Shopping

Hvordan velge riktig vinterdyne

Nærbilde av en seng med hvit vinterdyne i dun. Gul vegg bak sengen. Vi Forteller hvordan du velger riktig vinterdyne, enten det er helårsdyne, fiberdyne eller dundyne som passer deg.
Vinterdyne eller helårsdyne? Fiberdyne eller dundyne? Valgene er mange for dynene til den kjølige årstiden. Vi forklarer hvordan du velger riktig vinterdyne til ditt bruk. (Foto: Colourbox)

Skal man velge dundyne eller fiberdyne? Hva med en helårsdyne? Vi forklarer hvordan du finner den beste vinterdynen til ditt bruk.

En kaldere årstid krever en varmere dyne for mange, og det finnes et stort utvalg av dyner til vinterhalvåret. Enten det er ren vinterdyne eller helårsdyne du foretrekker, kan du også velge mellom dundyne og fiberdyne. Valgene er mange, og oppleves kanskje overveldende for noen.

Vi har laget en guide med mål om å gjøre søken din etter en vinterdyne enklere. Vi forklarer forskjellene på dyndyner og fiberdyner, samt om helårsdyne er et godt valg for deg.

Målet vårt er å hjelpe deg til gode kjøp. Du kan lese flere kjøpsguider på samlesiden vår for shopping.

Hva skal man velge av fiberdyne og dundyne?

Når du skal velge en vinterdyne er det viktig å forstå forskjellene mellom fiberdyner og dundyner. Begge alternativene har unike fordeler basert på dine preferanser og behov.

Fiberdyne

Bestselger hos høie
Høie Hygea varm dyne

Høie Hygea varm dyne

Hygea er anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Fiberen som er benyttet er nøye valgt for sin renhet og bomullstrekket er valgt på grunn av dens fine vevestruktur som reduserer middens mulighet til å etablere seg i dynen. Finnes i varmegradene «varm» og «ekstra varm»
Sjekk prisen her

Fiberdyner er laget av syntetiske materialer som polyester eller mikrofiber. Disse dynene etterligner egenskapene til naturlige dunfjær og gir god isolasjon og varme. De er allergivennlige og tåler hyppig vasking i vanlig maskin, noe som gjør vedlikehold enkelt. Fiberdyner er også generelt rimeligere enn dundyner, og de er et praktisk valg for de som søker en økonomisk vinterdyne med enkel pleie.

Disse dynene vil ikke gi samme varmeopplevelse som en dundyne da det syntetiske materialet ikke isolerer like mye. Fryser du lett eller bor et sted med mange minusgrader, er kanskje ikke en fiberdyne det beste valget for deg.

Dundyne

folkefavoritt hos høie
Høie Embla varm dyne

Høie Embla varm dyne

Høie Embla er en dyne laget med 90% europeisk dun fra moskusand og 10% små hvite fjær. Dynen er anbefalt av Asthma Allergy Nordic. Finnes i varmegradene «varm» og «ekstra varm»
Sjekk prisen her

Dundyner er laget av naturlige dunfjær fra fugler som ender eller gjess. Disse dynene er kjent for sin varme-til-vekt-forhold, noe som gjør dem ekstra effektive for å fange og holde på kroppsvarmen. Dundyner gir en luksuriøs følelse av lett og luftig komfort. De har høyere fyllkraft og bedre luftgjennomstrømning sammenlignet med fiberdyner.

Som oftest kan man velge mellom to duntyper: gåsedun og andedun. En dyne med 100% gåsedun vil ha bedre isoleringsevne. Den gode kvaliteten er et resultat av at gjess er større enn ender og vanligvis lever lenger. 

Er du allergiker må du sjekke om dundynen er allergivennlig før du går til innkjøp av en. Ønsker du en dyne som er lett å vaske er kanskje ikke en dundyne det beste valget for deg da denne krever mer skånsom håndtering enn en fiberdyne.

Kan helårsdyne brukes som vinterdyne?

En helårsdyne kan i mange tilfeller brukes om vinteren, avhengig av klimaet der du bor, din personlige komfort og preferanser. Helårsdyner er nemlig designet for å gi komfort på flere temperaturer gjennom året.

dundyne
Dundyne SOFT helårsdyne

Dundyne SOFT helårsdyne

En lun rutesydd helårsdyne, med god draperingsevne. Fryser du lett er dette den ideelle vår- og høstdynen. Super vinterdyne for de varme!
Sjekk prisen her
fiberdyne
Nordlys sval thermodyne

Nordlys sval thermodyne

Nordlys sval thermodyne er en sval tolags dyne for vår, sommer og høst. Det doble laget gjør at dynen isolerer ekstra godt. Dynen er svanemerket og fylt med resirkulert polyesterfiber som er gjenvunnet av PET-flasker.
Sjekk prisen her

Selv om en helårsdyne har fordeler som allsidighet og er kostnadseffektiv, er det noen ting man må tenke på.

En helårsdyne isolerer mindre en rene vinterdyner. Dette gjør at den kan oppleves som for kald for noen på de kaldeste nettene. Er du en person som fryser lett, eller liker å ha det veldig kaldt på rommet er det ikke sikkert en helårsdyne vil være tilstrekkelig. Fryser du sjeldent, eller bor et sted hvor det ikke er massevis av minusgrader, kan en helårsdyne være perfekt for deg.

Hva må man tenke på når man skal kjøpe vinterdyne?

  • Varmegrad: Det finnes en vinterdyne for de fleste temperaturer, så her må du tenke på hvor varm du trenger at dynen er.
  • Fyllmateriale: Vinterdyner kommer i ulike fyllmaterialer, som dun, fjær, syntetiske fibre eller en blanding av disse.
  • Størrelse: Velg riktig størrelse i forhold til sengen din. En for stor eller for liten dyne kan påvirke komforten og varmeeffekten.
  • Allergivennlighet: Hvis du eller noen i husstanden har allergier, bør du vurdere en dyne som er spesielt designet for allergikere.
  • Vedlikehold: Noen dyner krever spesiell behandling, som tørrrensing. Syntetiske dyner kan som regel vaskes i maskin, mens dundyner kan kreve mer skånsom behandling.
  • Pris: Vinterdyner finnes i ulike prisklasser. Sett en realistisk prisramme basert på budsjettet ditt, og prøv å finne en dyne som gir god verdi for pengene.
  • Bærekraft: Hvis miljøhensyn er viktig for deg, kan du se etter dyner som er laget med bærekraftige materialer og produksjonsmetoder.

Hva betyr fyllgrad og cuin når det gjelder dun?

Når vi snakker om dundyner, er det to viktige ting å vite: fyllgrad og cuin. Fyllgrad handler om hvor mye dunfjær det er i dynen i forhold til plassen den tar. Jo høyere fyllgrad, desto mer dun og derfor mer varme. For dundyner kan fyllgraden variere fra rundt 70% til over 95%.

Cuin handler om hvor godt dunet “puffer” opp og holder på luft, noe som gir isolasjon. Høyere cuin betyr bedre isolasjonsevne. Cuin-verdier kan variere fra omtrent 500 til 900 eller mer.

Det er viktig å merke seg at høyere fyllgrad og cuin-verdier vanligvis indikerer høyere kvalitet, men dette betyr ikke nødvendigvis at en dundyne med lavere verdier ikke er god. Valget av fyllgrad og cuin avhenger av dine personlige preferanser, budsjett og klimaforhold der du bor. Hvis du bor i et område med svært kalde vintre, kan det være lurt å vurdere dundyner med høyere fyllgrad og cuin-verdi for å sikre god varme og komfort.

Vedlikehold av vinterdynen

Vedlikehold av vinterdyner er avgjørende for å sikre at de holder seg i god stand og gir optimal komfort over tid. Når det gjelder vasking, er det viktig å først og fremst lese vaskeanvisningene fra produsenten for riktig vedlikeholdsmetode av din dyne. Syntetiske fiberdyner kan vanligvis vaskes i maskin med en mild syklus og vaskemiddel. Dundyner bør vaskes sjeldnere, da overvasking kan redusere isolasjonsevnen.

Når det gjelder oppbevaring bør vinterdyner lagres i et pustende stofftrekk for å beskyttes mot støv og skitt. Unngå også komprimering over lengre perioder, og la gjerne dynen ligge utbredt eller hengt. Det er også viktig å oppbevare den et tørt sted for å unngå fuktighet og muggdannelse.

Husk at dette kan variere avhengig av dynefyll og produsent, så det anbefales å følge de spesifikke instruksjonene som følger med din vinterdyne.