Gjør det selv

Hvordan lappe hull i klær

Hull i klær kan være en stor grunn til at mange nordmenn kaster enorme mengder klær, Slik fikser du hull raskt og enkelt.
Hull i klær kan være en stor grunn til at mange nordmenn kaster enorme mengder klær, Slik fikser du hull raskt og enkelt. (Foto: Redaksjonen)

Har du fått hull i yndlingsplagget ditt? Ingen grunn til å kaste plagget. Slik fikser du hull i klær enkelt.

Det er lite som er så frustrerende når en oppdager at yndlingsplagget har fått et hull. Når et hull oppstår har du tre muligheter: Kaste, levere til gjenbruk eller enkelt fikse hullet selv. Med disse 3 enkle teknikkene kan du nyte favorittplagget ditt i mange år fremover.

Hvordan reparerer du hull i klær med strykejern

Den kanskje enkleste måten å reparere hull i i klærne, uten å bruke nål å tråd, er ved hjelp av et strykejern. Se videoen under for å se fremgangsmåten.

Hvordan reparere hull i søm med nål og trå

Når et plagg har raknet i en søm og et hull har oppstått, er det enkelt å fikse plagget med et par sting. Det spiller i realiteten ikke noe rolle om hvor stort hullet er, pass bare på å ha nok tråd til å dekke hele det ødelagte området.

Fremgangsmåte:

  1. Fest tråden på vrangsiden av stoffet, gjerne litt før hullet starter. Fest dette med et dobbelt sting.
  2. Sy igjen hullet på langs i samme retning som stoffet beveger seg.
  3. Stram sømmen ved å dra i tråden til hullet i plagget lukker seg. Fest deretter tråden på innsiden av plagget.

Hvordan reparere et hull med nål og trå midt i plagget

slik fikser du hull i stoffet enkelt med nål og tråd.
Slik fikser du hull i stoffet enkelt med nål og tråd. (Foto: Youtube)

For å fikse små og mellomstore hull midt i stoffet kan man enten gjøre slik som i videoen over eller gå til verks med nål og tråd. Om hullet blir for stort kan det lett komme en stor stygg brett i stoffet. Pass derfor på at hullet ikke er for stort.

Fremgangsmåte

  1. Plasser plagget flatt på et hardt underlag. Et hull er ofte rundt, og da er det viktig at du begynner å sy litt nedenfor hullet slik at stoffet får et fint sluttresultat.
  2. Sy stigesting over hullet og hold stingene tett inntil hverandre. Begynn med smale sting, for så å øke bredden over hullet. Sy stingene litt unna kanten på hullet så stoffet ikke rakner.
  3. Stram sømmen ved å dra i tråden. Pass på at hullet lukker seg pent. Fest deretter tråden på innsiden av plagget.

Hvordan fikse hull i strikketøy

Rubicson strykejern

Dampstrykejern med avtagbar ledning for raskere og enklere stryking.
Bestill strykejern her

Håndholdt symaskin

Med denne praktiske håndsymaskinen får du en stikke-stingmaskin som er håndholdt og kan sy i tekstiler, tyll, organza, filt, kartong og pergamentpapir. Bruk den til små syprosjekter og reperasjoner. Enkel å ta med på farten.
Bestill symaskinen her

Les mer på våre temasider: