Shopping

Hvordan velge kunstig juletre? Tips: Disse er best i test

Bilde av forskjellige kunstige juletrær. Vi forklarer hvordan du kan velge kunstig juletre. Når du skal velge kunstig juletre er det fint å være klar over at det finnes forskjellige stiler og funksjoner å velge mellom. Her er guiden som hjelper deg å velge kunstig juletre. Vi forteller også hvilke som er best i test!
Når du skal velge kunstig juletre er det fint å være klar over at det finnes forskjellige stiler og funksjoner å velge mellom. Her er guiden som hjelper deg å velge kunstig juletre. Vi forteller også hvilke som er best i test! (Foto: Colourbox)

Vi har snakket med eksperten som tipser om hva du bør tenke på om du vil kjøpe kunstig juletre. Vi avslører også hvilke som er best i test!

Til tross for lange tradisjoner med flotte, naturlige juletrær her i Norge er det flere og flere som ser enkelheten og praktikaliteten med et kunstig juletre. Ikke drysser det, ikke drar det med seg smådyr inn i huset og ikke må du til nærmeste fylling for å kvitte deg med en visnende busk etter jul. Lysene sitter også som regel allerede fast på greinene og gjør pyntingen enklere. 

Spar 53% rabatt
Knallpris på 240 kunstig juletre

Knallpris på 240 kunstig juletre

Sjekk prisen her

Kunstig juletre, hvilke er best i test?

Også kunstige juletrær må gjennom lupen til et testpanel en gang i blant. Vi har sett på testene og funnet frem testvinnerne.

Det kunstige juletreet «Hege» blir best i test hos VG

Hos VG vant det kunstige juletreet Hege fra Jernia to år på rad og treet ble testvinner hos VG i både i 2020, 2021 og

Best i test
Kunstig juletre «Hege» 180CM

Kunstig juletre «Hege» 180CM

Kunstig juletre med 10 års garanti. Fyldig og naturtro juletre med lys som kan dimmes og en ny og stødig fot i metall og bøk. Terningkast 6 VG 2021 og testvinner VG 2020.

Det kunstige juletreet «Blefjell» blir best i test hos Dagbladet og VG

– Veldig naturtro barnåler og greiner, gjør et godt inntrykk. Riktig mengde lys, og fine innstillinger på lyset, og «Veldig naturlig, rett fra skogen følelse» er blant kommentarene i det Dagbladet kårer juletreet til best i test i 2023, og gir «Blefjell» terningkast 6. Det samme gjør VG i 2023.

Best i test
Kunstig juletre Blefjell

Kunstig juletre Blefjell

Blefjell fra Hageland er et tett og fyldig tre med støpte nåler, som ligner på den norske grana. Treet kommer med MicroLEDlys og 5 trinns dimmer. 

Hva er mest miljøvennlig, kunstig eller ekte juletre?

I en artikkel skrevet av Forskning.no kommer det frem av studier gjennomført i 2010 og 2018 at det er mer miljøvennlig med kunstig juletre enn naturlig – så sant du bruker treet minst fire ganger. En annen studie mener at man må bruke treet minst 20 ganger for å vinne miljømessig. Forskjellene i resultater får en ved at testene vektlegger forskjellige kriterier.

180 cm
210 juletre med  LED lys

210 juletre med LED lys

Pris akkurat nå: 2 479 kroner
Gå til LightShop her

Hvilke kunstige juletrær er best og ser mest ekte ut? 

Du kan dele kunstige juletrær inn i to kategorier, hvor den ene er Disney-treet du ofte ser i amerikanske filmer og det andre er det mer naturtro og ekte juletreet vi er mer vant med her i Norge. De to skiller seg med tanke på grener, belysning og symmetri:

  1. Amerikanske juletre: Symmetriske tre med masse lys og tykke, fyldige grener.
  2. Norske, tradisjonelle juletre: Mer luft mellom grenene, usymmetriske grener og mer sparsommelig belyst.

– Det finnes mange ulike modeller, men et tre med støpte nåler i plast, vil som regel virke mest ekte. Her finnes det også varianter som er håndmalt, og med ulike nyanser i grønt som minner om naturlige barnåler, forteller Skarphagen.

240 cm
240 cm - Kunstig juletre - 50% rabatt

240 cm – Kunstig juletre – 50% rabatt

Stort og fyldig kunstig juletre
Sjekk prisen her

Hva må du tenke på når du skal kjøpe kunstig juletre? 

Med et stort utvalg kunstige juletrær kan det være enkelt å gå seg vill i barnåler, størrelser og farger. Det finnes derfor noen kriterier du bør ta i betraktning når du skal bestemme deg for et kunstig juletre:

  • Stil. Hvilken stil du vil gå for? Vurder dine egne ønsker både når det kommer til farge, fasong og størrelse på treet.
  • Belysning. Hvordan vil du at treet skal være belyst? Foretrekker du tre som allerede er belyst, og i tilfelle hvordan? Masse lys, fargede lys, enkle lys, sterke lys eller få og svakere lys?
  • Grener. Hvordan vil du grenene og barnålene skal være satt opp og se ut? Vil du ha en tett busk eller et litt mer luftig utseende på treet med mer avstand mellom hver gren?
  • Montering. Hvordan foretrekker du at monteringen av treet skal foregå? Skal den være i få deler, men ta større plass ved oppbevaring, eller i flere deler for å ta mindre plass i boden?
210 cm
Kunstig juletre med lys - Nå med 50% rabatt

Kunstig juletre med lys – Nå med 50% rabatt

Treet er tett og fint med masse lys tilpasset treets høyde. 
Sjekk prisen her

Hvor mange har kunstig juletre?

Ifølge Store norske leksikon er har hele 90 prosent av den norske befolkningen juletrær hjemme og av disse er det omtrent ¼ som er juletrær av plast. 

Vi har snakket med hageekspert Espen Skarphagen som forteller hva du bør se etter om du er på utkikk etter et kunstig juletre. Han har flere års erfaring med planter og vekster, driver bloggen Skarpihagen og Grøntpodden, og stiller derfor sterkt når det kommer til vurderinger over hva som faktisk ser ekte ut, og ikke. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Ønsker du mer inspirasjon rundt jul og julepynt? Her finner du det.

180 cm
180 kunstig julete med lys

180 kunstig julete med lys

Pris akkurat nå: 1 707 kroner
Gå til Proshop her

Fordeler med kunstig juletre vs ekte?

Det er flere grunner til at folk velger å gå for et kunstig juletre fremfor et ekte, men størst av alle er kanskje de som går på allergi og rot i form av barnåler.

– Et kunstig juletre vil ikke skape problemer for dem som har astma og allergi. En annen fordel er at det aldri vil drysse masse barnåler på gulvet, forklarer Espen. 

Planlegg for lang levetid

– Når du kjøper kunstig juletre er det lurt å tenke på at det skal holde i mange år. Derfor bør det være solid, og stå stabilt når det er ferdig montert. I tillegg bør det være i en størrelse og form du kan være fornøyd med i lang tid, sier Skarphagen.

Han legger til at det er lurt å velge et juletre som er enkelt å montere og demontere for å gjøre jobben enklere for deg selv. 

– Planlegg for lang levetid og bruk, ved å velge kvalitet. Er juletreet UV bestandig vil det kunne tåle sollys uten at fargen falmer og dermed ser det fint ut i mange år.

Sjekk ut disse 4 geniale pinnekjøtt-triksene

140 cm
140 cm - kunstig juletre

140 cm – kunstig juletre

Pris akkurat nå: 979 kroner
Gå til Proshop her

Hvordan oppbevare kunstig juletre?

Når det kommer til oppbevaring av kunstig juletre er de gjerne laget i flere deler og kommer med en eske de kan pakkes ned i. Det at de kommer i flere deler gjør også at det har en mindre størrelse nedpakket enn det har oppsatt.  

– I tillegg kan det være lurt å se etter hvor mye plass det vil ta under oppbevaring, sier Espen. 

Tenk altså litt gjennom hvor du kunne tenke deg å oppbevare juletreet og hva du faktisk har plass til. 

Gratis strikkeoppskrift: Hvordan strikke julekuler på 10 minutter

Espen Skarphagen er ansatt i ABC Startsiden, men fungerer utelukkende som en uavhengig kilde i artikkelen og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.