Shopping

Vanskelige kjøreforhold? Dette trikset bør du vite om

Kjetting på boks: En stanset blir står med varseltrekant i snøen.
Kjetting på boks: Har du prøvd dekk-klister før? (Foto: Colourbox)

Kjetting på boks: Om du skulle stå bom fast på glattisen kan det være lurt å ha en boks dekk-klister i bakhånd.

Kjetting på boks: De siste ukene har mye av Norge vært preget av skikkelig glatte veiforhold, og både myke og harde trafikanter har sklidd av gårde fra A til B i ukesvis. Nå som temperaturen mange steder ligger og vipper mellom pluss- og minusgrader, samtidig som det kommer nedbør, er det også lite som tyder på at glattisen forsvinner helt med det første.

Heldigvis finnes det mange måter man kan sikre seg mot å «gjøre en Bambi», og vi har tidligere omtalt flere smarte tips til hvordan man best kan fjerne is.

Vi har også skrevet i detalj om brodder og piggsko, som butikker over hele landet har opplevd å få revet bort fra hyllene sine som en konsekvens av de isete forholdene.

Har du flere vinter-relaterte utfordringer om dagen? Les vår samleside for smarte vintertips!

Nødløsning som funker

Mediene har i flere uker vært fulle av historier om bilister som mister grepet i glatte bakker. Vi har også fått vitnet og sett mange dashcam- og mobilvideoer av livsfarlige situasjoner som har oppstått som følge av biler som mister grep på det såpeglatte underlaget.

Flere steder, som i hovedstaden, er det en piggdekkavgift som gjør at bare 9 prosent av byens bilister har piggdekk. Piggfrie vinterdekk er bra nok til de fleste forhold, men når det er på sitt aller glatteste er det ingen dekk som kan måle seg med piggdekkene.

For de av oss som ikke kjører bil med piggdekk, finnes det en lur nødløsning som kan være god å ha når det virkelig kniper:

I NAF sitt medlemsmagasin Motor skrev de i 2021 om hva man burde ha liggende i bilen for å være forberedt på det meste når man er ute på veien. Der anbefaler de det de kaller «kjetting på boks», som også kalles dekk-klister.

Turtle Wax Snow Grip

Turtle Wax Snow Grip

Gir sikrere veigrep og bedre framkommelighet på snø og is. 
Effektiv som akutthjelp.
Sjekk laveste pris her

Produktet er en aerosol-boks, og med denne sprayer man en blanding som setter seg på dekkene – noe som igjen skaper friksjon. Litt som et slags flytende sandpapir på boks.

Dekk-klisteret er enkelt i bruk, men det er veldig viktig å vaske slitebanen på dekkene godt før du påfører sprayen for at den skal virke optimalt. En sånn boks kan med andre ord være gull verdt om du ikke klarer å rikke bilen av flekken.

Genial under sko og støvler

Et annet bruksområde som også kommer veldig godt med når det er glatt, er å bruke sprayen for å få grep under sko og støvler. Dette er noe som folk har gjort lenge, for eksempel skrev Aftenposten om dette tilbake i 2004, men for meg var dette helt nytt.

Spray litt under hver sko, og med ett har du et grep på underlaget som gjør brodder og piggsko til en saga blott. Riktignok vil materialet slites av over tid, men så er det jo bare å spraye på mer med en gang du kjenner at grepet begynner å glippe.