Helse

Hvordan stoppe neseblod

Kvinne prøver å stanse neseblod
Blør du fra nesen? Slik stopper du neseblod. (Foto: Colourbox)

Plages du av neseblod? Dette er de vanligste årsakene, og slik stanser du blødningen effektivt.

Når du står der med blødende nese i sky, kan gode råd være dyre. Da er det flaks at vi kan gi deg disse gode neseblod-rådene kjempebillig. Ja, faktisk helt gratis.

Hva er neseblod?

Om du blør fra nesen mens du leser denne artikkelen, står de beste metodene for å stoppe blødningen litt lenger ned i artikkelen. Om du derimot ikke har noe hastverk, kan du jo like gjerne lære litt også. For hva er neseblod, sånn sett bort fra at det rent konkret er en blødning fra nesen?

NHI.no skriver at neseblod er “en blødning fra blodkar i nesehulens slimhinne”, og at friske mennesker som regel får det som en konsekvens av at man slår nesen. Da vil blødningen stanse etter noen minutter.

Neseblod forekommer hyppigst hos barn under 10 år, og hos de over 50.

Ut og reise? Dette bør du ha med i ferieapoteket.

Dette er de vanligste årsakene

Neseblod kan skyldes en rekke faktorer, men om du har regelmessige og kraftige neseblødninger som er vanskelige å stoppe bør du vurdere å oppsøke en lege. Om du nylig har blødd neseblod, er også risikoen høyere for at man kan begynne å blø igjen, da skorpen over såret er tynn og skjør.

Dette er NHIs liste over årsakene bak neseblod:

  • Slag eller trykk mot nesen
  • Nesepilling
  • Fremmedlegemer i nesen
  • Infeksjoner i nesen og området rundt
  • Innpusting av kald luft eller enkelte kjemiske stoffer, som for eksempel løsemidler
  • Tørr luft
  • Enkelte medisiner
  • Høyt blodtrykk, selv om dette er en sjelden årsak
  • En lang rekke andre og sjeldnere forklaringer, for eksempel blødersykdom

Slik stopper du blødningen

Det er ikke ofte at neseblod krever særlig medisinsk tilsyn, og når noen en sjelden gang må sykehusinnlegges for behandling er det som regel eldre med blødninger langt bak i nesen, slik at blodet renner ned i halsen heller enn ut nesen.

Du tenker kanskje at den mest fornuftige måten er å lene seg bakover og stappe en papirbit i nesen? Det stemmer faktisk ikke!

Om du blør fra nesen, er den mest effektive løsningen å sitte oppreist mens du klemmer over nesen og lener hodet lett fremover i 10 minutter. Du kan også legge en kald klut over neseryggen for ekstra god effekt.

Om blødningen ikke har stanset etter 10 minutter, kan du dyppe en bit med vatt i nesespray/dråper, putte det i det neseboret som blør, og vente 10 minutter til. Nesesprayen gjør at blodårene trekker seg sammen, noe som kan hjelpe med å stanse blødningen.

Om du plages av hyppige og voldsomme neseblødninger kan en lege etse eller brenne blodårene for å hindre ytterlig blødning.

Det finnes også en sjelden, men i noen tilfeller alvorlig diagnose som heter Morbus Osler eller HHT, og som bør sjekkes ut av personer med gjentagende neseblødninger.

Det er en medfødt, arvelig genfeil som fører til at de tynne kapilærårene i spesielt slimhinner former nøster som etter en stund brister og gir blødninger. Om du ofte blør neseblod kan det være en god idé å lese mer om sykdommen på nettsiden til den norske Osler-foreningen.

Les mer på våre temasider: