DIY

Hvordan støpe betong selv

sement må til for å kunne støpe betong.
For å støpe betong, må du lage sement. I denne saken har vi samlet en rekke videoer med steg-for-steg-guider på hvordan du lager fine ting i betong. (Foto: Startsiden)

Lyst til å hive deg på betongtrenden og lære deg å støpe betong selv? Her viser vi deg hvordan, steg for steg.

Du kan støpe betong i alle slags former, så her er det bare fantasien som kan stoppe deg for hva du kan trylle frem i trendy betong til hjemmet og hagen.

Vi anbefaler deg å starte med små former først, slik om lysestaker og potter, så du kan prøve deg frem på teknikken. Dette er gøy for både store og små, og passer godt for hele familien i alle aldere. Trenger du inspirasjon til andre DIY-prosjekter, kan du se alle våre oppskrifter og fremgangsmåter her.

Slik blander du betong

Loading the player…

I videoen over kan du se hvordan du steg for steg enkelt blander sement og bruker former. Betongblanding kan du kjøpe i de fleste byggvarebutikker og jernvareforhandlere. Sekker med mørtel kommer i flere størrelser, men du kan fint kjøpe en liten pose til å starte med. 

Et smart tips er å smøre formene med olje slik at det er enklere å få løsnet de fra sementen når alt har tørket. Du kan nesten bruke hva som helt som form, men vær obs på at formene kan bli ødelagt eller at du må klippe de opp.

Loading the player…

Du kan gjerne starte med å bruke engangskopper i plast eller melkekartong du klipper opp, for å prøve deg frem. Boller i både plast og stål er fine å bruke. Egne former for betongstøping kan også bestilles i ulike nettbutikker.

Bestem deg for hva du vil lage først, før du går på jakt etter former du kan bruke.

Du trenger: 

  • Mørtel 
  • Vann 
  • Olje 
  • Bøtte og rørepinne til å blande i 
  • Former i ønsket fasong 
  • Saks til å evt klippe opp formen etter tørking 
  • Noe tungt for å holde formene på plass. F.eks. flasker med vann eller stein. 
  • Sandpapir om du ønsker å pusse betongen lett etterpå

Vær obs på at det er best å være utendørs når du skal blande massen du skal bruke til støpingen.

Loading the player…

I videoen over ser du hvor enkelt det er å lage et fuglebad av betong formet som et rabarbra-blad. Hageblogger Espen Skarphagen som har bloggen Skarpihagen.no har laget dette til sin frodige hage.

Støp din egen krakk med sement

Når du begynner å få teken på støping og forming, har vi også et tips til hvordan du kan støpe din egen krakk ved å blande sement. Videoen ligger under.

Loading the player…