Mat og drikke

Kalkun: Enkel og saftig oppskrift

Helstekt kalkun er en favoritt blant mange. Vi gir deg oppskriften på helstekt kalkun.
Imponer venner og kjente med en saftig kalkun alle kommer til å elske. (Foto: Matprat.no)

Helstekt kalkun er et fantastisk lekkert syn på matbordet. Følg vår enkle oppskrift og du vil garantert oppnå et saftig resultat.

Kalkun kommer i følge SNL opprinnelig fra de østlige delene av USA og Mexico, men kom til Europa på 1500-tallet. Tradisjonelt er kalkunen oftest servert under Thanksgiving i USA under mens den her i Norge gjerne er et fast inventar under nyttårsmiddagen.

Dessverre er det nok fortsatt mange som atter en gang spør seg «hvordan steke en perfekt og saftig kalkun»? Det er nemlig ikke alle som mestrer kunsten å steke en saftig og mør kalkun. Hemmeligheten bak en saftig, helstekt kalkun, er tålmodighet, riktig steketid og godt med hvile etter steking. Fordi en kalkun er stor og en fugl med mye saft må man la dette sette seg før kjøttet er klart til å skjæres i.

Vi har samlet en rekke oppskrifter på tradisjonsmat du kan lage i jula her

Hvor mye helstekt kalkun per person?

Når du skal beregne mengder kalkun til middagen er det mest vanlig å tenke 500 gram per person. På den måten får du mer enn nok kjøtt til å mette hele selskapet. Her kan du til og med få litt rester til dagene etter.

Her får du en fantastisk, kremet og enkel oppskrift på saus til kalkun

Digitalt steketermometer

Digitalt steketermometer fra Weber

Oppskrift: Slik steker du en saftig helstekt kalkun

bilde av ferdigstekt saftig kalkun
oppskieft på helstakt kalkun. Her kan du imponere venner og familie med en saftig kalkun
Tid
3 min
Porsjoner
8

Kalkun er perfekt til nyttår, julaften og andre festlige lag. Slik steker du den perfekt.

Ingredienser

  • info
  • info
  • info
  • info
  • info

Slik gjør du

Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. info info Når denne er skrudd på, vil ikke skjermen din skru seg av mens du lager mat. Behold skjermen på

Ta ut innmatposen. Den er en god basis for en god saus til kalkunen, så ta vare på den.

Tips: Oppskrift på den enkle, fyldige og kremede sausen med innmatposen finner du lenke til rett over oppskriften.

Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på? Før dem bak ryggen inn mot halsen på kalkunen slik at vingene hviler under og støtter kalkunen. På denne måten får kalkunen riktig form til stekingen.

Legg kalkunen over i en langpanne eller en ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen godt med blandingen.

Hell vann i formen og sett kalkunen inn i en ferdig varmet stekeovn på rundt 180 °C.

Beregn ca. 0,5 time steketid per kilo kalkun.

Følg nøye med på kalkunen og pensle kalkunen godt med smeltet smør, eller kraften som har dannet seg i formen, gjentatte ganger under steketiden. Da vil du løfte smaken og skinnet bli mer sprøtt.

For å se om kalkunen er ferdig stekt kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig stekt.

Ta kalkunen ut og la den hvile i 20 minutter før du skjærer i den. Pakk kalkunen godt inn i med folie frem til kalkunen skal serveres varm.

Kalkunen er nå klar til servering.Server kalkunen med grønnsaker, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.