Smarte tips

I dag øker prisene på plastposer i butikkene

Bilde av grønn og hvit plastpose fra Kiwi på stuegulv. Vi skriver om nyheten om at prisen på plastposer nå øker.
Flere norske mediehus kan i dag melde om at nå øker prisene på plastposer hos de største norske matvarekjedene. Vi forteller hvilke det gjelder og hvor mye det er snakk om. Vi har også sett på alternativene til plastposer og om de egentlig er mer miljøvennlige? (Foto: ABC Guider)

Nå øker prisene på plastposer i butikkene. Vi forteller hvor mye det er snakk om. Vi avslører også om handlenett er mer miljøvennlig.

I dag kunne flere norske medier, deriblant ABC Nyheter, Nettavisen, TV2 og DinSide melde om at Kiwi, Meny, Rema 1000 og Coop hever prisene på plastposer i egne butikker. Prisen som før lå på 3 kroner er nå satt opp til 4 kroner og 25 øre. Tiltaket kommer som følge av at kontingenten til Handelens Miljøfond har gått opp.

– Prisen øker tirsdag 1. august fordi kontingenten som forretningene må betale per pose til Handelens Miljøfond dobles, fra 1 til 2 kroner, skriver ABC Nyheter.

– Med bakgrunn i EU-direktivet forventes det at vi følger opp norske myndigheters krav om å få ned forbruket av plastposer. Vi har også fått signaler tidligere om at prisen bør opp, sier Knut Lutnæs, kommunikasjonsrådgiver i Coop, til Nettavisen.

Ønsker du å hekle handlenettet selv? Her gir vi deg en gratis oppskrift!

Nettavisen skriver i samme artikkel at prisøkningen antas å ha hatt en positiv innvirkning på antallet plastposer nordmenn kjøper. Og mens prisen på en plastpose var på én krone fra 1. januar 2022 steg den til to kroner fra 1. august, samme år. Nordmenn endte med å kjøpe 722 millioner plastposer i 2022 – noe som tilsvarer 132 poser per person – og 100 millioner færre plastposer enn i 2021.

Her finner du alle våre visste du at-saker, og svar på alt fra hvorfor du ikke bør drikke kaffe om morgenen til hva som er best av pest eller kolera.

Er handlenett mer miljøvennlig enn plastposer?

Men hva sier egentlig ekspertene om handlenettene? Er de mer miljøvennlige enn vanlige plastposer? Det er flere av oss som har lest artikler som påstår at handlenettene ikke nødvendigvis er så mye mer miljøvennlige enn plastposene. Dette omtaler handelensmiljøfond i en artikkel på sine egne nettsider.

De refererer til en episode av Folkeopplysningen hvor de henviser til en studie gjennomført av den danske Miljøstyrelsen i 2018. Her kom de frem til at man måtte bruke et handlenett av bomull hele 7100 ganger før det fikk et like lavt miljøavtrykk som en plastpose. Handelens miljøfond mener derimot at dette er feil og at handlenett av bomull er langt mer miljøvennlige enn tidligere anslått. Dette begrunner de med at tallene fra studien episoden baserer seg på, er fra bomullsproduksjon fra 1990 og med utslippsregnskap fra en praksis som ble faset ut allerede tidlig på 90-tallet.

Les også: «Vanntabben» som kan sende deg opp i vekt

Det er Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus), med støtte fra Handelens Miljøfond, som har gjennomført studien hvor bomullsnettet kommer betraktelig bedre ut enn tidligere antatt.

– Den ferske studien viser nemlig at bomullsnettet kun trenger brukes 68 ganger for å miljømessig kunne likestilles med plastposer. All bruk utover dette gjør handlenettet mer miljøvennlig enn plastposen, forteller Sjur Kvifte Nesheim, analytiker i Handelens Miljøfond.

Hvor mye mer miljøvennlig er handlenett enn plastposer?

Skal vi gjøre et anslag på hvor fort et handlenett av bomull blir miljøvennlig må vi basere oss på tall om nordmenns handlevaner. Og her kan Forbrukerrådet avsløre at norske forbrukere handler mat flere ganger i uken. Dette kommer frem i deres befolkningsundersøkelse, gjennomført av Norstat for Forbrukerrådet
i september 2016.

Forbrukerrådet forteller at «tre av fire husstander gjør matinnkjøp flere ganger i løpet av en uke, mens totalt sju prosent handler matvarer hver dag». Går vi ut ifra disse tallene, og regner med at nordmenn i snitt handler rundt 2-3 ganger i uka, vil det si at et handlenett av bomull vil være mer miljøvennlig enn det å bruke plastposer innen ett halvt år.

– Gjenbruksnett laget av polyester eller nylon har et enda lavere miljøavtrykk. De må brukes henholdsvis minst 7,5 og 8 ganger for å være miljømessig bedre enn engangsposer i plast, skriver ABC Nyheter.

Les også: Du fryser vel ikke disse matvarene?

Egnede handlenett du kan kjøpe i Norge

Polyester
Shupatto handlenett, Large

Shupatto handlenett, Large

En shoppingbag som tar liten plass sammenrullet men som rommer hele 40 liter når du bretter den ut, perfekt for handleturen! Handlenettet har mottatt flere priser for designet sitt. Blant annet den prestisjetunge Red Dot Design Award og iF Design Award.
Sjekk prisen her
Polyester (vannavisende)
Reisenthel handlenett

Reisenthel handlenett

Handlenett med en historie – siden 2001 har mini maxi shopperen fra reisenthel imponert kunder med sitt betydelige volum for et så kompakt lite handlenett. Volum: 15 Liter.
Sjekk prisen her
Bomull
Mulepose

Mulepose

Mulepose av 100% bomuld med hank, som du selv kan dekorere. Str. 38×42 cm, 5 stk.
Sjekk prisen her
Bomull
The Green Bag

The Green Bag

Handlenett av økologisk bomull i grå. Flott og holdbart nett som kan brukes til alt fra handlenett til strandveske. Størrelse: 32 x 42 cm. Holder opptil 7 kg. OEKO-TEX certificert.
Sjekk prisen her
Bomull
Ellos Nell Check Tote Bag

Ellos Nell Check Tote Bag

Stor, åpen veske i seersucker (krepp) av økologisk bomull. To bærehåndtak. Mål: B59 x H46 x D21 cm.
Sjekk prisen her

Nå er dette vanlige stoffet i matvarer på kreftliste

Les mer på våre temasider: