DIY

Hvordan lage gulvteppe av tovede ullkuler

Tekanne som står på et gryteunderlag laget av tovede ullkuler.
Tovede ullkuler er ypperlige å lage av restegarn. Lag gryteunderlag, gulvteppe eller dørmatte. (Foto: Kreative Ideer)

Du kan selvsagt lage gryteunderlag eller dørmatte også – av kulene du enkelt lager av restegarn. Her får du oppskriften gratis.

Lag et gulvteppe, et veggteppe, en dørmatte, et sitteunderlag, en stolpute eller en bordskåner. Mulighetene er mange med nøyaktig samme oppskrift. Her jobber vi med ullkuler i ringer eller sekskanter utover. Så her er det bare å lage prosjektet så stort eller lite du ønsker.

Vi har blitt så inspirert av Maren bak instagram-kontoen @maren.strikk som har gjort – som har gjort det samme. Du kan se hennes ullkuleprosjekter her.

Gratis oppskrift og fremgangsmåte til ullkuleteppe

Under får du både fremgangsmåten for å lage tovede ullkuler av restegarn og hvordan du syr sammen kulene til et hexagon eller sekskant som kan bli til alt fra gryteunderlag til gulvteppe.

Dette trenger du til kuleteppet:

  • Ullkuler nok til prosjektet ditt. Til vår bordskåner med fire omganger brukte vi 61 kuler. For hver omgang trenger du 6 flere kuler enn i forrige omgang.
  • En spiss, tykk nål. Bruk gjerne en buet nål.
  • Sterkt garn eller hyssing til å sy kulene sammen med.

Hvordan lage tovede ullkuler av restegarn

Tovede ullkuler i en skål og tråden som festes med en nål i ullkulen.
Ullkulene lages ved å surre opp små nøster av restegarn i ull. Fest enden godt ved å sy gjennom kulen noen ganger. (Foto: Kreative Ideer)

Kulene du trenger kan kjøpes ferdig i hobbybutikker. Du kan lage det av karret ull. Eller du kan lage dem av restegarn – som er en ypperlig måte å bruke opp tråender du klipper av strikkeprosjektet eller små nøster du har igjen. NB! Her er det viktig at du bruker garn som tover/filter seg i vask. Det vil si at det bare vil fungere med ull som ikke er superwash-behandlet. Test gjerne med garnet du ønsker å bruke først.

Slik tover du ull i vaskemaskinen

Lag små nøster av restegarnet, litt større enn du ønsker at de skal være tilslutt. Ta en garnnål, og fest enden ved å sy den mange ganger gjennom nøstet på kryss og tvers. Ha nøstene i en vaskepose. Vaskes i vaskemaskin med vaskemiddel på 60 grader og full sentrifugering på et normalprogram. Vent til kulene er tørre før du syr dem sammen. Se video her for fremgangsmåten:

Loading the player…

Slik syr du sammen ullkulene til et hexagon

Se også videoen lenger ned for fremgangsmåten.

Diagram for hvordan man skal sy sammen ullkuler til et hexagon.
(Foto: Kreative Ideer)
  1. Ha et sterkt garn eller hyssing på en spiss, tykk nål. Knyt en knute i enden. Begynn med å træ 7 ullkuler på snoren. Den første kulen blir den midterste i hexagonet.
  2. Legg de 6 siste ullkulene rundt den første. Sy gjennom kulene slik tegningen viser. Nå har du laget basen/første omgang.
Diagram for hvordan man skal sy sammen ullkuler til et hexagon.
(Foto: Kreative Ideer)

3. Nå skal du begynne på andre omgang. Hver nye ullkule du fester skal ligge mellom to kuler i omgangen under. Sy slik pilene viser på tegningene over – hele veien rundt. Du har nå fullført halvparten av andre omgang.

Diagram for hvordan man skal sy sammen ullkuler til et hexagon.
(Foto: Kreative Ideer)

4. Du skal nå fylle mellomrommene i andre omgang. Sy på ullkulene slik tegningen viser.

Når du har kommet rundt har du fullført omgang 2 (som består av 12 ullkuler). Fortsett å lage nye omganger til prosjektet er så stort som du ønsker. For hver nye omgang trenger du 6 flere kuler enn i forrige omgang.

Sørg for å feste tråden godt når du er ferdig – og gjem trådenden til slutt ved å sy trådenden gjennom en ullkule og klipp tråden tett inntil kulen.

Loading the player…

Les mer på våre temasider: