerter trenger en adapter for å passe på et stativ.

adapter
Universal stativadapter for kikkert

Universal stativadapter for kikkert

Pris akkurat nå: 1 460 kroner
Gå til Kikkertspesialisten.no her

Skal du på jakt i år? Her finner du oversikt over jaktsesonger og regler.