DIY

Hvorfor liker myggen noen bedre enn andre?

Hvorfor liker myggen bedre noen andre? tips mot byggestikk? Liker myggen kvinner bedre enn menn?
Hva tiltrekker mygg? Vi forteller deg hvorfor noen er mer populære hos myggen enn andre. (Foto: Canva)

Hvorfor blir noen mennesker stukket mer av mygg enn andre? Forskning viser at myggen tiltrekkes av visse faktorer som varierer fra person til person.

Det er flere faktorer som gjør at myggen velger noen fremfor andre. Vi forteller deg hva den blodtørste myggen tiltrekkes av.

1. Myggen tiltrekkes av kroppslukt og kjemiske signaler

En av de mest avgjørende faktorene for at myggen velger ut deg er kroppslukt, og lukten vår bestemmes i stor grad av genene våre forklarer Illustrert vitenskap.

Mygg er spesielt følsomme for karbondioksid (CO2) og kan oppdage det på lang avstand. Når vi puster ut, avgir vi CO2, og mengden varierer fra person til person. Personer som puster ut mer CO2, som gravide kvinner eller folk med høyere kroppstemperatur, er mer attraktive for mygg.

Ifølge Jonathan Day, innsektforsker ved University of Florida, kan myggen spore opp CO2, duftstoffer og aceton på 50 meters avstand ved hjelp av spesielle antenner fylt med hundrevis av ulike sensorer.

Videre spiller melkesyre, urinsyre og ammoniakk en rolle. Disse kjemikaliene finnes i svette og kan også tiltrekke mygg. Personer som svetter mer eller har høyere konsentrasjoner av disse stoffene i svetten, blir ofte mer utsatt for den irriterende myggen.

2. Myggen liker spesielle blodtyper

Videre skriver Illustrert vitenskap at en annen fascinerende faktor er blodtypen. Det kjente vitenskapsmagasinet skriver at studier har vist at personer med blodtype O er mer attraktive for mygg enn de med blodtype A, B eller AB.

Ifølge Day lander myggen nesten dobbelt så ofte på personer med blodtype O som på personer med blodtype A. Dette kan skyldes at blodtype O utskiller en spesiell kjemisk markør som myggen tiltrekkes av.

3. Store mennesker får flere myggestikk

Store mennesker får ofte flere myggstikk enn mindre personer. Dette skyldes at de har flere celler i kroppen, noe som fører til økt produksjon av karbondioksid (CO2) og varme. Myggen tiltrekkes som sagt tidligere av CO2, og en høyere mengde av dette i utpust gjør store mennesker til mer attraktive mål. I tillegg, jo mer varme kroppen genererer, desto lettere kan myggen finne deg, for så å stikke deg. Derfor er større personer ofte mer utsatt for myggstikk enn de med mindre kroppsstørrelse, ifølge Illustrert vitenskap.

5. Myggen liker mørke klær

Mygg bruker også synet sitt for å finne mål. Mørke klær, spesielt svarte, mørkeblå og røde, er mer tiltrekkende for mygg enn lyse klær. Illustrert vitenskap forklarer dette med at mørke farger holder på mer varme og gir sterkere kontrast mot omgivelsene, noe som gjør det lettere for myggen å se deg.

6. Myggen liker bedre de som drikker alkohol

Selv om det kan virke overraskende, har forskning vist at inntak av alkohol kan øke sjansene for å bli stukket av mygg. Alkohol øker kroppstemperaturen og utskillelsen av etanol gjennom svette, noe som gjør deg mer attraktiv for mygg.

Resultatene fra forskningen viste at risikoen for å bli stukket av mygg øker en stor del hvis du drikker øl. Antall mygg som landet på testpersonene økte betraktelig etter at de drakk den ene flaska. Forskerne konkluderer derfor med at det å drikke kun ei flaske øl øker sannsynligheten for å bli stukket av mygg.

Norsk Helseinformatikk sier følgende: «Vi må vel kunne slå fast at dette ikke er stor vitenskap. Det var kun én kontrollperson, og det kunne jo være andre forhold med denne personen som holdt myggen borte

Forebyggende tiltak mot mygg

For å redusere risikoen for myggstikk, kan man ta en rekke forholdsregler:

Les mer på våre temasider: