TV-tips

Hvordan se president-debatten i USA på TV

Kombinasjonen av to bilder viser tidligere president Donald Trump, venstre, og president Joe Biden under den første presidentdebatten i september 2020 i Cleveland.
Tidligere president Donald Trump og president Joe Biden under den første presidentdebatten i september 2020 i Cleveland. (Foto: Scanpix Ap foto)

Det er presidentvalg i USA i november, og kandidatene møtes til president-debatt. Vi forteller deg hvordan du kan se Donald Trump og Joe Biden diskutere.

Spenningen var stor foran den første TV-debatt mellom Joe Biden og Donald Trump, som ble holdt 27. juni (natt til 28.juni norsk tid). Mange spør seg om de to aldrende presidentkandidatene er skikket til å lede USA. Den 90 minutter lange TV-debatten var i regi av CNN. Det var den første av to planlagte debatter mellom Biden og Trump før valget i november. Den andre debatten holdes av ABC og finner sted 10. september.

– Dette blir en utrolig test på hvilke kognitive evner de har, sier professor Patrick Stewart ved University of Arkansas til Reuters. – Her får vi se hvor mye de har forfalt, og om de har forfalt, mener han.

Se president-debatten i USA på TV

Debatten og den amerikanske valgkampen dekkes hos ABC Nyheter, NRK, TV 2 Nyheter og mange andre steder. Vil du se deler av juni-debatten er det mulig i opptak i NRK TV.

Her kan du sjekke flere kanaler i TV-guiden.

Biden: – Hold kjeft

Sist de to møttes til duell var i 2020. Den gang mistet en stadig mer irritert Biden til slutt tålmodigheten. Årsaken var Trumps stadige avbrytelser og Biden ba ham om å holde kjeft. Vel vitende om Trumps strøm av kommentarer når andre snakker har CNN denne gangen endret opplegg. Løsningen ble rett og slett å kutte lyden på mikrofonen til den som ikke har ordet.

Debatten vil også finne sted uten jublende og buende publikum til stede. De to kandidatene får ikke ha med seg notater. Alt de får er penn og papir, samt en flaske vann. På den måten blir det vanskeligere for dem å sno seg unna vanskelige spørsmål.

De to erfarne utspørrerne Jake Tapper og Dana Bash kommer til å gjøre alt for å sikre «en sivilisert diskusjon», lover CNN.

Trump er udisiplinert

– Trump er notorisk udisiplinert og vil trolig klage fordi han ikke får dominere debatten. Han vil snakke i munnen på motstanderen og trekke ut tiden med langdryge tirader av fornærmelser, sier professor Nicholas Creel ved Georgia College & State University til Reuters.

Biden håper trolig at Trumps oppførsel under debatten skal minne amerikanerne om hvilket kaos som rådet da Trump var president. Trump håper nok på sin side at Biden skal snuble i ordene og framstå svak og forvirret. Noe den 81 år gamle presidenten har gjort ved flere anledninger de siste månedene.

Jevnt løp

Mens meningsmålingene for en tid tilbake gikk i Trumps favør, ligger de to presidentkandidatene nå nesten likt. Det viser et gjennomsnitt av de siste ukers målinger. Mens støtten til Biden er på 41 prosent, følger Trump hakk i hæl med 40,6 prosent.

Les mer på våre temasider: