Hus, hjem og hage

Hvordan vaske gulv?

Hvordan vaske gulv - Bilde av parkett
(Foto: Ifi.no)

Med god og riktig renhold vil du forlenge gulvets levetid. Her får du ekspertens best tips til riktig vask og rengjøring av gulvene dine. 

Når en skal vaske gulv er det gjerne samme teknikk, midler og metoder som går igjen på alle husets gulvflater. Dette viser seg å ikke nødvendigvis være riktig måte å vaske gulv på. Alle gulv har forskjellige behov når det kommer til vaskeredskap, midler og metoder. Under har vi samlet alt du trenger å vite når du skal vaske gulv i privat hjem og bolig.

OSMO VASK OG PLEIEMIDDEL 8016 1L

OSMO VASK OG PLEIEMIDDEL 8016 1L

Pris nå: 239 kroner hos MaxMaling
Her får du den til laveste pris
Bilde av Chera Westman fra Ifi.no som forklarer forskjellen på parkett, laminat og klikk-vinyl, for å gjøre valget om gulv lettere.
Vår ekspert i saken, Chera Westman fra Ifi.no, har lang erfaring med alt av overflater.

Ekspertens beste tips til rengjøring av gulv

Vi har snakket med informasjonskonsulent Chera Westman fra Ifi.no som gir sine beste tips til rengjøring og bevaring av gulv. Hun har jobbet med alle typer overflater hos Ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør) i flere år og har derfor lang erfaring med alt av overflater. Ifi.no er en non-profitt organisasjon som jobber mot overflatebransjen og alle som driver profesjonelt med overflater som gulv, tapet og maling.

– God og riktig renhold vil forlenge gulvets levetid, sier Westman. 

Hvordan vaske gulv? 

En feil mange gjør er å vaske alle gulv på samme måte. Dette er ifølge eksperten feil. Forskjellige gulv trenger forskjellig behandling. Her ekspertens råd:

 1. Fjern tørt skitt og smuss med tørre metoder: 

Grunnanbefalingen for de fleste typer gulv (parkett, laminat, klikk-vinyl, vinylbelegg etc.) er at tørt skitt og smuss (støv, høstløv, gress, brødsmuler og annet) fjernes med tørre metoder, altså tørrmopping eller støvsuging. Flekker og søl bør tørkes opp umiddelbart, uten at man gnir med mikrofiberklut eller skuresvamp.

 1. Vask med lite vann: 

De fleste gulv kan tørkes av med godt oppvridd mopp eller klut. Det skal veldig lite vann til. En gyllen regel er at gulvet skal være tørt 30 sekunder etter vask. 

 1. Skal ikke ligge igjen vann på overflaten:

Etter våttørking skal det ikke ligge igjen vann på overflaten. Dette gjelder både ved våtmopping og rengjøring med robotstøvsuger som også mopper gulv. blir det vanndammer på overflaten, om du overdoserer kjemikaliene eller bruker feil såpe, dannes det over tid et belegg på gulvets overflate, i skjøter og preget tekstur.

 1. Tregulv skal ikke rengjøres med dampvasker.
Hvordan vaske gulv? Bilde av parkett i et rom med skillevegg og vegger i blå, hvite spisemøbler og vakker innredning.
Ekspert Chera Westman forklarer hvordan du vasker gulv på riktig og mest skånsom måte for å best bevare gulvene dine. (Foto: Ifi.no)
 1. Ekstra rengjøring ved dyp tekstur:

Gulv med dyp tekstur i overflaten, som børstet, håndskrapt eller faset parkett, laminat eller klikk-vinyl med preget overflate, krever ekstra god rengjøring for å fjerne smuss i teksturen.

 1. Ikke slipende rengjøringsmiddel:

Bruk aldri slipende rengjøringssvamper, skuremidler, stålull eller andre slipende materialer da dette kan påvirke utseende og overflaten til gulvet.

 1. Ikke løsemidler:

Ikke bruk løsemidler slik som aceton, neglelakkfjerner, lakktynnere og lignende til flekkfjerning.

Usikker på hvilket gulv som passer din bolig og familie? Her hjelper vi deg med å velge riktig gulv

Såpe: Hva vasker man gulv med? 

Mange klargjør en bøtte med såpe og bruker denne til å sveipe over alle gulv i huset. Såpen er gjerne i tillegg grønnsåpe. Westman forklarer hvordan du vasker gulv på best og mest skånsomt vis og avslører at grønnsåpe skal en holde unna gulvet. 

 1. Vask med anbefalt rengjøringsmiddel:

 Her bør det brukes et rengjøringsmiddel som leverandøren anbefaler i sin FDV, dette er ofte (ikke alltid) et syntetisk, pH-nøytralt rengjøringsmiddel. 

Derfor skal du ikke vaske gulv med grønnsåpe

 1. Ikke vask gulvet med grønnsåpe:

Grønnsåpe og såper som inneholder slipemidler skal ikke brukes. Grønnsåpe danner en film på overflaten som etter hvert gir et klebrig sjikt der smusset fester seg i.

 1. Ikke for mye såpe: 

Såpen skal heller ikke overdoseres. Følg anvisningene på emballasjen, det holder ofte med en liten kork rengjøringsmiddel til et stort gulv. Det blir ikke dobbelt så rent med dobbelt så mye såpe!

OSMO VASK OG PLEIEMIDDEL 8016 1L

OSMO VASK OG PLEIEMIDDEL 8016 1L

Pris nå: 239 kroner hos MaxMaling
Her får du den til laveste pris

Hvordan vedlikeholde gulv?

Bilde av gulv: Klikk-vinyl i grå med sort stol og pose
Det er flere tips og triks som enkelt gjør det mulig å vedlikeholde gulvene dine, tipsene får du her. (Foto: Ifi.no)
 1. Beskytt mot smuss og søle: 

Alle gulv bør beskyttes mot smuss og søle. Bruk avtørkingsmatter både utenfor og direkte innenfor inngangsdøren så stopper du mye av smusset som følger med skoene inn.

 1. Hold overflatebehandling i god stand: 

Overflatebehandlingen på tre- og parkett beskytter gulvet mot slitasje og misfarging og bør holdes i god stand. Riktig rengjøring og vedlikehold er en forutsetning for å holde gulvet pent over tid. På gulvprodusentens nettsider finnes anvisninger for hvordan de vil at renhold skal utføres. Denne ligger i det såkalte FDV-dokumentet. (FDV står for forvalting, drift og vedlikehold).

 1. Bruk spesialsåper: 

Har du et tregulv eller en parkett er det viktig at du vet hvilken type overflatebehandling det har. Både metode og midler for rengjøring er forskjellig om gulvet er lakkert, oljet eller har en hardvoksoljet overflate. Oljede og hardvoksoljede overflater bør rengjøres med spesialsåper som leverandøren av gulvet eller overflatebehandlingen anbefaler. Disse pleier gulvet ved å tilføre pleie eller forsterker overflatebehandlingen slik at beskyttelsen ikke vaskes vekk. 

 1. Ekstra tilskudd av olje eller hardvoksolje:

Dessuten må disse gulvene få et ekstra tilskudd av olje eller hardvoksolje en gang innimellom. Hvor ofte beror helt av bruk og slitasje, men det kan dreie seg om en gang i året eller mer sjelden. Kanskje hyppigere i områder som slites mye: «stier» der du går ofte, eller foran kjøkkenbenken for eksempel. Det er viktig å følge med på at overflatebeskyttelsen opprettholdes.  

 1. Ikke voks på disse: 

Laminatgulv, lakkerte tregulv, eller vinylgulv skal ikke behandles med voks, olje eller polish.

Bilde av heldekkende, vegg-til-vegg-teppe på soverom
Det er viktig å støvsuge tepper minst én gang i uken. Slik rengjør du tepper.

Hvordan rengjøre tepper:

 1. Tepper bør støvsuges ofte, minst én gang per uke. Bytt pose og filter ofte. En støvsuger fungerer best når posen er halvfull.
 2. Ta deg god tid. Jobb rolig slik at støvsugeren får tid til å suge opp smusset. Bruk sakte bevegelser frem og tilbake. Ikke vent til teppet ser skittent ut. Det er ikke lett å se smuss som skjuler seg mellom fibrene.
 3. Bruk riktig munnstykke på støvsugeren. Munnstykker er ekstrautstyr til støvsugere, sjekk med teppehandleren om hvilket munnstykke du skal ha.
 4. Til syntetiske tepper brukes gjerne munnstykke med roterende børster. Til ulltepper og syntetiske tepper med lang luv brukes heller vanlig støvsugermunnstykke, men med børstene skjøvet ut. Det er tyngre og tar lengre tid, men børsten hjelper til å få opp smuss.