Shopping

Hvordan velge riktig kajakk

Person i grønn kajakk som padler på et rolig blått vann med oransje årer. Her får du de beste tipsene til hvordan du velger riktig kajakk til ditt bruk.
En tur på kajakk lar deg oppleve Norge på langs og på tvers i vakre omgivelser. Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du finner de beste kajakkene til ditt bruk, samt de beste kajakkene til nybegynnere. (Foto: Colourbox)

Står kajakk på ønskelisten din? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du velger riktig kajakk, enten du er nybegynner eller erfaren padler.

Kajakk har blitt en svært populær aktivitet for både enkeltpersoner og for familier. Det er kanskje ikke sår rart når Norge består av en så vakker natur hvor det er kajakk-muligheter nesten hvorhen du ser. Enten du ønsker å padle langs den lange, ville kysten, eller bare ta en rolig tur på en innsjø, er dette en aktivitet som de fleste vil like, og ikke minst mestre.

I et intervju i 2020 med NRK Troms og Finnmark fortalte generalsekretær Sven Anderssen i Norges Padlerforbund om mer interesse for kajakk sammenlignet med tidligere, coronafrie sommere.

– Jeg tror det er fordi man oppdager Norge på en annerledes måte. Man får en nærhet til naturen og man kan forflytte seg fort over store avstander. Når man har lært å bruke utstyret rent teknisk så er det enkelt, uttalte Anderssen.

Har du planer om å feriere i eget land i år? Her finner du alt vi har skrevet om norgesferie.

Kajakk – God trening for kropp og sjel

Kvinne på vann i kajakk med rød jakke, skyfri himmel, og stille vann. Vi forteller hvordan du velger den beste kajakken til ditt bruk.
Norge har et hav av muligheter for vakre kajakkturer med sine mange fjorder, elver og innsjøer. Vi forteller deg hvordan du velger riktig kajakk til ditt bruk.

Med 20.000 kilometer lang kystlinje, rolige innsjøer, majestetiske fjorder, store hav og rasende elver har Norge det som trengs for å gi padleentusiaster i alle aldre en utømmelig kilde til opplevelser. Enten det er i Guds frie natur eller i en av de større byene, sommer som vinter. Ikke minst er det en perfekt mulighet til å forene naturopplevelser med fysisk aktivitet.

Når du er ute å ror med kajakk trenes hele kroppen. Både armer, bein, mage og rygg må med for å få til den beste teknikken for å få framdrift. Samtidig som du trener og kommer deg i form får du sett det beste av Norge enten du padler ned elver, på sjøen eller innsjø.

Hvilken kajakk skal jeg velge?

Rød kajakk på blått stille vann med fjell i bakgrunn. Vi gir deg de beste rådene slik at du finner riktig kajakk til ditt bruk, enten du er nybegynner eller erfaren padler.
Står det kajakk på ønskelisten din? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du velger riktig kajakk, enten du er nybegynner eller erfaren padler.

Det er sjelden langt til nærmeste padlevann og det finnes et rikt utvalg av turmuligheter å velge mellom her til lands. Før du går til anskaffelse av ny kajakk, er det en enkel prioriteringsliste som du, ifølge kajakkekspert Eirik Berntzen i Milslukern, bør gå gjennom:

Nybegynner eller erfaren: Er du fersk med årene, er du en god padler eller vil du beskrive deg selv som ekspert? Liker du rolige elver eller synes du det er spennende med stor sjø?

Ambisjoner: Gå for en brukervennlig kajakk dersom du er usikker på eget ambisjonsnivå. Hvis du har sans for utfordringer, kan du gå for en som er mer krevende.

Hvor du tenker å padle: En viktig kjøreregel her, er at du skal kunne mestre kajakken i de verste forholdene du regner med å havne i. Nybegynnere anbefales å velge en allsidig kajakk.

Vekt: Du bør tenke grundig gjennom bruksområde og mengden last du tenker å ha med i kajakken. Lastekapasiteten sier deg hvor mye vekt den er ment å skulle tåle. Dermed er en tur- eller fitnesskajakk midt i blinken dersom det er mosjonspadling eller dagsturer som står på agendaen, mens havkajakk er riktig valg for deg som planlegger lange turer med mye oppakning.

Hvilken kajakk er best for nybegynnere?

Vi har sett på flere kajakker på markedet for å finne de som passer nybegynnere. Fokuset her var å finne de som er allsidige, lette å manøvrere, og som er stabil. Epsilon er et godt og populært valg for mange, både nybegynnere og erfarne padlere.

Kajakkene har et design med lavt dekke som gjør den enkelt å manøvrere, samt foreta rulle med. Det semibuede skroget gir deg en svært god stabilitet, mens den lange vannlinjen gir deg god retningsstabilitet og fart. Denne kajakken finnes i tre størrelser slik at du kan finne den som passer deg best.

Alle kajakkene finnes i fargene gul, rød, og grønn.

for nybegynnere
Boreal Design Epsilon P200

Boreal Design Epsilon P200

Maks lastevekt: 134 kg
Sjekk prisen her
for nybegynnere
Prijon Prilite Marlin

Prijon Prilite Marlin

Maks lastevekt: 115 kg
Tandem-kajakk
Stellar ST17 Advantage

Stellar ST17 Advantage

Maks lastevekt: 230 kg
Sjekk prisen her

For erfarne kajakkpadlere

Er du erfaren og opptatt av marsjfart vil en lang kajakk kunne gi deg god fart. Den vil likeledes kunne oppleves som treg for en mindre erfaren padler som ikke har like mye muskelkraft og som er svakere. 

For erfarne padlere
Wig Player 525

Wig Player 525

Perfekt for deg som søker litt action på vannet!
Sjekk prisen her

Oppblåsbare kajakker

Det er ingen hemmelighet at en kajakk kan koste en del penger. Ønsker du deg heller en kajakk som er enkel å oppbevare, og som passer best for de som ikke vil begi seg ut i røffe bølger, men vil nyte dagsturer eller kortere turer i nærområdet, vil en oppblåsbar kajakk være et godt alternativ. Fordelen med slike kajakker er at de er enkle å oppbevare og å ta med seg. De er ofte foretrukket av de som er på tur med bobil eller båt.

oppblåsbar
Intex Challenger K2

Intex Challenger K2

Den oppblåsbare kajakken tåler en belastning opptil 180kg og er dermed egnet for to voksne personer.
Sjekk laveste pris her
oppblåsbar
Intex Excursion Pro K1

Intex Excursion Pro K1

Kapasitet: 100 kg
Sjekk laveste pris her
oppblåsbar
NorthZone Arrow

NorthZone Arrow

For 1 person. Denne er det perfekte valg for barn og voksne til enkel bruk i hverdagen
Sjekk prisen her
oppblåsbar
Intex Excursion Pro K2

Intex Excursion Pro K2

Kapasitet: 180 kg
Sjekk laveste pris her
oppblåsbar
Advanced Frame

Advanced Frame

Lastekapasitet: 136 kg
Sjekk prisen her

Hvordan velge riktig åre til kajakk

Når det kommer til årer finnes det også her mange forskjellige typer. De mest erfarne vil kjenne god forskjell og kunne navigere seg gjennom utvalget. For deg som er nybegynner finnes det heldigvis noen generelle tips til hva som kan passe den enkelte:

Europeisk åre/ Euroåre: Dette er kanskje den vanligste åren for kajakk. Det er også den som er enklest for nybegynnere, fordi den er lett å håndtere og gir god fremdrift.

Euroåre
NorthZone aluminiumsåre

NorthZone aluminiumsåre

Perfekt åre for nybegynnere
Sjekk prisen her
Euroåre
Control 4 delt glassfiber/nylon åre

Control 4 delt glassfiber/nylon åre

Åren kan enkelt deles i fire deler
Sjekk prisen her

Grønlandsårer: Dette er en type åre som kan brukes til alt. Grønlandsårer er gjerne laget av tre eller karbon, er veldig energieffektive og brukes ofte til maraton eller av entusiaster. 

Grønlandsåre
Tre stykker Rebel grønlandsårer på stranden lagt over stein

AQUARIUS Rebel Grønlandsåre

Fordelen med en treåre er at du kan tilpasse den for et personlig grep eller følelse. Du kan pusse litt til du finner det perfekte grepet for deg.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Vingårer: Oftest brukt av de mest erfarne. Disse er energikrevende, men man får til gjengjeld en fantastisk fart. 

vingåre
Braca XI Van Dusen '92 Extra Light

Braca XI Van Dusen '92 Extra Light

Bladet har en spesiell tvistet tåredropeform som fremmer en kraftfull catch og ren exit
Sjekk prisen her
vingåre
Jantex Beta Padleåre

Jantex Beta Padleåre

Modellen har delbart skaft som gjør transport veldig mye enklere
Sjekk prisen her

Hvordan lagre kajakken?

  1. Om sommeren når kajakken er i bruk kan den lagres ute så lenge den er tatt opp av vannet, men da helst under tak, pressening eller annet vann og uv- beskyttende deksel. 
  2. Pass på å dekke den godt til om den skal oppbevares lenge, så det ikke flytter dyr inn i kajakken. 
  3. Ikke lagre kajakken på bakken, dette kan forårsake skade ved fuktighet eller om det fryser ute. 
  4. Oppbevar kajakken opp ned for å unngå bulker.

Les mer på våre temasider: