Hvordan rense kantarell og traktkantarell – enkelt triks med hvetemel

Bildet viser en totrinnsprosess for rensing av traktkantarell. Til venstre blir soppene vasket med vann og hvetemel, som hjelper til med å fjerne smuss. Til høyre er et nærbilde av de rensede traktkantarellene, klare til bruk. De gule stilkene og brungrå hattene står i kontrast til hverandre og fremhever soppens karakteristiske utseende.
Rens traktkantarellene effektivt med hvetemel og vann. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Lær den tradisjonelle metoden for å rense sopp, samt et smart triks med hvetemel for å vaske kantarell og traktkantarell på en effektiv måte.

Når du plukker sopp, er det viktig å rense dem godt før de kan tilberedes. Mange sverger til tradisjonelle metoder, men det finnes også smarte triks som gjør jobben enklere, spesielt for kantarell og traktkantarell. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du raskt kan rense soppen med et triks som involverer hvetemel og vann.

Hvordan rense sopp

Den vanligste metoden for å rense sopp er å bruke en liten børste fo å fjerne jord og skitt fra overflaten. Skjær bort eventuelle markspiste og stygge deler, slik at du sitter igjen med ren og spiselig sopp. Denne metoden fungerer bra for de fleste sopptyper, inkludert kantareller, men når det kommer til små traktkantareller kan det være en tidkrevende prosess.

Tørking er en effektiv måte å ta vare på soppen på. Se hvordan du tørker soppen her.

Hvordan vaske kantarell og traktkantarell

For kantarell og traktkantarell kan du spare tid ved å bruke et enkelt triks med hvetemel. Det du trenger er 2 spiseskjeer hvetemel og 1 liter vann.

Slik gjør du:

  1. Legg kantarellene eller traktkantarellene i en stor bolle.
  2. Tilsett 2 spiseskjeer hvetemel.
  3. Hell over 1 liter vann og rør godt, slik at hvetemelet får blandet seg med vannet og soppen. Pass på at soppen ikke ligger lenger i vannet enn du rører.
  4. Hell soppen over i en sil og la den renne av seg.
  5. Spre soppen ut på et kjøkkenhåndkle for å tørke.

Dette trikset hjelper til med å fjerne jord og småpartikler som sitter godt fast i soppens riller og på stilken. Men husk at på store traktkantareller må du fremdeles dele dem opp og sjekke innsiden av stilkene, hvor det kan skjule seg skitt eller små insekter.

Lurer du på hva du skal lage med soppen? Oppskrift på verdens beste soppstuing med fløte

Se videoen her for en detaljert demonstrasjon av hvordan du bruker dette smarte trikset for å rense soppen.

Husk å dele traktkantarellene

Selv om hvetemel-trikset fungerer godt for å fjerne ytre skitt, vil det ikke fjerne smuss som sitter inne i stilken på de store traktkantarellene. Derfor bør du alltid dele de største traktkantarellene på langs og kontrollere at de er rene før du tilbereder dem. Dette tar litt ekstra tid, men er nødvendig for å sikre at soppen blir helt fri for jord og rusk.

Ved å følge disse metodene er du sikret rene og klare sopp til å bruke i din favorittoppskrift.

Har du lyst til å lære mer om sopp? Slik ser du forskjell på spiselig og giftig sopp