Skadedyr


Hvordan holde mus og rotter unna hus og hage

Mus på gul bakgrunn
Mus er irriterende å ha i hus. Vi gir deg rådene om hva du bør gjøre for å bli kvitt dem og hva du kan gjøre for å unngå å gå mus i hus og hage. (Foto: Colourbox)

Muselort i hus og hage er aldri et kjærkomment tegn, men det finnes råd. Her er våre 6 beste tips for å unngå rotter og mus i hjemmet:

Rotter og mus er kanskje noen av våre minst likte skadedyr, og vi vil helst ikke ha dem i hverken hage eller hus. Kjerringrådene og tipsene er mange og spenner fra salmiakk til eddik og sement. Her har vi listet opp 6 effektive tips som både forebygger og fjerner smågnagerne:

1. Lukk søppelkasser og kompost. 

For å forebygge gnagerbesøk i nærmiljøet bør du alltid ha lokk på søppelkasser og kompost. Har du en åpen kompostbinge kan du vurdere å gå til anskaffelse av en lukket kompost:

Frykter du flere skadedyr får du flere tips til hva du kan gjøre for å unngå flere forskjellige skadedyr i hus og hage her.

Kompost Biohort Monami i metallik mørkegrå

Moderne og stilren kompost fra Biohort som kombinerer kompostering med funksjonalitet og lekkert design. Komposten er forberedt for effektiv kompostering både utvendig og innvendig. Ved hjelp av to sentrale ventilasjonsrør som skaper en lampeglasseffekt og sikres det en pålitelig sirkulasjon av luft. Mellomrommet under sørger for at varmen kommer seg ut.

2. Fjern nedfallsfrukt 

(Foto: Colourbox.com)

For å påse at ikke de små gnagerne har flust av godsaker å kose seg med i hagen er det også viktig å fjerne nedfallsfrukt fra eventuelle frukttrær eller busker i hagen din.

Har du rester av nedfallsfrukt du ikke får brukt opp kan du levere det til epleslang.com eller til ditt lokale mottak av hageavfall.

7 tips: Hvordan sikre at du får en fin hage

3. Ingen mat i do eller vask

Det er også veldig viktig å ikke kaste matrester i toalettet eller i kjøkkenvasken. 

4. Tett igjen sprekker

Tett igjen sprekker i vegger og grunnmur, slik at mus og rotter ikke kommer seg inn i boligen din. Mus er eksperter på å komme seg inn små hull, så alle sprekker på mer en 6mm må tettes eller dekkes til. Her kan du benytte deg av musebånd eller musebørste opp under kledning. Musebørsten kan du også bruke til hjørnekasser, ventiler og sprekker.

Sliter du med flere skadedyr? Her får du tipsene til hvordan du blir kvitt maur i hus og hage

5. Ultralydskremsler

Det har lenge vært populært med såkalte ultralydskremmere som ved hjelp av supersoniske bølger, som vi mennesker ikke merker noe til, skremmer mus slik at de holder avstand. Det finnes også lignende hjelpemidler mot jordrotter og edderkopper. Frykter du bunsnegleinvasjon? Slik blir du kvitt brunsnegler i hagen.

Ultralydskremsel

Ultralydskremmer for små gnagere som er effektiv opptil 300 m². Ved hjelp av tilfeldige ultrasoniske bølger (som ikke kan oppfattes av mennesker) skremmes dyrene slik at de holder seg borte.
Kjøp ultralydskremsel hos Kjell.com

6. Kombiner med musefeller

Dersom du velger å bruke ultralyd for å holde mus unna boligen din, er det anbefalt å kombinere de med enkle musefeller.

For med både ultralyd og feller som dreper musa, skaper du så mye ubehag og frykt at de små gnagerne holder seg borte i lang tid. Du kan også legge ut små poser med mynte på steder du ikke vil ha besøk av skadedyrene. Lukten, som er behagelig for mennesker, er frastøtende for mus og andre gnagere.

Musefeller:
Annonselenke

Det er ikke lov å sette ut ubeskyttet rottegift for å forebygge rotteinvasjon, men du kan sette ut rottefeller hvis du vet at du har rotter i hus.

Dersom rotte- eller skadedyrproblemene er for store til at du kan håndtere dem selv, bør du alltid tilkalle et skadedyrfirma som kan hjelpe deg.

Nyttige lenker:

Les mer på våre temasider: