Smarte tips

Hvordan vaske og impregnere regntøy riktig

Barn i gul regnjakke står med ryggen til og holder hånden ut for å kjenne på regnet. Ute regner det kraftig. Få regntøyet til å vare i lang tid ved å vaske det riktig, samt impregnere det når det trengs. Vi forklarer hvordan.
Få regntøyet til å holde seg vanntett i flere sesonger ved å behandle og vaske det riktig. Vi forteller hvordan det er anbefalt å vaske regntøy, samt hvordan du impregnerer det for å forlenge levetiden til regnklærne. (Foto: Colourbox)

Vasker du regntøyet riktig? Vask og behandling er viktig for at regnklærne skal holde seg vanntett lengst mulig. Vi forklarer hvordan dette skal gjøres.

De fleste husholdninger her til lands har regntøy, enten det bare er en regnjakke eller fullt oljehyre. Regnklærne er laget for å holde deg tørr når det regner ute, men for at de skal kunne gjøre dette så lenge som mulig er det viktig at du behandler dem riktig. Det finnes noen enkle grep du kan gjøre for å forsikre deg at de vanntette klærne varer i flere sesonger med nedbør. Det eneste du trenger å gjøre er å vaske tøyet riktig, samt impregnere det når det trengs.

Usikker på hvordan dette skal gjøres? Vi har samlet de beste tipsene til hvordan du vasker regntøyet riktig og når det må impregneres slik at du kan holde deg tørr i det samme plagget år etter år.

Liker du saker som denne?  Her kan du lese alle smarte tips og triks vi har skrevet om.

Hvordan vaske regntøy?

Man skulle kanskje tro at regntøyet blir rent når det er utsatt for regn, men dette stemmer kun til en viss grad. Regntøy skal tåle både vann, søle og sand, spesielt regnklærne for barn. For å forsikre seg at klærne holder seg vanntette er det viktig å stelle og vaske det. Her har du noen enkle tips til hvordan du vasker det for å få tøyet til å vare.

  • Først og fremst er det lurt å sjekke vaskeanvisningen på plagget. Da vil du få en god indikasjon på hva akkurat ditt plagg tåler.
  • Ikke bruk tøymykner da dette kan være med på å ødelegge impregneringen på regntøyet.
  • Det holder ofte at regntøyet spyles i dusjen eller med en hageslange. Husk at sand og salt kan føre til at regntøyet slites raskere. Gjentatte vask i vaskemaskinen vil også være med på å slite regntøyet, så vask det kun i maskin om det er nødvendig.
  • Det er ikke alle regnklær som tåler å bli tørket i tørketrommel eller tørkeskap. Dette vil være informert på vaskeanvisningen.

Hvordan impregnere regntøy?

De aller fleste klær ment for utendørsbruk kommer med en eller annen form for impregnering, også regntøy i syntetiske stoffer som polyester. Over tid, med vask og bruksslitasje, vil de miste noe av impregneringen sin og da kan det være en god idé å fornye denne. Man kan sjelden gjøre noe galt når man impregnerer, men ved å gjøre en grundig jobb vil man kunne oppleve at resultatet blir bedre og varer vesentlig lengre.

Har du regntøy i PU-materiale trenger du derimot ikke å impregnere, som for eksempel regntøy til barn. Opplever du at vann trenger inn er det mest sannsynlig et hull et eller annet sted.

Usikker på hvilken materiale du bør ha regnjakken i? Her forteller vi deg hvordan du velger riktig regntøy til ditt bruk.

Impregnering kan gjøres på to måter; Sprayes rett på plagget eller vaskes sammen med plagget i vaskemaskinen.

Slik impregnerer du regntøyet med spray: Les instruksjonene på produktet da noen kan ha forskjellige måter å bli påført på. Disse stegene er vanlige hos de fleste:

  • Vask plagget før det skal impregneres
  • Spray impregneringen på plagget rett etter vask
  • La plagget drypptørke på snor eller stativ
Nikwax TX Direct Spray

Nikwax TX Direct Spray

Sjekk laveste pris her

Slik impregnerer du regntøyet i vaskemaskinen: Sjekk instruksjonene på produktet du bruker. Vanligvis veldig enkel å bruke da man som oftest har middelet i vaskemaskinen når plagget skal vaskes.

Nikwax TX Direct Wash-In

Nikwax TX Direct Wash-In

Sjekk laveste pris her

Lei av sko som ikke er tørre når du skal bruke dem? Her er våre beste tips til hvordan du tørker skoene dine.