Hvordan steke kalkun: Sjekk ut disse 5 geniale triksene
Kalkun er høytidsmat for stadig flere her til lands. Her får du 5 smarte tips som perfeksjonerer den høytidsstemte middagen!
Er du én av dem som spiser kalkun i disse juletider? Det er du i såfall ikke alene om. I følge Matprat er kalkun det tredje mest populære valget for julemiddagen, med om lag 7% av befolkningen.
På nyttårsaften er kalkun faktisk landets aller mest populære middagsrett, og Matprat oppgir at så mange som en tredjedel av befolkningen har kalkun som siste middag før rakettene går til værs og vi går inn i det nye året.
De fleste steker kalkunen hel i oven, og det er jo kanskje den presentasjonen som ser best ut på et bord dekket til fest. En stor kalkun glinsende av fett, med sprøtt og deilig skinn er jo nesten et motiv et julekort verdig, men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen å steke kalkunen på den «tradisjonelle» måten.
Om du trenger en oppskrift fra start til slutt har vi en super oppskrift på helstekt kalkun her, og en oppskrift på deilig fløtesaus til kalkun her:
Under følger 5 smarte tips til hvordan du kan sikre deg en perfekt kalkun, med en kanskje litt annerledes tilnærming enn de du kjenner fra før av:
Hev kalkunen
Skal du helsteke kalkun, er kanskje den vanligste fella å gå i å bare plumpe kalkunen rett ned i en ildfast form. Da blir bunnen av kalkunen kokt i sin egen stekesjy, og blir derfor både tørr og overstekt.
Heldigvis er det veldig lett å kompensere for dette ved å heve kalkunen, både rent bokstavelig, men også i den forstand at smaken også løftes noen hakk. Rull sammen aluminiumsfolie til en slange, og lag en spiral som kalkunen kan hvile på. Slik blir også kjøttet på undersiden av kalkunen saftig og godt.
Eventuelt kan du steke kalkunen på en seng av grønnsaker som gulrot og løk, med den heldige bieffekten at det setter ekstra god smak på stekesjyen som du kan bruke til saus.
På jakt etter flere oppskrifter til herlig julemat? Sjekk ut vår samleside for oppskrifter!
Partér kalkunen før steking
Om det ikke er et viktig poeng for høytidsmiddagen at den store og helstekte kalkunen må stå på middagsbordet som kronen på verket, slik vi kjenner den fra julefilm- og TV, men heller at kalkunen faktisk også skal smake perfekt, er dette en lur måte å gjøre det på.
De ulike stykningsdelene av kalkunen har forskjellig tykkelse og kjøttstruktur, og steker man alt på én gang – spesielt om kalkunen er stor – ender man ofte opp med både tørt og overstekt kjøtt.
Det mørke kjøttet på kalkunen, altså vinger og lår, skal ha en litt høyere kjernetemperatur før de er stekt til perfeksjon. Om du da parterer kalkunen før du steker den på rundt 150 grader, kan du ta ut selve kalkun-skroget av ovnen når det når en kjernetemperatur på ca. 68 grader. Pakk det inn i aluminiumsfolie og la det hvile, mens du venter på at vinger og lår skal nå en kjernetemperatur på rundt 78 grader.
La kalkunen hvile
Nettopp det å gi kalkunen litt tid til å hvile, er alfa og omega for en vellykket kalkunmiddag. Det er kanskje fristende å gå rett til verks med å skjære opp i porsjonsbiter og gafle i seg, men ha litt is i magen!
Begynner du å skjære opp kalkunen rett etter den er tatt ut av ovnen, gjør du deg og middagsgjestene dine en skikkelig bjørnetjeneste. Om kjøttet ikke får hvile, får heller ikke kjøttsaftene satt seg ordentlig i kjøttet. La kalkunen stå i minst 20 minutter, og pass på å ikke dekke den til med aluminiumsfolie. Da mister det sprøheten sin. En nystekt kalkun klarer helt fint å holde på sin egen varme i minst tre kvarter.
Lag en god «dry brine»
For å sikre sprøtt skinn kan du lage en såkalt «dry brine», som på en måte er tørrsalting. Bruk grovkornet salt, og bland inn de krydderne og urtene du selv vil bruke. Tørket rosmarin, litt brunt sukker, hvitløkspulver, og litt sitron-zest blir fort en vinner.
Saltet hjelper med å trekke fukt ut av skinnet på kalkunen, og sørger for at skinnet blir sprøtt og godt. Krydderet absorberes også inn i kjøttet, og setter masse god smak, samtidig som saltet også bryter ned proteinene i kjøttet og gjør det herlig mørt.
«Kle» kalkunen i bacon
Om man ser bort ifra de av oss som ikke spiser bacon av diett- eller religiøse hensyn, er det få som ikke setter pris på mat surret i bacon. Helstekt kalkun er ikke et unntak, og det er jo ikke akkurat vanskelig å forestille seg at en kalkun dekket i bacon er en god idé. Kanskje ikke veldig tradisjonelt, men godt er det.
I tillegg til at bacon selvfølgelig er veldig digg, har baconsurringen og den heldige bieffekten at den holder kalkunen saftig og god.