Hus, hjem og hage

Hvordan vedlikeholde varmepumpen selv?

Bilde av en hand som tar ut filter i ein luft til luft-varmepumpe. Dette må du gjøre selv en gang i blant for å sikre en mest mulig effektiv varmepumpe. Vi har snakket med eksperten fra Varmepumpeforeningen som forteller hvor ofte, hvordan og hva du selv kan gjøre for å vedlikeholde en luft til luft-varmepumpe.
(Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no)

En mindre effektiv varmepumpe og mer bråk er resultatet av dårlig vedlikehold. Dette er tegnene på at varmepumpen din trenger en rengjøring, og slik gjør du det!

Bilde av Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen, som forteller oss hvordan du vedlikeholder luft til luft-varmepumpen din.
Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen.

Varmer egentlig varmepumpen din som den skal, eller lager den kanskje mer lyd nå enn den gjorde da du kjøpte den? Dette er to av tegnene på at varmepumpen din ikke har fått vedlikeholdet den burde og trenger litt vedlikehold. For å forklare hvordan du vedlikeholder en varmepumpe selv, hvor ofte og hva du egentlig skal gjøre har vi snakket med Einar Gulbrandsen fra Varmepumpeforeningen.

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til pris på montering.

Varmepumpen bruker mindre strøm med riktig vedlikehold

Gulbrandsen forteller at i tillegg til å holde varmepumpen mest mulig effektiv vil det, om du er flink til å rengjøre filter og holde ting i orden på varmepumpen selv, kunne gå lenger mellom hver gang du trenger service fra en installatør på varmepumpen.

Uforpliktende tilbud på varmepumpe
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
Få tilbud på varmepumper her

– Når du tar frem støvsugeren bør du også være innom varmepumpen. Det tar lite tid og er så enkelt, sier Gulbrandsen og forteller at hvis du ikke har gjort noe som helst, og aldri fjernet støv så vil det første som skjer være at varmepumpen begynner å støye. Så kan den gå tett.

– Og fortsetter du slik blir det litt som å pakke innedelen inn i en plastpose og den får ikke varmen ut i rommet. Det skal mye luft gjennom innedelen, og til slutt vil den stoppe. Hvis du ikke renser filteret vil det også gjøre varmepumpa mindre effektiv. En godt vedlikeholdt varmepumpe med rene filtre er mye mer effektiv enn en som er full av støv. 

Vurderer du en varmepumpe? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.

Hva kan man selv gjøre for å vedlikeholde varmepumpen?

– Det viktigste du kan gjøre er å støvsuge filteret. I tillegg bør man sjekke batteriet til fjernkontrollen, dårlig batteri vil kunne føre til at det blir problemer og du ikke får brukt varmepumpen som du skal.

Gulbrandsen forteller at det også går an å gjøre en visuell sjekk selv for å sjekke at alt ser bra ut, spesielt utvendig.

– Det du bør sjekker da er at alt av ledninger og rør er pent og pyntelig pakket inn. Sjekk gjerne også at alt av vann som renner fra utedelen dreneres skikkelig bort. Isklumper under utedelen når det er vinter er helt vanlig. Utover det er det ikke så mye man trenger eller får gjort selv, varmepumpen krever ikke så mye vedlikehold, forklarer Gulbrandsen.

Denne strømslukeren sluker opptil 80% av strømmen i huset.

Best i test
Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe - Toshiba

Daiseikai 9s 35 hvit varmepumpe – Toshiba

Når det kommer til varmeeffekt og strømsparing er Toshiba Daiseikai 9 suverent best i klassen. Den er også ekstremt stillegående.
Energiklasse: A+++
SCOP: 5,3.
Pris nå: kroner hos