Smarte tips

Hvordan skifte dekk på bil

Ung mann med skjegg skifter dekk på bilen.
Å skifte dekk på egen bil kan virke som en vanskelig jobb, men med disse tipsene blir det hakket enklere. (Foto: Colourbox.com)

Å skifte dekk, eller hjul, er et sikkert vårtegn. Her er tolv verdifulle tips til hvordan du gjør jobben selv, enkelt og billig.

Gode og trygge bildekk er en nødvendighet, og i et land med så store værsvingninger som i Norge er det ekstra viktig å ha riktige dekk. Hovedregelen for hjulskift i Norge er at du skal skifte til sommerdekk mandag etter andre påskedag hvis du bor i midt- eller Sør-Norge. For de to nordligste fylkene (Nordland, Troms og Finnmark) er fristen satt til 30. april.

Piggdekk kan settes på igjen 1. november i sør, mens i nord kan du bruke pigger fra 16. oktober. Enkelte byer har også egne regler og avgifter for piggdekkbruk. Kontakt din kommune for mer informasjon.

Vask bilen før dekkskift: 5 enkle steg til en skinnende ren bil

Føret trumfer alt

Ingen regel uten unntak. Du må alltid se an forholdene der du skal kjøre. Så er det spådd snø i juli, kan du ta på vinterdekk igjen. Merk at disse reglene gjelder for piggdekk.

Piggfrie dekk kan du i prinsippet kjøre med hele året, men det frarådes på det sterkeste. Tørr og varm asfalt sliter nemlig hardt på piggfrie dekk.Så da er det bare å brette opp ermene og gjøre seg klar for årets dekkskift. Eller, hjulskift hvis vi skal være korrekte. Å skifte dekk innebærer jo å dra selve dekket av felgen, og det gjør de færreste av oss selv. Så vei dine ord dersom du for eksempel bestiller «dekkskift» på et verksted.

VIDEO: Slik skifter du hjul selv:

Loading the player…

Les også: Så enkelt gjør du din vanlige sykkel om til en elsykkel

12 tips når du skal skifte dekk

1. Sett bilen på et rett underlag – helst ikke på løs grus.

2. Sett på brekket.

3. Ha en god jekk, plasser den riktig (se instruksjonsbok). En god jekk er gull verdt, men det kan være lurt å undersøke hvor mye jekken din tåler før du begynner.

4. Unngå uhell, beveg deg aldri under bilen.

5. Løsne (men ikke skru av) hjulmutterne FØR bilen jekkes opp.

6. Kontroller dekkenes mønsterdybde: sommerdekk skal ha minimum 1,6 mm mønsterdybde, vinterdekk minst 3 mm. Dette er minstemålet. Nærmer dekkene seg disse målene bør du bytte.

7. Kontroller dekkets alder, skift ut hvis det er ti år eller eldre.

8. Sjekk monteringsretningen: dekkene har gjerne en pil på siden som viser rulleretningen.

9. Stram hjulmutterne en siste gang etter at du har senket bilen, helst med momentnøkkel.

Bosch Muttertrekker

Slagmuttertrekker Bosch GDS 18V-1050 H BITURBO; 18 V (uten batteri og lader)

10. Sjekk lufttrykket (se i instruksjonsboken eller plakat på bensinstasjonen).

11. Etterstram hjulmutterne etter 5-10 mil.

12. Lagre vinterdekkene tørt, mørkt og kjølig. Temperatur og UV-stråling tærer på gummien, dermed er kjelleren, boden og garasjen utmerkede lagringsplasser. Så er det opp til deg selv om du vil lagre dem stående eller liggende.