Shopping

Farmasøyt advarer: Ikke bruk solkrem fra i fjor

Husk å smøre deg både før du går ut i sola og gjenta smøringen minst hver andre time mens du er ute.
Husk å smøre deg 15-30 minutter før du går ut i sola, og gjenta smøringen minst hver andre time mens du er ute. (Foto: Colourbox.com)

To av tre nordmenn bruker solkrem fra fjoråret når de skal ut i sola. Farmasøyter advarer og minner om at åpnet solkrem fra i fjor kan gi dårlig solbeskyttelse.

Respons Analyse har derfor på vegne av Farmasiet gjennomført en undersøkelse om nordmenns solkremvaner.

– Nordmenn flest virker å forstå viktigheten av å beskytte seg i sola. Men de første soldagene kommer nok litt brått på de fleste av oss , sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, i en pressemelding.

Få også med deg: De beste solkremene (anbefalt av Forbrukerrådet)

Solkrem med solfaktor 30

Cosmica Sun Lotion er en lett og intensivt fuktighetsgivende solkrem til kropp med solfaktor 30, som gir god beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler.
Kjøp her

Gammel solkrem kan gi dårlig solbeskyttelse

Grinaker forklarer at solkremer flest er merket med et symbol som sier at de er holdbare i 12 måneder etter åpning. Dette poengterer hun imidlertid at avhenger av hvordan solkremen er oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys.

– Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker, og oppfordrer:

– Det vi alle uansett slurver mest med, er at vi smører oss med for lite solkrem og ikke gjentar smøringen ofte nok. Det burde alle være oppmerksomme på når de skal ut i sola.

Bruk solkrem med høy solfaktor, smør ofte og ta pauser fra sola

Ifølge undersøkelsen Farmasiet har fått gjennomført, oppgir 6 av 10 nordmenn at grunnen til at de ikke alltid smører seg er fordi de glemmer det. Hver andre nordmann svarer på sin side at de glemmer å ta solkrem med seg. 1 av 10 oppgir også at de ikke blir solbrent og dermed ikke trenger å smøre seg.

– Selv om man ikke nødvendigvis blir solbrent, så betyr ikke det at man ikke bør smøre seg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker – og i verste tilfelle hudkreft, sier hun og legger til:

– Norge er dessverre i verdenstoppen i å få hudkreft, så jeg oppfordrer alle til å følge solvettreglene fra Kreftforeningen.

Ikke vær gjerrig med solkremen

Kreftforeningen anbefaler å bruke minimum solfaktor 30 når du er ute i sola og ikke vær gjerrig når du påfører solkremen på kroppen. Skal du ha solkrem til hele familien, bør du kjøpe en stor tube og start gjerne med solfaktor 50 de første soldagene på våren. Med Cliniderm Caring Protection Sun Lotion (annonselenke) får du en solkrem som passer godt til alle hudtyper, helt uten parfyme og alkohol.

Kreftforeningen anbefaler å bruke minimum solfaktor 30 når du er ute i sola og ikke vær gjerrig når du påfører solkremen på kroppen. Skal du ha solkrem til hele familien, bør du kjøpe en stor tube og start gjerne med solfaktor 50 de første soldagene på våren.

Cliniderm solkrem med solfaktor 50

Cliniderm Caring Protection Sun Lotion er en lett og pleiende solkrem med solfaktor 50, som gir meget høy beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler.
Kjøp her

Vær ekstra nøye med utsatte områder som lepper, nese, kinn, arr eller steder du vet du lett blir brent. 

Cliniderm solstift med solfaktor 50

Cliniderm Sun Stick SPF 50 er en fuktighetsgivende solstift med solfaktor 50+, som gir meget høy beskyttelse mot UVA- og UVB- stråler.
Kjøp her

Selv om du ikke skal ligge i badetøy i sola i flere timer i strekk, bør solkremen på. Spesielt ansiktet bør smøres selv om du bare skal ut på en handletur i byen eller en løpetur i skogen.

Avène solkrem til ansiktet med solfaktor 50+

Avène Sun Face B-Protect SPF50+ er en farget ansiktssolkrem med solfaktor 50+, som gir en meget høy beskyttelse mot solens UVA- og UVB-stråler.
Kjøp her

Solkrem til barn

Mange er engstelige for at barna ikke får på seg nok solkrem og selve påføringen kan ofte bli en kamp med utålmodige barn som helst vil løpe rett ut i vannet på stranda. Da er den nye solkremen med rol-on perfekt og et godt tips.

Cosmica solkrem til barn

Cosmica Sun Kids Roll er en roll-on solkrem til barn med solfaktor 50+, som gir svært høy beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.
Kjøp her

Dersom uhellet først er ute, gjelder det å gi huden mye fuktighet. Samtidig som du går til innkjøp av årets solkrem, bør du også legge med en god after sun eller aloe vera gel i handlekurven.

Cosmica after sun gele

Cosmica After Sun Gel er en after sun med mentol som avkjøler og gir langtidsvirkende fuktighet.
Kjøp her

Avivir Aloe Vera krem

AVIVIR Aloe Vera Creme er en fuktighetskrem med 70 % økologisk Aloe Vera for ekstra tørr, ru og irritert hud.
Kjøp her

Stort utvalg av solkrem

Annonselenke

Les mer på våre temasider: