Shopping

Hvordan velge sykkelhjelm til elsykkel?

Bilde av gul sykkelhjelm på stubbe foran elsykkel som er lent mor et tre ute i naturen. Vi viset hvordan du velger riktig hjelm til elsykkel.
Når du skal velge riktig hjelm til bruk med elsykkel er det enkelte funksjoner og ytelser som skiller seg fra sykkelhjelm til vanlig sykkel.Vi har snakket med Trygg trafikk som forklarer hva du må tenke på og hvordan du velger riktig sykkelhjelm til elsykkel. (Foto: Colourbox)

For å sykle trygt på elsykkel er en hjelm noe av det viktigste du kan bruke. Vi forklarer hvordan du bør velge til til deg og til barn.

Våren er her, og med det tar mange endelig frem el-sykkelen fra boden. Eventuelt er mange kanskje på jakt etter sin første elsykkel, eller en oppgradering av forrige elektriske sykkel?

Uansett om du skal sykle på en gammel eller ny elsykkel er noe av det viktigste du kan gjøre å sikre at du har en sikker og passende hjelm som sitter riktig på hodet i det du suser fra a til b. Dette fordi en elsykkel enklere når høyere hastigheter enn en vanlig sykkel og derfor vil eventuelle skader fra et uhell ofte være mer alvorlige.

Hvordan velge hjelm til elsykkel

Når du skal velge en hjelm til bruk på elsykkel, er det viktig å velge en som sitter godt på, er behagelig å ha på hodet og ikke minst sitter riktig. Hjelmen bør være sertifisert av en autorisert organisasjon for å sikre at den oppfyller standarder for sikkerhet og kvalitet.

Det finnes forskjellige typer hjelmer tilgjengelig for elsyklister, inkludert standard hjelmer, sykkelhjelmer med visir, og hjelmer med innebygd belysning. Hjelmer med innebygd belysning kan være spesielt nyttige for å øke synligheten din når du sykler i mørket.

Vi har tatt en prat med Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver hos Trygg trafikk, som forteller hva du bør tenke på når du skal velge deg hjelm til elsykkel.

Vi har også funnet frem testene over sykkelhjelmer og avslører hvilke som er best i test og som får gode testresultat i tester over sykkelhjelmer, både innenlands og utenlands, underveis i artikkelen.

Her finner du alt vi skriver om elsykkel, og alt fra tester og smarte tips til inspirasjon.

Er det påbudt med hjelm til elsykkel? 

– Nei det er kun anbefalt, men ikke påbudt med hjelm til elsykkel, men alle bør være klar over at hjelm er den beste beskyttelsen du kan ha når du sykler, svarer Hansen.

Det er ingen plikt til å bruke hjelm for voksne og for barn over 15 år, men vi oppfordrer alle til å bruke hjelm, enten du bruker elektrisk sparkesykkel, eller sykkel, skriver NAF. De legger også til at hjelm reduserer risikoen for hodeskader betraktelig.

Under har vi lagt ved en sykkelhjelm som er best i test i cyclingnews.com sin test av sykkelhjelmer til elsykkel.

best i test cyclingnews
Giro Escape MIPS Sykkelhjelm

Giro Escape MIPS Sykkelhjelm

MIPS, ABS-plastskall og oppladbare LED-lys foran og bak.

Hva skiller en hjelm til elsykkel fra en hjelm til vanlig sykkel? 

– En sykkelhjelm som er spesielt godkjent for bruk på elsykkel er godkjent etter standarden NTA 8776, forklarer Hansen.

Hun forteller at hjelmen ser ut som en sykkelhjelm, men beskytter mot høyere støthastigheter og dekker en større del av hodet.

– En vanlig sykkelhjelm er ikke godkjent for tilleggsstandarden NTA 8776. Men bruker du elsykkel så kan du også bruke vanlige sykkelhjelmer, det er ikke noe krav til at hjelmen skal være spesielt godkjent for elsykkel, sier Hansen.

Lyst på ny elsykkel? Dette er årets elsykkel-nyheter

Hva må man tenke på når man skal velge hjelm til elsykkel? 

– Når du skal velge deg en ny hjelm så bør du gå for en hjelm som sitter godt på hodet ditt, som dekker pannen og beskytter tinninger. Du bør også gå for en hjelm med rotasjonsbeskyttelse, som for eksempel MIPS. Hjelmer med MIPS beskytter hodet ditt best dersom det skulle skje noe, sier Hansen.

Andreplass hos Trygg trafikk
Sweet Protection Ripper MIPS Sykkelhjelm Barn

Sweet Protection Ripper MIPS Sykkelhjelm Barn

MIPS, knusesikkert visir, store justeringsmuligheter. Laget spesielt for barn og ungdom.
Her får du den til lavest pris

Noen spesifikasjoner, funksjoner eller godkjenninger det er viktig å velge etter? 

– Dersom du skal se etter noe så er det om hjelmen har rotasjonsbeskyttelse, som MIPS. Hjelmen skal også være godkjent etter CE EN 1078, som er den europeiske standarden for sykkelhjelm.

Hva er MIPS? 

– MIPS står for MIPS Brain Protection System (BPS), og er en rotasjonsbeskyttelse, svarer Hansen.

Hun forklarer at med en hjelm med MIPS får hodet bevege seg inne i hjelmen ved støt, noe som kan redusere de skadelige roterende bevegelsene som ellers overføres til hjernen.

– Med andre ord så får hodet/hjernen en mer dempet stans på bevegelseskurven ved et fall. Dette bidrar til å redusere risikoen for hodeskader.

Hvordan sjekke om hjelmen passer? 

– Du må prøve hjelmen på for å sjekke om den passer. Du skal kunne stramme hjelmen slik at den følger bevegelsene til hodet hvis du rister på hodet. Og du skal bare få plass til to fingre under hakereimen. Hvis hjelmen føles for trang eller for løs så bør du justere på innstillingene eller prøve en annen hjelm.

5 stjerner hos trygg trafikk
Lazer Gekko MIPS Sykkelhjelm Barn

Lazer Gekko MIPS Sykkelhjelm Barn

Til barn. MIPS, CE-CPSC godkjent. Grønn spenne som slipper opp om barnet sitter fast i noe.
Her får du den til lavest pris

Hvordan skal hjelmen sitte på hodet? 

– Hjelmen bør sitte så vannrett som mulig, tenk at hjelmen skal gå nærmere øyenbrynene enn hårfestet, da beskytter du pannen. Hjelmen skal også sitte så stramt at den følger hodets bevegelser dersom du rister på hodet. Og du skal bare få plass til to fingre under hakereimen. 

Her finner du el-syklene som er best i test

Hva må man tenke på om man skal velge sykkelhjelm til barn som skal sykle på elsykkel? 

– Det er det samme som for voksne, hjelmen må sitte godt, dekke pannen, beskytte tininger og den bør ha MIPS eller annen rotasjonsbeskyttelse.

Har prisen på hjelmen noe å si? 

– Prisen på hjelmen trenger ikke å ha noe å si for hvor godt den beskytter. Men hjelmtester viser at de hjelmene med rotasjonsbeskyttelse beskytter hodet bedre enn de uten beskyttelse.

Hansen egger til at hjelmer med MIPS gjerne koster mer enn hjelmer uten MIPS, men at det er anbefalt å betale for denne funksjonen.

Har du noen anbefalinger til hjelmer? Både til barn og voksne? 

– Når det gjelder hjelmer til barn så kjøp en hjelm som barnet har lyst til å bruke. For litt større barn som sykler alene er det viktig at barnet klarer å ta hjelmen av og på selv.

Hansen forteller at sykkelhjelmen ikke bør brukes under lek og klatring.

– Vi har testet noen av de mest populære hjelmene for barn på det norske markedet i Den norske hjelmtesten, disse hjelmene er til salgs i 2023 og kan være en nyttig kjøpshjelp for foreldre som skal kjøpe ny sykkelhjelm til sine barn. Tips som gjelder for både barn og voksen er å investere i en hjelm med Mips. Det er det tryggeste valget for stor og for liten. 

Det var fire hjelmer som oppnådde fem stjerner og toppscore i hjelmtesten til Trygg Trafikk. 

3.-plass Cyclingnews
Giro Ethos MIPS Sykkelhjelm

Giro Ethos MIPS Sykkelhjelm

Mips, oppladbar LED-belysning: hvit foran, rød bak og gul for blinklys.

Hvor ofte bør man skifte ut hjelmer? 

– Sykkelhjelmer er forbruksvare og bør skiftes ut etter 5 – 7 år, eller etter den har vært utsatt for et støt.

Vet du egentlig hvordan du låser el-sykkelen?

Når bør man bytte ut sykkelhjelmer?

– Hjelmens støtdempende funksjoner svekkes over tid eller etter å ha vært utsatt for kraftige støt eller slag. En hjelm som har fått sprekker eller vært utsatt for et kraftig støt skal alltid skiftes ut. Det gjelder også selv om skadene ikke er store. Det er bedre å være på den sikre side. Bytt hvis du er i tvil.

– Det er ingen plikt til å bruke hjelm for voksne og for barn over 15 år, men vi oppfordrer alle til å bruke hjelm, enten du bruker elektrisk sparkesykkel, eller sykkel, skriver NAF. De legger også til at hjelm reduserer risikoen for hodeskader betraktelig.