Hus, hjem og hage

Hvordan lage fontene eller fuglebad i hagen

spurv drikker fra en bøtte som er blitt til et hjemmelaget fuglebad
Det at en gammel plastbøtte kan bli så dekorativt i en hage hadde du ikke trodd. Her er det en liten spurv som koser seg ved et vannspeil. (Foto: Coloubox)

Å lage fuglebad eller fontene i hagen er både lettere og billigere enn du tror. La deg inspirere av disse eksemplene.

Det trenger ikke koste skjorta å lage seg en fontene til hagen. Du trenger heller ikke gjøre en stor gravejobb eller bruke masse penger på pumpeutstyr, noen ganger er det enkleste ofte det beste når det kommer til fontene eller fuglebad.

Fuglebad av rabarbrablad og sement

Så enkelt kan du lage ditt eget fuglebad til hagen ved hjelp av sement og rabarbrablad.

I videoen over ser du hvor enkelt det er å lage et fuglebad formet som et rabarbra-blad. Hageblogger Espen Skarphagen som har bloggen Skarpihagen.no har laget dette til sin frodige hage, som er mye omtalt på Startsiden Guider. Ideen fikk han fra sosiale medier.

Bilde av Espen Skarphagen med stort smil og i i blomstrete skjorte i hagen sin.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han står bak bloggen skarpihagen.no , der han deler sine eksperttips rundt hage, uterom og blomster.

– Jeg hadde veldig lyst til å prøve å lage det selv. I hagen hadde jeg noen solide rabarbrablad som nærmest ba om å bli brukt, sier han med et smil.

Hele prosessen tok cirka en uke, men den effektive jobben var bare noen få timer. Resten av tiden trengte betongen for å herde før det var klart for bruk.

– Vannspeil i hagen er et flott element som fungerer som kontrast. Det reflekterer plantene rundt og himmelen. I tillegg har vann en beroligende effekt. Det er meditativt, særlig sildrende vann sier han.

Her er årets trender for hagemøbler.

Vannspeil er bra for dyrelivet

Selv har han flere vannelementer i sin hage, blant annet en større dam hvor han har levende karper. Vann i hagen har også flere fordeler for plantelivet.

– Vil du ha en levende hage, er du nødt til å skape mangfold. Du kan ikke velge det ene eller det andre. Sørg for å ha god balanse slik at det ikke blir plagsomt. Vann gir et sted å drikke for små kryp og insekter. Jeg ser det ofte hjemme, fugler som drikker av dammen, og insekter som er ved kanten og får slukket tørsten. Det er veldig koselig.

Skarphagen mener at hvis man ikke legger til rette for dyre- og insektliv i hagen vil det komme mer plagsomme småkryp som tar over.

Slik bekjemper du ugress i hagen

– Uten fugler og insekter kan man fort ende med å slite med lus og larver i hagen. De spiser blader, planteskudd og suger ut plantesaften. Derfor burde flere vurdere å ha ett eller flere vannelementer i hagen.

Det finnes også måter å få et større vannelement i hagen som ikke koster all verden. Da kan du også ha vannliljer og andre vannplanter.

– Den enkleste formen for å bygge en liten dam i hagen er å kjøpe en murbalje og grave det ned i hagen. Da har du også mulighet til å ha planter rundt. Det er superenkelt, og rimelig. En slik balje koster ikke mer enn en hundrelapp.

Se denne herlige vin-fontenen laget av Lone Smevik. Hun delte videoen av fontenen med vinflaske og to vinglass i Facebook-gruppa vår «Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips». Følg gjerne gruppa her.

Vinfontene laget av Lone Smevik.

10 inspirerende ideer til fuglebad og fontener fra Pinterest

For flere tips til inspirerende ideer til enkle og artige fontener og fuglebad du kan lage selv, har vi samlet 10 morsomme ideer fra Pinterest til inspirasjon:

I denne artikkelen har vi samlet 10 kule ideer fra Pinterest til inspirasjon.

Utømmelig vinflaskefontene for vinelskeren

Fontene av vannkanner og bøtter

Fontene av terracotta-potter

Regnvann-fontene

Utømmelig vannkanne på snei

En gammel tuba kan bli et flott fuglebad

Kreativ bruk av et gammelt løvehode

Balkongfontene av gamle rør

Har du et gammelt melkespann liggende?

Gi det gamle badekaret et nytt liv i hagen

Nyttige lenker:

  • Vann i hagen: En blogg som handler om vannelementer i hagen.
  • Kvitlyngveien: En blogg som har tatt for seg vannspeil i hagen.
  • DIY og Smarte tips: En Facebook-gruppe av Startsiden hvor du finner mange smarte tips og inspirasjon til hagen.

Les mer på våre temasider: