Smarte tips

Hvordan polere bilen for hånd og med maskin

en mann polerer en rød bil for hånd
Når man ska polere bilen, kan man enten gjøre det for hånd eller med en poleringsmaskin. Stadig flere skaffer seg en poleringsmaskin fordi det går raskere og resultatet blir ofte bedre. (Foto: Colourbox)

Ikke bare ser en nypolert bil lekker ut i sola med skinnende overflate, den er også mer motstandsdyktig mot sand, støv, salt og uttørking.

Om vinteren saltes det for å gjøre veiene sikrere, men ulempen er at saltet kan føre til rust på bilen. Både bremserør, bremseskiver og understell på biler kan ifølge NAF ta skade av veisalt.

Det anbefales at du polerer bilen din minst to ganger i året, avhengig av hvilken bil du har og hvordan du ønsker å behandle den. Årsaken er rett og slett den store påkjenningen veisaltet har på billakken. Om du polerer bilen med jevne mellomrom, sørger du for at den holder seg ren lenger i tillegg til at den blir raskere og enklere å vaske.

Lakkskader er dessuten en avgjørende faktor for verdien på bilen, så det er virkelig ingen grunn til å droppe det.

Dette må du tenke på før du polerer bilen

Det kanskje viktigste ved polering – uavhengig om det er for hånd eller med maskin – er grunnarbeidet du gjør før du går i gang med selve bilpleien.

Først av alt må kjøretøyet ditt befinne seg i skyggen, unna alt som heter sterkt sollys og altfor varme omgivelser. Det er viktig at karosseriet er avkjølt før du går i gang, ellers kan kjemikaliene fordampe, tørke for raskt eller i verste fall skade lakken. Det ideelle er passe varme og tørre omgivelser, som en garasje, ettersom fuktig og kjølig vær kan gjøre det vanskelig for deg å fjerne polishen.

Begynn med å vaske bilen grundig med avfetting før du bruker en mikrofiberklut til å forsikre deg om at den er helt tørr. Husk at støv, asfalt, flyverust og skitt raskt skape riper om det ikke er fjernet i forkant. På Startsiden Guider har vi flere nyttige tips.

Slik polerer du bilen for hånd

Bruk tyntflytende poleringsmiddel eller voks. Dette legger du på med svamp eller klut. Generelt er både tyntflytende produkter og voks relativt lette å legge på for hånd. Deretter begynner du å polere i sirkelformede bevegelser. Ta gjerne et felt av gangen, samtidig som du unngår svarte plastdetaljer.

Når du er ferdig, lar du det virke i fem-seks minutter. Tørk av restene med mikrofiberklut.

Så polerer du frem glansen i billakken med en mikrofiberapplikator eller mikrofiberklut. Hvis du passer på å skifte klut/applikator med jevne mellomrom, blir du belønnet med en finere glans. Bruk rette bevegelser for å tørke av og polere frem glansen.

Annonselenke

Bruk claybar før polering

Det er ikke til å nekte for at poleringsmaskin gir deg mye bedre resultat enn om du gjør det for hånd. Forarbeidet er det samme som når man polerer for hånd. Forskjellen er at mens du kan velge om du vil bruke claybar ved håndpolering, så er claybar tvingende nødvendig ved bruk av maskin. Claybar har vært proffenes hemmelige våpen når de polerer bil.

Claybar gjør at du fjerner partikler som fremdeles er igjen på overflaten etter vask. Etter en runde med claybar, vil overflaten kjennes helt glatt og fin. Det understrekes at clay kun skal benyttes før korrigering av lakken.

turtlewax claybar kit

Turtlewax Claybar

Et kit for dyprengjøring av lakk før polering og voksing. Kittet inneholder en unik leire og et smøremiddel som fjerner partikler og forurensing i lakken, som f.eks. bremsestøv, flyverust, asfaltflekker etc. Denne type smuss er ofte vanskelig å se med øynene, men kjennes tydelig med hånden. Kittet fungerer også godt på felger, plast og krom.
Kjøp hos Bildeler.no

Slik polerer du bilen med maskin

mann polerer en grå bil med poleringsmaskin
Å bruke poleringsmaskin gjør jobben med å polere langt mer effektiv. Det er desto viktigere å gjøre gode forberedelser når man skal bruke maskin. Claybar er anbefalt for å få bort asfaltrester fra den nedre delen av bilen.

Så lenge du velger riktig maskin, er det ikke skummelt å skulle polere maskinelt. Dersom du er nybegynner, er det flere som anbefaler å uansett starte med en DA (dual action) poleringsmaskin ettersom den er enklere å bruke sammenliknet med en roterende maskin som krever en stødig og erfaren hånd.

DA står for ordens skyld for Dual Action, hvilket betyr en poleringsmaskin som utfører to oppgaver samtidig. Enkelt forklart spinner maskinen på en sentral akse, og dette roterer så rundt en eksentrisk akse.

Turtlewax Poleringsmaskin
turtlewax poleringsmaskin inkludert poleringsputer

Turtle Wax Poleringsmaskin

Komplett poleringspakke som inneholder det du trenger for å gjøre poleringsjobben raskt og enkelt. Pakken inneholder: – Turtle Polermaskin 850W – 2 stk poleringsputer for normal lakkrens og voksing – 1 stk praktisk oppbevaringsbag til polermaskin og tilbehør
Kjøp hos Bildeler.no

Bare husk å holde maskinen konstant i bevegelse uten å legge på for stort trykk. Hvis ikke kan du risikere at lakken blir skadet eller brent.

Når du skal polere med maskin finnes det et stort utvalg poleringsputer til de ulike maskinene på markedet. Disse kommer i ulike grovhetsnivåer, på akkurat samme måte som sandpapir, og hvilken pute du bør velge kommer an på hvor hard lakken på bilen din er.

Et annet viktig tips er å passe på at puten på maskinen ikke blir fuktig av vannrester fra bilvasken i forkant. Rist av tørre polishrester på duken ved å slå på maskinen etter du har gjort deg ferdig med å polere en del av bilen.

Hva er prisen for å sette bort poleringen?

hvis du ikke vil ta poleringen selv, er det mulig å sette det bort. Prisen du må betale for polering av bilen din hos et profesjonelt firma ligger på rundt 2000 kroner.

Nyttige lenker:

  • Garasjetid.no: Garasjetid har både produkter og gode videoer på hvordan du få polert bilen.
  • Viking Redningstjeneste: Derfor bør man polere bilen på høsten.
  • NAF: Slik vasker du bilen innvendig.