Smarte tips

Hvordan spare penger: De 10 beste sparetipsene

Man som er fornøyd fordi han sparer oenger ved å føre budsjett. På pult med ark, PC, smilende med en mobil i handen.
Det er mye å spare på å være mer bevisst på hva man bruker penger på. Vi har samlet 10 enkle sparetips alle kan gjennomføre og som til sammen kan spare deg for flere tusen kroner i måneden. (Foto: Colourbox)

«Hvordan spare penger» er noe de fleste spør seg om dagen. Vi har samlet 10 sparetips som gjør at du ved enkle grep kan spare masse i 2022.

Med usikre tider hvor alt ser ut til å bli dyrere er det fint å spare der det spares kan. SSB skrev i november en artikkel hvor de kunne avsløre at norske husholdninger i snitt har 18 000 kroner mindre å rutte med i 2022. Vi har derfor tatt et dypdykk i sparing og samlet rådene som faktisk gjør at du kan spare penger i 2022.

Sparetipsene passer for alle, og her er det mye å spare enten du er på utkikk etter sparetips i hverdagen som student, enslig, ung, godt voksen eller familie. Det kjekke med disse tipsene er også at det er grep alle kan gjøre og fikse på relativt kort tid – og du kan starte allerede i dag!

Ta kontroll over økonomi, budsjett, forbruk og sparing med disse 10 enkle sparetipsene.

1. Sparetips familie: Lag budsjett

Lag deg et budsjett og hold deg til det. Når du lager budsjett får du full oversikt over hva du faktisk bruker penger på, hvor du eventuelt bruker for mye penger og dermed også hvor du kan kutte i forbruk. 

Et budsjett er heller ikke nødvendigvis vanskeligere enn å sette opp en oversikt over hva som kommer inn og hvilke faste utgifter du har i måneden. Dette være seg strøm, husleie, mobilabonnement, mat eller forsikringer. Da vet du hva du har til overs og faktisk kan rutte med. 

Vil du ha full oversikt kan du også se på forbruket ditt og justere forbruket i forskjellige kategorier om det er nødvendig. Dette gir deg en god oversikt over om pengene dine faktisk går til nødvendige eller unødvendige ting. 

Her finner du alle våre smarte tips og artikler som omhandler sparing

2. Spar penger på strøm.

Vi har tidligere gitt deg 10 tips som hjelper deg å spare penger på strøm, men spesielt ett er veldig effektivt. For å spare strøm foreslår nemlig Enova å redusere innetemperaturen hjemme. Dette begrunner de med at oppvarming er dyrt og at i norske hjem kan så mye som 60-80 prosent av strømforbruket gå til oppvarming. De tipser om å senke temperaturen hjemme med 2 grader, noe som gjør at du kan spare så mye som 10% på strømregningen. 

En av de billigste!

Se om du kan få en billigere strømavtale

En av de billigste strømavtalene. I en hverdag med høye strømpriser kan det være lurt å ha en strømavtale som viser hvor mye strøm du bruker, samt estimerer forbruk i tiden fremover.
Se om denne avtalen er billigere enn den du har nå

3. Sparetips matbudsjett: Ukeshandle og spis opp

En stor utgiftspost hos de aller fleste er mat. Når det skal handles inn alt av mat, drikke, hygieneartikler og andre nødvendigheter ender en fort opp med en prislapp på flere hundre kroner flere ganger i uka. Har man ikke et bevisst forhold til forbruket, går på butikken uten handlelapp eller handler på måfå, blir det fort veldig dyrt. Da er det lurt å ha en plan på hva du faktisk skal kjøpe.

  1. Handleliste. Ha en handleliste hver gang du går på butikken. Har du ikke det blir det fort til lite gjennomtenkte valg av ingredienser, og gjerne mange flere ingredienser enn du egentlig trenger. Planlegger du i forveien kan du lage lista ut fra det du allerede har i kjøleskapet, bruke ingrediensene i flere av ukens middager, samt planlegge inn restemiddager. På den måten kan du utnytte varene du kjøper inn best mulig med lavt matsvinn.
  2. Ukeshandle. Ukeshandler du, har du igjen muligheten til å spare mye på at uken er godt planlagt. Du slipper også unødvendige innkjøp av ting en bare rasker med seg når en «uansett er på butikken». Her lønner det seg også å ta en titt i kjøleskap, fryser, skuffer og skap før du lager ukesmenyen. Da finner du fort både matvarer og sammensetninger hjemme, som i seg selv utgjør en rett. Så har du plutselig spart to middager på en uke. @fattig.student har mange gode tips både til hvordan du spiser opp det du allerede har samt inspirasjon til hele ukesmenyer. Ta også en titt i tilbudsdisken i butikken, her er det mye godt å hente og kanskje litt ny inspirasjon til retter? Er det ikke det som står på denne ukens meny kan du kanskje fryse ned produktet og huske på å bruke det til neste ukes meny? De fleste butikkene har også sine egne apper hvor du kan holde deg oppdatert på tilbud, og på den måten spare penger. 
  1. Ikke gå på butikken sulten. Gjør du det blir det fort litt ekstra innkjøp bare fordi magen overbeviser hjernen om at det er en god idé. 

Her har vi samlet mange gode, kjappe og enkle middagstips for deg som mangler inspirasjon.

4. Lei bort tingene dine

Har du skiutstyr, verktøy, bil, flotte festkjoler, sko eller merkeklær som ikke er i bruk? Da kan du leie det ut på Finn, Tise eller Facebook. Selv om summene kanskje ikke er så store i seg selv vil også mange små summer kunne gjøre en forskjell. Det er jo tross alt slik at «alle monner drar». 

5. Bytt mobilabonnement

Er du egentlig sikker på at du har riktig mobilabonnement for ditt bruk? Du kan spare en del i måneden, og en ganske god slant i løpet av et år, på å bytte om du har feil. Du gjør dermed lurt i å, med jevne mellomrom, sjekke forskjellige priser og sikre at du faktisk har det beste abonnementet. De billigste mobilabonnementene kan nemlig vise seg å prise seg godt under de største leverandørene.

Anbefalt av Bytt.no

Beste valget under 5 GB

Best i test hos Tek.no og Bytt.no av mobilabonnement med middels data.
Få 2 mnd gratis mobilabonnement her!

6. Refinansier gjeld

Har du noen gang vurdert å sjekke om boliglånsrenten din egentlig er god? Vi har tidligere forklart hva du bør gjøre om du er i tvil her. Er du usikker på om du har for høy boliglånsrente er det nemlig lurt å sjekke hva du har for så å gå inn på Finansportalen.no og sjekke hva boliglånsrenten ligger på i andre banker. For det første så er ikke steget med å bytte bank så stort, og for det andre er det godt mulig at banken er med på å gå ned i pris for å beholde deg som kunde. Sjekk det ut, for her kan det være veldig mye å spare!

Tips: Sjekk Finansportalen ved hver renteheving fra din bank, slik at du kan prute på betingelsene om andre banker har bedre vilkår for deg.

Annen dyr gjeld, som kredittkort eller forbrukslån, bør du se på refinansiering av. Mange kredittkort på markedet i dag har over 20 % effektiv rente, og det svir ofte når regningene skal betales.

Tips: Hvorfor refinansiere dyr gjeld? Ifølge TV2 som henviser til Gjeldsregisteret, er det mange som brukte kredittkort i sommer, som ikke har tilbakebetalt gjelden. For å håndtere økte priser i samfunnet og få endende til og møtes, svarer én av ti i SIFO-undersøkelsen at de har brukt usikret kreditt for å håndtere det. Har du usikret kreditt utestående, eventuelt flere smålån, bør du sjekke ut muligheten for å refinansiere (samle alle lån) til ett lån.

Bilde av 4 bunker med norske kroner, vi gir deg 10 sparetips til hvordan du kan spare penger i 2022.
Hvor mye penger du sitter igjen med i slutten av måneden avhenger av mange faktorer, men det er heldigvis mye du kan gjøre for å sitte igjen med mer. Vi gir deg våre 10 beste sparetips, og foruten det å sitte igjen med mer penger, er det beste av alt at du kan starte allerede i dag!

7. Gå over og sjekk forsikringene dine

Også når det gjelder forsikringer kan det være mye å spare på å sjekke at du faktisk får en god pris. Det kan virke som en møysommelig og litt kjedelig jobb, men du kan faktisk spare opptil flere tusen i året på å sikre best pris og riktige forsikringer. Også her kan du sjekke Finansportalen.no.

8. Avslutt abonnement du ikke bruker

Etterhvert som årene går blir det gjerne ganske mange abonnement på de fleste av oss. Ikke bare abonnerer vi på medlemskap på treningsstudio og strømmetjenester, vi abonnerer også på mobildata, apper på mobilen, datapakker og kanskje til og med lydbøker og musikk- eller podcast-tjenester. Bruker du ikke alle, og ender med å avslutte flere abonnement, kan du spare flere hundre i måneden, og dermed flere tusen i året. Ser du slavisk på en serie på Netflix, og dermed ender med et opphold i strømming hos TV2 er det også mulig å ta en pause i abonnementet hos TV2. Noe som sparer hundrelapper i måneden og ikke tar mer enn et par minutter.

9. Smør med deg matpakke

Dette rådet vil i de fleste tilfeller gjelde til jobb og skole, men kan også gjelde for lengre turer med kollektivtrafikk, turer med familie eller venner ut i naturen eller til og med en tur på kino. Ta med deg noe god hjemmefra i stedet for å kjøpe noe i kiosken eller på butikken hver dag.

Fire digge, men skikkelig enkle matpakketips – med disse blir det ikke vanskelig å lage noe godt å ha med seg på farten.

10. Kjøp brukt og ta vare på tingene dine

«En manns søppel, en annen manns skatt». I et samfunn preget av overforbruk er også bruktbutikker preget av folks storforbruk. Du kan derfor finne veldig mye fint i bruktbutikker, for ikke å snakke om at du også kan komme over både trendy og relativt nye ting.

Har du et godt øye for hva som er kupp i de forskjellige butikkene kan du også spare mye penger på tidligere sesongers it-plagg, noen ganger også årets. På denne måten kan du kle deg kult og spe på garderoben med nye plagg til de forskjellige sesongene uten å hverken påvirke miljøet eller lommeboka i for stor grad. Vi foreslår å ta en titt innom lokale bruktbutikker, Fretex eller UFF-butikken på hjørnet, Tise eller secondhand-butikker som Thrifted på nett før du kjøper noe fra en fast-fashion kjedebutikk.

Fra bruktbutikker er det også stor sjanse for at tingene  du kjøper er av god kvalitet og derfor er ting som varer om du tar godt vare på de. Kjøper du skinn, ull, bomull eller rene materialer er det mindre sjanse for at tingene blir ødelagt, nuppete eller blir stygge. I tillegg trives et par skinnsko godt med en omgang skopuss eller impregnering. En sliten boblejakke får nytt liv med en runde dun-program og tennisballer i tørketrommelen. Og en nuppete genser blir som ny og nuppefri med dette smarte trikset.

Du kan også arrangere eller ta initiativ til byttekvelder med velkledde venninner. Her har alle med seg plagg de ikke lenger bruker, og så bytter man ett plagg i ett annet. Med andre ord kveld hvor alle går hjem like rike(eller fattige), men med nye skatter og plagg uten å ha brukt en krone.

Les mer på våre temasider: