Hvordan lykkes med dyrking i drivhus

Flott og frodig drivhus med planter og krukker hos Espen Skarphagen.
I et drivhus kan du gi de aller fleste planter en hurtig start på sesongen. (Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no)

Hvordan lykkes man egentlig med dyrking i drivhus? Hva dyrker man og hvilke smarte tips bør en ha med seg på veien? Vi gir deg svarene!

Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han står bak bloggen skarpihagen.no, Instagramkontoen ved samme navn og Grøntpodden. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll. Her deler han sine eksperttips rundt hage, uterom og blomster.

Har du gått til innkjøp av drivhus, og gleder deg til å starte med planting og dyrking? Mulighetene er mange når det kommer til dyrking og planting i drivhus og enten du er nybegynner eller mer erfaren kan det være fint med tips på veien.

Her kan du lese alt du trenger å vite om drivhus.

Espen Skarphagen, kjent fra bloggen skarpihagen.no og Grøntpodden forteller hvordan du lykkes med dyrkingen, hva du kan dyrke i drivhus og gir sine beste tips på veien. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Hvordan dyrke i drivhuset:

Frodig drivhus med masse grønt, grønnsaker og blomster hos Espen Skarphagen.
I drivhuset kan du dyrke det meste av varmekjære planter. Tomat og agurk er selvskrevne for at de skal gi en god avling.

Det er hovedsakelig to måter å dyrke planter på i drivhuset, og det kommer an på hvilken type gulv du velger. Espen har også forklart hvordan du bygger ditt eget drivhus her.

Med ringmur eller jordspyd vil du kunne sette opp bed og dyrke rett i bakken under. Stort jordvolum gir mer stabilt miljø for røttene, og et mye større areal som plantene kan boltre seg på.

Dyrke i krukker, bed eller oppheng?

Har du helt dekke med tett gulv vil ulike krukker og kar være beste løsningen. Dyrking i krukker stiller litt større krav til vanning og vedlikehold. Med et helt gulv er det lurt å legge inn et sluk slik at overskudd av vann kan finne veien ut.

Jeg har valgt en kombinasjon med opphøyde bed langs den ene veggen, og fast gulv med plass til krukker langs den andre veggen. Det finnes mange flotte løsninger og tilleggsutstyr på markedet, slik som nedfellbare hyller, oppheng til ampler og lignende. Dette er rimelige løsninger og bidrar til en maksimal utnyttelse av plassen.

Les ekspertens beste tips til hvordan man lykkes med dyrking i minidrivhus.

Tips til tilbehør til dyrkingen i drivhuset:

  • Automatisk vannning: Med en enkel vanningscomputer og dryppvanning er det ingen problem å reise på ferie mens drivhuset klarer seg selv.
  • Automatisk lufting med åpnere til taklukene: Det kan fort bli for varmt for plantene i et lukket drivhus. Med en enkel mekanisme åpner og lukker taklukene seg automagisk.
  • Automatisk varme er godt for start og slutt av sesongen: En termostat og varmeovn forlenger sesongen betydelig.
  • Maksimal utnyttelse av plassen i drivhuset: Nedfellbare hyller, bord og oppheng til blant annet ampler.
  • Legg inn vann om mulig!
Drivhus:

Forslag til tilbehør drivhus:

Annonselenke
Vanncomputer med dryppvanner og vanningspistol i drivhuset til Espen Skarphagen
Legger du inn vann i drivhuset er det enkelt å koble på vanningscomputer, dryppvanner og vanningspistol.

Lurt med vanningssystem i drivhuset

Det smarteste jeg gjorde var å legge inn vann og en kran i drivhuset. Med enkle PEM-rør og koblinger er det enkelt å koble til vann fra en utekran på husveggen. Dersom røret legges rett under torva vil det hele være skjult på et øyeblikk. Når du har installert kran i drivhuset, går vanningen som en lek.

Med en vanningscomputer kan du legge opp til automatisert vanning og dra på ferie uten å bekymre deg for om plantene vil overleve. Etter å ha båret hundrevis av liter med vann og romstert med hageslanger var dette en løsning jeg satte utrolig stor pris på.

Hva kan man dyrke i drivhus?

Det er klart som solen for de fleste at dyrkingen gjerne er lettere i drivhus, men hva dyrker man egentlig i drivhus?

Bilde av plantekasse med oransje blomster utenfor drivhus og egendyrkede gule squash i drivhus. gul_squash og plantekasse_drivhus Large Large
Plantekasser kan settes både inni og utenfor drivhuset, her med vakre blomster og egendyrket squash. (Foto: Miriam Schjetlein)

Sannheten er at de fleste planter kan få en hurtig start på sesongen i et drivhus. Det er også to veier å gå når det kommer til dyrking i drivhus:

  • Dyrke hele året i drivhuset: Noe som krever varme og bruk av en god del strøm. Ved dyrking innendørs bør plantene stå under vekstlys for å utvikle seg best mulig. Et tips er at tette kompakte planter vil være sterkere og bedre rustet for en sommer hvor de skal produsere blomster og avling.
  • Forkultivere inne og plante ut når temp temperaturene tillater det. Forkultivering inne kan gjøres i potter med såjord når frøene såes, etter spiring bør de få komme i litt større potter med mer næringsrik jord. Gjødsling venter vi med til de plantene i god vekst.
Bilde av drivhus med plantekasse, blomster og stålhylle utenfor, i en frodig hage.
Våg å være kreativ med både planting og møbler i drivhuset. En gammel hylle blir fort veldig fin og praktisk til dyrking og planting av blomster og grønnsaker. (Foto: Miriam Schjetlein)

Les også: Slik tar du stikling av monstera

Espens tips til planter i drivhus:

  • Tomat
  • Agurk
  • Physalis
  • Melon
  • Jungelagurk
  • Klatrelilje
  • Sukkulenter
  • Chili
  • Paprika
  • Auberginer
  • Druer
  • Fersken

Tomater og agurker i drivhus:

Tomater i grønn skål på hagebord i frodig hage, fra drivhuset til Espen Skarphagen.
Det finnes nesten ikke noe bedre en solmodne søter tomater som kan plukkes direkte fra planta. (Foto: Espen Skarphagen / Skarpihagen.no)

Tomater og agurker er selvskrevne gjester som virkelig liker seg i drivhus. Dette er også planter som ikke liker seg i kulde. Tomater trives ikke om det blir kaldere enn 10-12 grader og agurker vil absolutt ikke ha det kaldere enn 15 grader.

Les også: Hvordan lykkes med tomatplanter.

Tomater og Slangeagurker dyrket frem i eget drivhus.
Slangeagurker vokser fort når de får en varm vokseplass og nok vann. Egenproduserte har som regel mye mer smak enn de kjøpte. (Foto: Miriam Schjetlein / Espen Skarphagen / Skarpihagen.no)