Smarte tips

Hvordan unngå at spylevæsken fryser i vinter

Bilde av en person med sorte hansker som fyller på med blå spylevæske. Vi forteller om hvilken spylevæske som tåler vinteren og de kalde temperaturene den måtte bringe.
Har du opplevd at spylevæsken fryser på frontruta? Det er du ikke alene om. Her er tipset som gir deg fri sikt gjennom frontruta når temperaturen synker i løpet av vinteren. (Foto: Colourbox)

Har du opplevd at spylevæsken fryser på frontruta? Her får du trikset som gir deg god sikt gjennom en ren frontrute i vinter.

Når vinteren kommer og temperaturene synker, står bileiere overfor et vanlig, men frustrerende problem: spylevæsken fryser. Dette er ikke bare irriterende, men kan også hindre sikt, noe som kan være farlig.

Vi forklarer hvordan du kan unngå at spylevæsken fryser når temperaturene synker.

Trenger du flere bil-triks i den kalde årstiden? Her kan du lese alt vi skriver om tema «bil».

Hvordan unngå at spylevæsken fryser på ruta

Først og fremst må man ha en spylevæske som er beregnet for vinter. Denne tåler lave temperaturer og vil derfor ikke fryse på ruta eller i spylevæske-beholderen, så fremst det ikke blir kaldere enn den tåler.

Mange velger å kjøpe ferdigblandet spylevæske som de heller rett i spylevæske-tanken. Denne fungerer som oftest veldig bra, men man må være obs på at de ferdigblandede spylevæskene ikke nødvendigvis tåler veldig lave temperaturer.

Selv om det står at de tåler -15°c eller lavere temperatur, kan man oppleve at dette ikke alltid stemmer. Vet man derfor at man skal ferdes i lave temperaturer kan det være lurt med et alternativ.

Har du opplevd at motoren takker for seg når det er kaldt ute? Da er kanskje en jumpstarter et produkt du burde ha i bilen.

ferdigblandet
Ferdigblandet spylevæske

Ferdigblandet spylevæske

Tåler temperaturer opp til -22°c
Sjekk prisen her

Et godt tips til hvordan man kan hindre at spylevæsken fryser på ruta, eller i tanken, på vinteren er å bruke konsentrert spylevæske. Disse blander man ofte ut i vann selv, og blandingsforholdet vil være med på å bestemme hvor mange minusgrader spylevæsken tåler.

Velger man å ikke blande konsentratet ut i vann kan spylevæsken potensielt tåle temperaturer vi ikke har i Norge, som for eksempel -60°c.

Dette må du forresten kunne om elbilen din!

konsentrat
Konsentrert spylevæske

Konsentrert spylevæske

Tåler temperaturer opp til -80°c
Sjekk prisen her

Er spylevæske og frostvæske det samme?

Spylevæske og frostvæske er ikke det samme. Spylevæske brukes til å rense frontruten for skitt og forurensninger, mens frostvæske, også kjent som kjølevæske, er ment for bilens kjølesystem.

Frostvæske brukes hele året, og inneholder blant annet glykol for å forhindre frostskader i kjølesystemet om vinteren, samt hjelper med å regulere motorens temperatur.

frostvæske
Blåtind Frostvæske

Blåtind Frostvæske

Pris nå: 206 kroner hos Ahoy
Her får du den til laveste pris

Hvordan sjekke spylevæske?

Det enkleste er å alltid ha spylevæske tilgjengelig i bilen slik at man jevnt og trutt fyller på tanken. Mange biler har også varsellampe for når spylevæske-tanken begynner å bli tom.

Blir tanken helt tom vil man ganske enkelt merke det da det ikke vil komme noe på ruta. Det er derimot anbefalt å ikke la det gå så langt, man kan nemlig bli avhengig av å vaske vinduet for god sikt når man er ute og kjører.

Les også: Kan du dette smarte trikset med spylevæske?

Les mer på våre temasider: