Smarte tips

Hvordan rengjøre og fjerne sot fra peisglass?

Bilde av peisglass før og etter å ha prøvd våre tips for å rengjøre og fjerne sot fra peisglass
(Foto: ABC Brand Studio)

Sliter du med å fjerne sot fra peisglasset? Denne guiden viser deg de to enkleste måtene å få peisglasset skinnende rent igjen i en fei!

Det tar ikke lang tid før glasset på peisovnen din blir skittent og sotete om du fyrer mye i den. Og selv om det er både fint og trygt å faktisk kunne se hva som foregår inne i ovnen når flammene danser seg gjennom vinternatten, er det ikke lett med sotede peisglass. Heldigvis finnes det råd for å fjerne sot!

Nå på tilbud
Soteks Glassrens

Soteks Glassrens

Rengjør peisglasset i en feil. Genialt produkt
Laveste pris: 99 kr hos Felleskjøpet

Hva er sot?

Aller først: Hva er egentlig sotet du prøver å bli kvitt? I følge Store norske leksikon er sot «meget fine partikler av nesten rent karbon som oppstår ved ufullstendig forbrenning av organiske materialer.» Samme artikkel påpeker også at sot kan være kreftfremkallende, og da spesielt i skrotum. Med andre ord er det en god idé å eksponere seg minst mulig for sot.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming

Hvordan fjerne sot fra peisglass?

Selv om et tjukt sotlag på peisglasset kanskje ser ut som det er vanskelig å bli kvitt ved første øyekast, er det faktisk ikke så mye styr om du vet hva du gjør og legger litt krefter i det.

Metode nummer 1: Fjerne sot med aske og avispapir

Om du ikke har dedikerte vaskemidler for hånd til å fjerne sot fra peisglass, trenger du nemlig ikke mer enn to ting de fleste har liggende: Avispapir og aske. Krøll avispapir sammen til en ball, dypp den i litt vann før du «peiser på» og gnir asken fra ovnen direkte på glasset med avispapirballen. Før du vet ordet av det er glasset rent og klart igjen!

Vil du skvise litt ekstra varme ut av peisovnen din? Slik får du mer varme ut av vedovnen din.

Metode nummer 2: Fjerne sot med skumspray

Hånd som fjerner sot fra peisglass
Med skumspray og klut forsvinner sotet som dugg for solen. (Foto: Startsiden)

Om avispapir og aske ikke gjør susen, finnes det også skumspray spesielt utviklet for vask av glass i ovn. Enkelt og greit sprayer du på skummet på glasset, som vil holde seg på glasset og ikke renne av, i de 20 minuttene det skal henge på glasset for å få virket ordentlig. Deretter tørker du bare av, og gjentar prosessen om det eventuelt skulle være behov for det.

Nå på tilbud
Soteks Glassrens

Soteks Glassrens

Rengjør peisglasset i en feil. Genialt produkt
Laveste pris: 99 kr hos Felleskjøpet