Gjør det selv

Hvordan pusse bunadsølv

Bilde av han Vi viser hvordan du pusser bunadsølv til årets 17. mai.
Har du oksidert, forgylt eller lyst bunadsølv? Dette er bare noen av tingene du må ta i betraktning når du setter i gang med pussing av bunadssølv når bunaden skal frem til 17. mai, bryllup eller konfirmasjon. (Foto: Love Norway)

På tide å finne frem bunadsølvet til konfirmasjon og 17. mai! Vi viser deg hvordan du pusser bunadsølv til sølje, sølvøredobber, belte eller knapper.

Bunadsølv er virkelig prikken over i-en på en bunad eller festdrakt, og lite er så vakkert som blankpolert sølv til bunaden. Det er likevel lettere sagt enn gjort, og det er flere hensyn å ta om du vil ha autentisk, tradisjonelt, men fortsatt blankt bunadsølv til 17. mai, bryllup eller konfirmasjon.

Enten det er bunadsølv til nordlandsbunad, rogalandsbunad, sunnmørsbunad, trønderbunad eller festdrakt du har – det er finest om sølvet er fin tatt vare på og pusset. Vi viser hvordan det gjøres.

Vil du ha flere smarte tips eller inspirasjon til nasjonaldagen? Her finner du alt vi skiver om 17. mai.

Oppbevaring av bunadsølv:

Hvordan du oppbevarte sølvet har mye å si for hvilken forfatning du finner det i året etter. Har du oppbevart det i en lukket plastpose har du kanskje unngått at sølvet har oksidert så mye siden sist. Har du derimot slurvet med det har du muligens litt av en jobb foran deg. 

Genial sølvpuss
C Soaps vidunderkrem med svamp

C Soaps vidunderkrem med svamp

En skurekrem og vidunderkrem du kan bruke til ikke bare kobber-, sølv- og gullpuss, men også til porselen, stål, koketopper, ovnsdøren, sølvtøy, badekaret, servanten, fuger mellom fliser og plast. Ingen kjemikalier, kun finpudret leire og litt såpe.
Sjekk prisen her

Hvilken type bunadssølv har du? 

Det første du må finne ut av er hvilken type sølv du har. Dette er det viktig å ha i bakhodet slik at den unike effekten på akkurat ditt sølv ikke blir ødelagt av det du velger å pusse det med.

Hvordan lage 17. mai-pynt: 10 superenkle tips.

Bilde av bunad med sølje og bunadsølv som må pusses. Vi viser hvordan du pusser bunadsølv til årets 17. mai, konfirmasjon eller bryllup.
Når der kommer til pussing av bunadssølv til 17. mai er det viktig å ta råd fra noen som vet hvordan sølvet ditt egentlig skal se ut. Det finnes nemlig flere forskjellige uttrykk på bunadssølv. (Foto: Colourbox)

Bunadssølv kommer nemlig i mange forskjellige varianter og med forskjellig utseende: Oksidert sølv, lys forgylling, gammelt forgylt sølv og lyst sølv.

Oppskrifter på pavlova: Slik lager du festkaken.

Pusse bunadsølv med eller uten sølvpuss?

Det finnes utallige typer sølvpuss, og det kan være vanskelig å vite hvilket og om det i det hele tatt bør brukes på sølvet til din bunad.

Eksperten fra Sando.no forklarer i videoen under hvordan du skånsomt og effektiv kan vaske bunadssølvet og fjerne ketchup, is, eller annet fra fjorårets 17. mai-feiring: 

Alt av sølvpuss

Alt av sølvpuss

Her finner du alt du trenger til puss av bunadsølv.
Sjekk prisene her

1. Legg sølvet i en bolle med en dråpe Zalo, en bitteliten skvett Salmiakk og litt vann. La gjerne sølvet ligge i blandingen litt og vask så over med en klut eller gammel tannbørste.

    2. Skyll så med litt lunkent vann og tørk med et passe mykt håndkle. Har du store blanke flater på sølvet kan det være fordelsmessig å tørke med en hårføner. Dette er i de fleste tilfeller god nok vask av sølja.

    Slik hekler du 17. mai-sløyfe.

    Hvordan pusse bunadssølv:

    Få eksperttips og fremgangsmåte til pussing av bunadsølv i videoen over.

    Det er som nevnt flere typer bunadsølv. Slik pusser du forskjellige typer bunadsølv: 

    Oksidert sølv: Pusses med en sølvpusseklut du kjøper hos gullsmeden din. Dette pusser toppene, men beholder det oksiderte i kriker og kroker. 

    Gammelt forgylt sølv: Bruk samme metode som på oksidert sølv, med en pusseklut. 

    Lyst sølv: Kan brukes sølvdipp, men her bør du være rask og heller gjenta dyppingen flere ganger om det trengs. Husk å skylle godt! 

    Lys forgylling: Sølv med lys forgylling bør du ta med til fagpersoner da denne over tid vil få mer sølvfarge om du for eksempel bruker sølvdipp. 

    Ultralydvasker

    Ultralydvasker

     Skånsom rengjøring av metallgjenstander med vanlig vann.
    Sjekk utvalget og pris her

    Enkel strikkeoppskrift på 17. mai-sløyfe.

    Bilde av jente i bunad foran lyktestolpe med norske flagg på 17. mai. Vi viser hvordan du pusser bunadsølv til årets 17. mai, konfirmasjon eller bryllup.
    Nasjonaldagen nærmer seg og med det er det på tide å begynne med pussing av årets bunadssølv! Vi gir deg eksperttipsene du trenger slimat du er klar enten du sakl bruke bunaden på 17. mai, til konfirmasjon eller kanskje til bryllup? (Foto: Colourbox)

    Pusse sølv uten sølvpuss:

    Har sølvet ditt har blitt veldig mørkt kan du eventuelt bruke litt sølvdipp, men det bør du være veldig forsiktig med. Ha i tilfelle sølvdipp i en plastbolle og dypp sølja veldig raskt oppi før du skyller veldig godt (se video under for fremgangsmåte). 

    Obs: Bruker du mye sølvdipp vil du kunne oppleve at sølvet blir matt og gulaktig i fargen. Skjer dette kan du pusse med pusseklut din igjen for å få blanket opp en del av sølvet. Synes du ikke dette hjelper er rådet å ta det med til en fagmann.