Shopping

Knyte slips: Hvordan knyte de 5 klassiske slipsknutene

Mange kvier seg for å knyte slips, og tror det er en real manndomsprøve. Faktisk er det ikke så mye mer kronglete enn å knyte skolisser!

Det kan være vanskelig å se for seg at det ellers så «ufarlige» slipset startet som et militært halstørkle med praktisk funksjon. Blant de eldste dokumenterte eksemplene er romerske legionærer som brukte det som beskyttelse mot vind og skitt. Siden har det blant annet vært brukt som visuelt kjennemerke til å tydeliggjøre rangordningen blant soldater, og på 1960-tallet symboliserte fraværet av slips at man sto i opposisjon til tradisjonelle verdier.

I dag er slipset først og fremst uløselig knyttet til høytidelige festlige anledninger som bryllup, fine middager og konfirmasjon, og som en del av et formelt jobbantrekk. Det er samtidig et av mannens få anledninger til å sprite opp en ofte ensfarget klesstil med litt farger og mønstre.

På jakt etter stilige klær? Sjekk ut vår samleside for mote!

Hvordan knyte slips

Her finner du fem ulike eksempler på slipsknuter der hver knute har sin egen stil og karakter. De er enkle å knyte, men det skader ikke å øve deg litt først ikledd skjorte, fremfor et speil før du faktisk skal bruke slipset. Og dersom anledningen tillater det gjør det ikke noe om slipset er litt usymmetrisk slik at antrekket ditt ser litt mer «levende» ut.

1. Four-In-Hand knot

Slipsknuten Four-In-Hand
Four-In-Hand er en klassisk og stilig slipsknute. (Foto: Care of Carl)

Navnet på knuten er hentet fra en gammel herreklubb av den klassiske typen i London som het «The Four In Hand Club», og det er visstnok her knuten stammer fra. Den betegnes som en av de enkleste og nyttigste knutene, kan brukes til de fleste slipsstørrelser og passer godt til skjortekrager av typen button down og turn down. Et tykkere slips vil gi en tykkere knute som gjør seg godt til en cut away-krage.

Fôret slips fra italienske E. Marinella

Produsert i Napoli, Italia av et håndtrykt silkestoff fra Storbritannia.
Sjekk prisen her

2. Orientalsk knute

Bilde av slipsknuten oriental.
Oriental-knuten er en mindre utgave av Four-In-Hand. (Foto: Care of Carl)

Denne er enklere enn Four-In-Hand og utseendemessig ser orientalknuten ut som en mindre utgave av førstnevnte. Den lille knuten sørger for at slipset passer perfekt til skjorter med små krager slik at balansen blir riktig, og både flanell- og tweedslips gjør seg utmerket med en orientalsk knute.

Et godt slips trenger en strøket skjorte. Sjekk vår guide til praktiske tøy-steamere!

Slips fra Amanda Christensen

Produsert av silke.
Sjekk prisen her

3. Windsor knot

Bilde av Windsor-knuten
Windsor-knuten passer fint for de som har en tykk hals (Foto: Care of Carl)

Windsor-knuten henter navnet sitt fra stilikonet og hertugen av Windsor, Edward VIII, som hadde en forkjærlighet for røslige knuter og slips av tykt materiale. Faktisk benyttet han seg aldri av denne knuten selv, han foretrakk heller å knytte slipset med en four-in-hand. Windsor-knuten passer fint for de som har en tykk hals, er som skapt for krager med noe mer «spread» og knytes best når man bruker slips av silke eller tynn ull.

Strikket, stripete slips fra Polo Ralph Lauren.

Sjekk prisen her

4. Halv Windsor

Bilde av slipsknuten Halv Windsor
Halv Windsor-knute til slips gir deg en både pyntet og tilrettelagt «look» (Foto: Care of Carl)

Som navnet tilsier er dette en mindre knute enn den klassiske Windsor-knuten. Den usymmetriske stilen passer til mange ulike skjortekrager, og gir deg en både pyntet og tilrettelagt «look». Her er det anbefalt å benytte slips laget av tynnere, eller ikke for tykt stoff.

Silkeslips fra Stenströms

Laget i silke i et tidløst design.
Sjekk prisen her

5. Prince Albert

Bilde av Prince Albert-knuten
Prince Albert-knuten funker best på et tynt slips i silke eller en variant uten fór. (Foto: Care of Carl)

Prins Albert var den tyske prinsen som ble gift med sin kusine, dronning Victoria av Storbritannia, og gikk bort da han kun var 42 år gammel. Slipsknuten som bærer hans navn, er en litt kraftigere knute som er den samme som four-in-hand, men der slipset legges to ganger over seg selv istedenfor én. Det er derfor anbefalt å benytte et noe lengre slips. Den ferdige knuten gir litt mer volum som gjør at den bør strammes litt ekstra, og du er best tjent med å bruke et tynt silkeslips eller en variant uten fór.

Silkeslips fra Zegna

Slips fra Zegna. Laget i silke med mønster med små palmer.
Sjekk prisen her

Trenger du en litt mer casual jakke til høstkulda? Sjekk ut høstens beste jakker til herrer!

Sist, men ikke minst

Ikke glem at du kan sprite opp antrekket ytterligere ved å utstyre slipset med en dekorativ nål som plasseres på tvers. Du kan også benytte perler og andre smykker i slipset, og prikken over i-en er et matchende pyntelommetørkle brettet og plassert i dressjakkens brystlomme.

Slips og lommetørkle

Sett med mønstret slips og lommetørkle, fra Amanda Christensen.
Sjekk prisen her