Smarte tips

Hvordan legge øyenskygge

3 bilder kvinne med øyenskygge på øyelokket, riktig og feil påføring.
Synes du øyenskygge er vanskelig? Du er ikke alene! Vi viser deg hvilken øyenskygge du bør velge, hvilke sminkekoster du bør bruke og ikke minst hvordan du påfører øyenskyggen, både steg-for-steg og i videoformat. Bilde: Riktig og feil påføring av øyenskygge. (Foto: ABC Brand Studio)

Dette er guiden for deg som synes det er vanskelig å legge øyenskygge! Vi lærer deg hvordan du enkelt både velger og påfører øyenskygge.

Spørsmålet jeg får oftest når det kommer til sminke er «hvordan påføre øyenskygge». De fleste synes det er både vanskelig og skummelt å skulle dekke lokket med en mørkere farge, som i tillegg gjerne både er vanskelig å legge fint, få jevn og få til å sitte hele dagen. Heldigvis er det ikke så vanskelig som en skulle tro.

Jeg skal prøve å vise deg, både i videoformat og artikkelform hvordan du enkelt kan legge øyenskygge på en måte som både rammer inn øynene og påfører farge, uten å bli ujevnt eller fremheve eventuelle heng eller rynker. Denne metoden passer alle! 

Video med påføring, tips og steg-for-steg-forklaring finner du lenger ned i artikkelen

Lurer du på mer når det kommer til sminke og skjønnhet? Her finner du alle våre guider som omhandler sminke og skjønnhet

Hvordan velge riktig øyenskygge og sminkekost

Når det kommer til påføringen av øyenskyggen er det, som ved alle andre kreative former, veldig viktig med riktig utstyr og produkt. For å få best resultat må du bruke riktige koster, riktig øyenskygge og riktig base/primer.  

Hvilken øyenskygge?

Når det kommer til øyenskygger i pudderform kan man, veldig forenklet, dele de inn i tre kategorier: matt, skimmer og glitter. Det finnes også øyenskygger i både pen, krem og mer flytende former. Men da pudder er mest vanlig, og det vi bruker i videoen, fokuserer vi, for enkelhetens skyld, på det her.

Matt: Mye pigment, masse farge og gjerne de vanskeligste fargene å duse fint ut. Matte skygger er gjerne de som «drar» ting tilbake eller fjerner fokus på ting.

Matt øyenskygge:

Mac Cosmetics øyenskygge, Wedge

Nydelig matt farge som hverken er for lys eller mørk, varm eller kald og derfor passer de fleste som ønsker en myk, nøytral farge på lokket
Sjekk prisen her

Skimmer: Dette kan være alt fra lett skimmer til en veldig skimrende øyenskygge. Skimmer skiller seg fra glitter-øyenskygger ved at skimmeret er veldig finkornet og ikke som i glitter hvor du kan se hvert glitterkorn.

Skimrende øyenskygger vil fremheve og ta mer fokus enn matte øyenskygger. Disse er gjerne de enkleste å blende ut, og et godt valg for deg som er nybegynner og synes blending av øyenskygge er vanskelig. 

Skimrende øyenskygge:

Mac Cosmetics øyenskygge, Satin Taupe

Perfekt for deg som er nybegynner. Flott nøytral farge med en nydelig glød, som passer alle
Sjekk prisen her

Glitter: Glittrende øyenskygger finnes i alt fra bare glitterkorn, som gjerne trenger lim for å festes skikkelig, til øyenskygger med en blanding av skimrende øyenskygge og glitter – disse sitter godt av seg selv. 

Glitrende øyenskygge:

Mac Cosmetics øyenskygge, Expensive Pink

Vakker glitrende, og litt lys øyenskygge som får øynene til å poppe.
Sjekk prisen her

Sminkekoster til øyenskygge: 

Her anbefaler vi at du hvertfall har en liten, litt flat kost for å påføre produktet samt en fluffy blendingkost. 

Blendingkost: Blendingkosten kan du både påføre og blende ut produktet.

Sigma Beauty Blending Brush – E25

Beauty favorite hos Blush.no og den perfekte børsten formet for å både blande og applisere øyenskygge.

Flat kost: Denne er perfekt til å legge på mye produkt midt på lokket før du blender godt ut i globalen med en blendingkost. 

Liten kost: Den lille kosten kan du både påføre og legge produkt under øyet med.

REAL TECHNIQUES Everyday Essentials Eye Set

Rimelig sett med alt du måtte trenge til øyne og øyenbryn

Hvordan få øyenskyggen til å sitte

Sliter du med at øyenskyggen legger seg i striper i globallinjen og på lokket? Dette er veldig vanlig, og skjer de aller fleste. Her hjelper det å først påføre en primer. Den vil trekke til seg oljen fra lokket, som er det som kommer opp og får øyenskyggen til å stripe seg i løpet av dagen. Husk bare å påføre veldig lite! Less is virkelig more med primer, og spesielt når det er primere som skal få ting til å sitte.

Dra så primeren ut, start fra vippekanten og til litt over globalen (viktig at primeren legges lenger opp enn slutten på øyenskyggen din vil være for lettere påføring og blending). Velg gjerne en gjennomsiktig, eller hudfarget (passende til din hudfarge) primer og dra den så godt ut at lokket kjennes tørt ut etter påføring. Legger du for mye vil selve primeren stripe seg og problemet bare bli enda større. 

Hvordan legge øyenskygge

1. Unngå å legge for mye øyenskygge på lokket – uten å blende den ut i globalen.

2. Start heller med å påføre øyenskyggen helt nederst mot vippekanten (midt på lokket) og gjerne med en fluffy blendingkost.

3. Jobb deg så oppover mot globalen(globallinjen).

4. Uten å legge mer produkt på kosten blender du det som er igjen på kosten godt ut i globallinjen.

Tips: Vil du ha mer øyenskygge kan du heller fylle opp med mer etter at blendingen i globallinjen er gjort. Legg også bare mer på selve det «bevegelige» lokket, og ikke mer i globalen. På denne måten får du en fin og myk overgang fra skygge til bar hud.

Legg gjerne litt under øyet også. et tips her er å ta en mindre kost, lite øyenskygge på kosten og å starte plasseringen i ytterkant av nedre øyelokk for så å dra det innover så langt du selv liker.

Tips: Jo lenger du drar skyggen inn mot øyekroken og inn mot nesen, jo mer sotet og kraftig blir uttrykket. 

Slik velger du riktig foundation til din hud

Hvordan legge øyenskygge: Tunge øyenlokk

Denne måten å legge øyenskygge på er en måte som passer alle, enten du har små, store, runde, skråstilte eller ovale øyne. Den passer også godt til deg som har heng, og blender du godt, og mykt i globalen vil den faktisk hjelpe med å åpne og ramme inn øynene. Påføringen som blir vist på den «gale» siden er en måte som på de alle fleste, og spesielt de med «heng», vil gi enda mer heng og trøtte øyne. 

Hvor lenge holder en øyenskygge?

Bilde av bokser med tall som hviser hvor lang holdbarhet det er på øyenskygger og andre sminkeprodukt.
Den lille boksen med et halvåpent lokk på baksiden av øyenskyggen din viser hvor lenge holder en øyenskygge holder. (Foto: Colourbox)

Hvor lenge øyenskyggen din holder etter åpning står som regel på baksiden av pakningen til øyenskyggen din. Her finner du et bilde av en liten rund boks(som avbildet over) med et halvåpent lokk og et tall på. Dette tallet symboliserer hvor mange måneder produktet varer etter åpning.

Når det kommer til øyenskygger i pudderform, som jo er et tørt produkt, kan de gjerne holde lenger enn anvist på pakken da det ikke kommer like mye bakterier i tørre produkt som det gjør i krem, eller flytende produkt.