Shopping

VOEC: Dette betyr det for deg

voec netthandel import person handler på nett med mobil og laptop
Utenlandske nettbutikker og e-markedsplasser har plikt til å kreve inn norsk mva på varer med verdi under 3000 kroner

Det lønner seg å forsikre seg om at de utenlandske nettbutikkene du trekker kredittkortet hos, er registrert i VOEC-ordningen i Skatteetaten.

Mange Har kanskje fått med seg at den norske 350-kronersgrensen for varer kjøpt i utlandet igjen har blitt innført. Fra og med 1.Januar 2024 må du igjen betale toll på alle varer, selv de som koster under 350kr. Men det finnes en utve. Nemlig varer fra butikker som er registrert på VOEC listen.

Startsiden Guider har flere gode tips og råd.

Det betyr at varer fra utlandet skal igjen gjennom tollen. Men det er bare vis nettbutikken ikke er registeret i Tolletatens VOEC liste.

Til gjengjeld kan du handle så mye du vil for inntil 3000 kroner på utenlandske nettbutikker uten å fortolle, så lenge nettbutikken er registrert i VOEC.

Eksempler på nettbutikker som er registrert i VOEC er:

Så hva er egentlig VOEC, og hva innebærer det for deg?

Finn de beste shoppingtipsene på Startsiden Guider

Slik fungerer VOEC

Utenlandske nettbutikker og e-markedsplasser har som plikt å skulle kreve norsk merverdiavgift når du som privatperson handler for samlet verdi inntil 3000 kroner. Dette innebærer ifølge Tolletaten at de må være registrert i en forenklet ordning – VOEC (VAT On E-Commerce) – som administreres av Skatteetaten.

Husk at du kan handle så mange ulike varer du ønsker og få det tilsendt i én og samme pakke. Det viktigste er at hver vare har en verdi på under 3000 kroner. Du må riktignok betale merverdiavgift på 25 % for alle varene, inklusive frakt og andre kostnader. Til gjengjeld er varene du handler innenfor VOEC-ordningen unntatt for toll.

Nettbutikken eller e-markedsplassen vil kreve opp mva, akkurat som om du handler fra en norsk nettbutikk. Det positive er at pakken din vil bevege seg raskere og billigere over grensen, fordi transportselskapet ikke trenger å belaste deg med toll og avgifter.

Merk at dersom du handler fra en utenlandsk butikk som ikke er VOEC-registrert, risikerer du at forsendelsen stoppes på grensen hvor det legges på moms og fortollingsgebyr på 150 kroner. Denne prisen er fastsatt uansett om varen i seg selv skulle være langt billigere. Selv om prisen på varen skulle ligge på knappe 10 kroner, utløses et fortollingsgebyr på 150 kroner.

Hvis du går inn på Skatteetatens sider, får du en oppdatert oversikt over selgere og markedsplasser som er VOEC-registrert.

Bruk kredittkort når du handler på nett

netthandel person som handler på en nettbutikk på pcen med et kredittkort. sjekk om nettbutikken er iregistert i voec
Det lønner seg å bruke kredittkortnår man handler på nett. Da har man langt flere rettigheter enn med et vanlig debetkort. (Foto: Colourbox)

Et viktig tips du bør notere deg bak øret hvis du ikke allerede har gjort det, er at kredittkort gir deg langt bedre sikkerhet dersom det skulle være feil eller mangel ved varen når du handler på nett sammenliknet med debetkort.

Uavhengig av om du har benyttet deg av et bankkort med Visa eller et kredittkort, kan du klage til kortselskapet dersom varen har feil eller mangler og du ikke får gjennomslag ved å klage til selgeren.

Dette må du ikke gi fra deg når du handler på nett

I et intervju med vi.no har forsker ved Forbruksforskningsinstituttet, Dag Slettemeås, ett råd han mer enn noe annet ønsker å videreformidle: Ikke gi fra deg personlige opplysninger, spesielt ikke CVC-kode, kredittkort- eller bankkortnummer.

– Du bør generelt være forsiktig med å gi fra deg personlig informasjon som virker unødvendig for selve handelen. Det er en god tommelfingerregel å tenke gjennom hva du tror nettstedet trenger å vite om deg for å få gjennomført handelen, tipser Slettemeås.

– Bankkonotonummer, kortnummer, personnummer og lignende bør du kun gi fra deg dersom du er sikker på at nettsiden er legitim. Resultatet kan i motsatt tilfelle være svindelsforsøk, ID-tyveri, eller unødig spam og markedsføring, understreker Slettemeås.

Hvis du oppdager noe mistenkelig, skal du varsle banken din øyeblikkelig. Bruk ulike passord for nettbaserte kontoer (blant annet bank, auksjonssider, nettaviser) og unngå passord som kriminelle raskt kan gjette seg til.

Les mer på våre temasider: