Smarte tips

Hvordan måke snø av tak

Måke snø av tak: Et hyttetak med voldsomme mengder snø.
Måke snø av tak: Hvordan måke snø fra tak? Vi gir deg svarene! (Foto: Colourbox)

For mye snø på taket kan lede til en rekke problemer, i verste fall kollaps av taket. Så, når og hvordan skal du måke snø av tak? Vi svarer.

Hvordan måke snø av tak? Store snøfall kan ofte lede til utfordringer for samfunnet som en helhet, og oss selv som individer. Ufremkommelige veier med påfølgende trafikk-kaos, samt annen sårbar infrastruktur som fort blir rammet av snømengdene kan være både irriterende og direkte problematisk.

Om du i tillegg eier hus og hytte kjenner du nok også til problematikken som oppstår når takene blir dekket av tung snø. Hvert år kollapser tak på bygg rundt om i landet, og det er spesielt den våte og ekstra tunge snøen som skaper hodebry og innsunkne tak.

TAKSNØMÅKER AVALANCHE

TAKSNØMÅKER AVALANCHE

Pris akkurat nå: 2 449 kroner
Gå til Obs BYGG her

Her har vi samlet mange geniale tips og triks til blant annet snøfjerning, issmelting og andre ting du kanskje ikke visste du trengte å vite.

Så mye snø tåler taket ditt

Selskapet for industriell og teknisk forskning (SINTEF) har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) utarbeidet noen retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket.

Avhengig av når huset er bygget, finnes det noen tommelfingerregler man kan forholde seg til:

  • 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2 (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.
  • 1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2
  • Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m2.

Hvordan måke snø av tak

Forbrukerorganisasjon Huseierne har en rekke gode råd til hvordan man måker snø fra tak. Blant annet skriver de at det aller først er viktig å lytte til huset eller hytten din. Bokstavelig talt. Et tegn på for høy belastning på huset kan være om dører eller vinduer går tregt, eller du ser at konstruksjonen bøyer seg. Knirk og smell i konstruksjonen kan også fortelle at snømengden på taket er for stor.

Når du setter i gang å måke er det lurt å være bevisst på å ikke skade selve taket med måkingen. Derfor anbefaler de å la det være igjen et lag med snø på takflaten, for å unngå å skade taktekningen.

De understreker også viktigheten av å måke jevnt, og ikke måke én takflate før du går over mønet og måker neste flate. Slik unngår du at taket blir skjevbelastet, som faktisk kan være mer kritisk enn en tyngre, men jevnere belastning.

Har du mye snø på bakkeplan også? Les vår guide til elektriske snøskuffer!

Snø kombinert med vind kan føre til at snøen fokker seg på taket, som også kan skape skjevbelastning av taket. Da anbefales det å komme seg ut så fort man kan og få begrenset belastningen på taket.

Avslutningsvis vil vi nevne at det også er lurt å være bevisst på hvor du flytter snøen til. Om du for eksempel måker snøen ned på en terrasse som allerede er dekket med snø, kan den fort kollapse, da terrasser generelt ikke er konstruert for å bære så mye snø.