Hobby

Hvordan lære å strikke på 1-2-3

Bilder av hender som strikker til guiden til deg som vil lære å strikke
Vil du lære å strikke? Her er guiden som viser deg hvordan du legger opp masker, hvordan du strikker rette masker, vrange masker, feller av masker, får en pen kant på strikketøyet, plukker opp masker du har mistet fra retta, hvordan du strikker magic loop på rundpinne og med to nøster og fikser raknet strikk. (Foto: ABC Brand Studio )

Har du alltid hatt lyst til å lære å strikke? Lær deg å strikke rett og vrang, legge opp masker og annet du må vite med denne ultimate guiden.

Her lærer du trinn for trinn hvordan du strikker rette masker, vrange masker, hvordan legge opp og hvordan felle av, samt noen tips til utstyr det kan være lurt å ha. Så sitter du forhåpentligvis igjen etter å ha lest dette, klar for å strikke din første genser. PS: tips til oppskrifter finner du nederst i saken. 

Strikketeknikker du kanskje ikke kunne

I tillegg, for deg som vil lære mer, kommer et triks for en pen og jevn kant på strikketøyet. Vi viser hvordan du strikker med rundpinne i stedet for strømpepinner(også kalt Magic loop) både med ett og to nøster, samt hvordan du plukker opp igjen en maske du har mistet. Og hva hvis den ferdige strikkegenseren har fått et hull? Vi har en enkel teknikk.

Nyttig utstyr

Først litt om utstyr. Det er ikke mye mer enn garn og pinner som skal til for sette i gang med strikkingen. Men det finnes selvsagt utstyr som gjør det enklere og kanskje morsommere. Vi anbefaler for eksempel å investere i et pinnesett. Et slikt sett inneholder de fleste normale pinnestørrelsene, og i rundpinnesettene kan du variere lengden på senen etter behov. Det kan virke som en stor investering, men når man slipper å lure på om man har pinner til sitt neste prosjekt – kjøper man heller ikke inn nye pinner man ikke trenger.

Utstyr til strikking
strømpepinnesett i bambus, strempe pinner, strømpepinnesett, sett med strømpepinner

Strømpepinnesett bambus Järbo

Strlmpepinner i bambus spesiallaget for strikking av sokker og strømper. Setter inneholder 2.5,3,3.5,4 og 4,5 mm pinner.
Bestill her

Går du til innkjøp av pinnesett, trenger du aldri å lure på om du har riktig pinnestørrelse til prosjektet ditt.

Pass på hendene

Sliter du med vondt i fingre og håndledd når du strikker? Husk å løsne grepet, og la armene hvile i fanget når du strikker. Det kan også være verdt å prøve firkantede pinner eller ergonomiske pinner for å unngå slitasje på hendene.

Firkantede pinner eller pinner med ergonomisk grep kan virke avlastende på hender og fingre når man strikker.

Lær å strikke på 1-2-3

Utstyr til strikking

Annonselenke

Markeringer og målinger

Maskemarkører for å merke viktige punkter i strikketøyet, garn-nåler for å feste tråder og målebånd eller linjal for å måle lengder og strikkefasthet kan også være nyttig å ha.

Enkle maskemarkører eller søte kattepuser? Med elefanten under måler du kjapt strikkefastheten.

Lær å strikke på 1-2-3

Utstyr til strikking

Annonselenke

Hvordan legge opp masker

Det finnes flere måter å legge opp på. Her viser vi deg den vanligste metoden som kalles kontinental. I tillegg lærer vi deg hvordan man legger opp med løkker. Den siste metoden brukes ofte når man skal legge opp flere masker underveis i et strikkeprosjekt.

I tillegg får du et gammelt kjerringråd for hvordan du beregner nok garn når du skal legge opp. 

Hvordan strikke rette masker

Dette er det mest grunnleggende du trenger for å strikke. En rett maske skal se ut som en v når du ser den forfra.

Hvordan strikke vrange masker

Vrange masker er egentlig en rett maske sett fra baksiden. Men det er en annen teknikk for å strikke denne type masker enn når du strikker rette masker. Vrange masker får et bølgemønster.

Hvordan felle av masker

Kan du hekle? Hvorfor ikke hekle denne lekre kurven?

Når du er ferdig med hele eller deler av strikkeprosjektet, kommer tiden for å felle av, slik at du får strikketøyet av pinnene uten at alt rakner. Det finnes flere metoder for avfelling og for å avslutte et strikkeprosjekt, men dette er den mest vanlige metoden:

Få en pen kant på strikketøyet

Strikker du fram og tilbake, er det kjedelig om kantene blir bulkete og stygge. Med dette enkle trikset blir kantene jevne og fine:

Hvordan plukke opp mistet maske fra retta

Mister du en maske som rakner seg nedover i i strikketøyet? Slik henter du den opp igjen:

Hvordan strikke med magic loop (magisk sirkel) på rundpinne

Mange som lærer seg magic loop bruker aldri strømpepinner eller settpinner igjen. Dette er en metode som gjør at du kan strikke rundt på rundpinne selv de prosjektene som egentlig er for små for rundpinnen. Dette er perfekt til strømper/sokker, votter, babyluer, ermer eller halsavslutningen på gensere. Fordi det er vanskelig å holde styr på 4-5 strømpepinner, er magic loop blitt en kjærkommen løsning for mange.

Slik strikker du magic loop med to nøster

Nå begynner det å bli mer avansert. Men ikke verre enn at det virkelig vil føles verdt øvingen når du mestrer det. Med denne teknikken kan du strikke for eksempel to ermer, to sokker eller to votter samtidig. Dette gjør at du ikke risikerer at ermene får ulik lengde, og at fellingene skjer på samme sted. Også er det ganske fint å slippe å begynne på nytt igjen med samme strikkeprosjekt, som når man strikker en og en sokk.

Hvordan fikse raknet strikk

Det legges ofte mye tid og kjærlighet i et strikkeprosjekt. Da er det fint at det finnes hendige triks om man skulle være så uheldig å lage et hull i den fine strikkegenseren.

Ingen grunn til panikk når strikketøyet rakner. Noe annet du lurer på når det kommer til strikking? Send meg gjerne en e-post, så kan det hende jeg lager en instruksjonsvideo som viser hvordan. Send til: miriam@howtolab.no

Kurv oppskrift

Oppskriften og garn får du kjøpt her.
Bestill her

Hold orden på garn og pinner

Ønsker du å holde orden på garn både mens du strikker, og når det pakkes bort? En garnbolle holder garnet på plass mens du strikker.

Med disse garnbollene unngår man at nøstene vikler seg når man strikker.

Det finnes flust av smarte og lekre bokser og kurver som er ypperlig å oppbevare garn i.

Disse oppbevaringsløsningene for garn og pinner er både praktisk og lekkert.

Med vesker og futteraler kan du enkelt ta med deg strikketøyet.

Lær å strikke på 1-2-3

Utstyr til strikking

Annonselenke

Lekker og praktisk oppbevaring til garn og pinner, som man enkelt kan ta med seg.