Rengjøring

Hvordan vaske terrassen riktig

Person som vedlikeholder terrassen. Personen bruker en høytrykkspyler for å effektivt vaske terrassen.
Vedlikehold av terrassen er viktig for at den skal kunne vare lengst mulig uten skader. Vi forteller deg hvordan du vasker terrassen på best mulig måte.

Et sikkert tegn på at våren er i anmarsj er når lysten til å fikse uteområdet og vask av terrassen melder seg.

Enten du har egen hage, platting, terrasse eller balkong er en grundig rengjøring etter en lang vinter nødvendig. Rengjøringen kan være tidkrevende og kjedelig for mange, men med riktig utstyr blir jobben til en lek. Vi har laget en enkel guide på hvordan rengjøringen av uteplassen bør gjøres, med fremgangsmåter, hjelpemidler og produkter.

Lyst på flere tips til hvordan du forbereder uteområdet til sommeren? Her finner du samlesiden vår for uterom.

Hvilken høytrykkspyler er best i test?

For å gjøre vårrengjøringen lettere er en høytrykkspyler helt klart den beste vennen du kan ha. Med riktig utstyr blir jobben gjort både raskere og enklere. Spørsmålet er bare hvilken høytrykkspyler som passer ditt behov? 

For å finne høytrykkspyleren som passer deg må du først se hvor mye kraft du trenger. En kraftig høytrykkspyler vil kunne brukes til de fleste oppgaver og gjøre rengjøringen til en lek. Har du kun behov for å gjøre mindre jobber, kan du helt fint gå for en høytrykkspyler med mindre kraft uten at det går på bekostning av kvaliteten på rengjøringen. 

I tillegg til trykk bør du undersøke om spyleren kan kobles sammen med tilbehør som børster, terrassevasker, takrennerenser, roterende munnstykke og annet utstyr. Da sikrer du at maskinen kan brukes til alt av vaskejobber også i fremtiden. 

Her kan du lese om høytrykkspylerne som scorer best i testene.

Kärcher Høytrykkspyler

Kärcher Høytrykkspyler

Pris nå: 5 190 kroner hos Maxbo
Her får du den til laveste pris

Selv om en høytrykkspyler er et genialt verktøy, kan man fint vaske terrassen uten også. Vi gir deg steg for steg beskrivelse av hvordan du vasker terrassen, både med og uten høytrykkspyler.

Hvordan vedlikeholde terrassen – Steg for steg

Det er lurt å vaske terrassen og uteplassen hvert år for å vedlikeholde plassen. På den måten unngår du hard slitasje over tid. I tillegg får du fjernet gammel forurensning og smuss som har bygd seg opp i løpet av året. 

Steg 1: Fjern alt av løv, blader og annet smuss

Har du en stor uteplass som er dekket av løv? Da er kanskje en løvblåser en smart investering for deg. Løvblåseren fjerner enkelt alt va løv, blader og annet smuss som måtte finne seg på terrassen. Den gjør jobben i en fei slik at du kan bruke den sparte tiden til noe annet.

Ryobi løvblåser

Ryobi løvblåser

Pris nå: 1 119 kroner hos Glapris
Her får du den til laveste pris

Tips: Følg med på værmeldingen og vask når det er regnvær. Regn er det perfekte hjelpemiddelet for vårrengjøringen. Når du vasker gulvet bør nemlig terrassen være fuktig, da hjelper regnet med å mykne treverket slik at smuss og grønske løsner lettere.

Bruk kraftvask når du vasker terrassen

Dame som bruker høytrykkspyler for å vaske uteområdet. Vi gir deg gode råd til hvordan du vasker terrassen på best mulig måte slik at du vedlikeholder terrassen.
Vedlikehold av terrassen er viktig for at den skal kunne vare lengst mulig uten skader. Vi forteller deg hvordan du vasker terrassen på best mulig måte. (Foto: Staypro)

Steg 2: Rengjør med såpe

Etter alt løv og annet smuss er borte fra alle overflater er det rengjøring med såpe som står for tur. Fukt underlaget rikelig med vann og spray et jevnt lag med såpe.

Om du ikke har planer eller ønsker om å kjøpe en høytrykkspyler som har redskaper som passer for denne jobben, kan en trykksprøyte være et ypperlig og rimeligere alternativ.

Gardena Trykksprøyte 5 liter

Gardena Trykksprøyte 5 liter

Pris nå: 349 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Hvilken såpe du ønsker å benytte deg av er helt opp til deg. Noen velger å gjøre det enkelt og bruker grønnsåpe eller klorin. Det er derimot uten tvil best å benytte en såpe som er spesiallaget for rengjøring av overflater utendørs. Dersom du ikke planlegger å beise terrassen på nytt er det en fordel å bruke en mildere kraftvask slik at beisen eller oljen ikke blir skadet.

Steg 2: Såpe
Jotun 3i1 Kraftvask og Soppfjerner

Jotun 3i1 Kraftvask og Soppfjerner

Pris nå: 129 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris


OBS: Vær varsom under rengjøringen av terrassen når du bruker høytrykkspyler. Ved feil bruk og for kraftig trykk kan treverket bli både flisete og ødelagt. Pass derfor på å ha riktig utstyr tilpasset terrassevask og hold god avstand til plankene.

Bruk terrassevasker for vedlikehold av uteplassen

Person som bruker en blå terrassevasker på uteområdet for å vaske terrassen. Vi gir deg gode råd på hvordan du vedlikeholder terrassen på best mulig måte.
Vedlikehold av terrassen er viktig for at den skal kunne vare lengst mulig uten skader. Vi forteller deg hvordan du vasker terrassen på best mulig måte. (Foto: Staypro)

Valgmulighetene er mange, men for å gjøre jobben så enkel som mulig bør du investere i en terrassevasker. Med en dedikert terrassevasker kan du enkelt tusle rundt på plattingen og la maskinen gjøre jobben for deg. Maskinen er designet for grundig rengjøring av overflater som terrasse, steinheller, og oppkjørsel på en skånsom og rask måte. Med den tilpassede utformingen og dens justerbart trykk kommer du enklere til i alle kriker, kroker og hjørner. 

nyttig hjelpemiddel
NILFISK TERRASSEVASKER

NILFISK TERRASSEVASKER

Terrassevasker
Pris nå: 672 kroner hos ComputerSalg
Her får du den til laveste pris