Smarte tips

Krystallsoda: Gammeldags vaskemiddel som kan brukes på «alt»

Krystallsoda gjør rengjøring av vannkokeren enklere.

Fra hvitt belegg på glass, skitten termos eller vannkoker, innbrente matrester, vindusvask, fotbad til luting av fisk. Krystallsoda kan brukes til alt.

Det er ikke alltid det mest moderne som fungerer best. Noen ganger kan det lønne seg å finne fram de gode gamle triksene til bestemor. Rengjøring med krystallsoda er et slikt glemt kjerringråd – som faktisk fungerer. Lenger nede i artikkelen kan du se flere ulike bruksområder for krystallsoda.

Se alle våre regnjøringstips samlet på ett sted her.

Hva er krystallsoda?

Krystallsoda er et ikke-etstende middel som løses opp i vann, og kan brukes til å rengjøre en rekke overflater og gjenstander. Det må ikke forveksles med kaustisk soda, som er langt sterkere og etsende. Krystallsoda er vannfri natriumkarbonat, og kan minne om natron. Men krystallsoda blir mer basisk, og egner seg derfor bedre til å fjerne fett og andre flekker.

Vi har testet «mirakel-vaskemiddelet» The Pink Stuff: Se resultatet her.

Hvor selges krystallsoda?

Du har kanskje ikke lagt merke til flasken i butikkhyllen? Men krystallsoda finnes faktisk i en rekke daglivareforretninger og jernvarer. Også butikker som selger utstyr til ølbrygging og vinlegging har krystallsoda, da denne kan brukes til å rengjøre flasker, beholdere og vinballonger.

Rengjør vannkoker med krystallsoda

Etter lang tids bruk legger det seg et belegg i vannkokeren det kan være vanskelig å få bort. Ha vann i vannkokeren og kok opp. Ha i én spiseskje krystallsoda og rør rundt slik at det løser seg opp. Skrubb innsiden med en oppvaskbørste. Skyll med rent vann. Du kan også prøve å la vannkokeren stå en stund med krystallsodablandingen om belegget er ekstra vanskelig å få bort. I videoen under kan du også se hvordan du rengjør en stekerist med krystallsoda.

Vask termos eller kaffetrakter med krystallsoda

Det er fort gjort å glemme å tømme termosen etter bruk, og plutselig er det flere dager gammel kaffe som lukter surt på termosen. Du trenger slett ikke gå til anskaffelse av ny termos av den grunn. Og kaffetrakteren trenger i blant en skikkelig rens. Da kan du gjerne bruke krystallsoda.

Visste du at du kan rengjøre pipa selv innvending. Se hvordan her.

I videoen under vises det hvordan du rengjør termosen med krystallsoda, men blandingsforholdet vil være det samme for kaffetrakteren. Ha én spiseskje krystallsoda per liter kokende vann. Ha blandingen i termosen og la den stå en stund – gjerne over natten. Skyll godt ut tilslutt. For å renggjøre korken og koppen kan du fylle en bolle med krystallsoda-blandingen, og legge de løse delene oppi. La stå en stund, før før du skyller godt.

Fjern fastbrent mat fra gryter og ildfaste former

Fastbrent grøt eller lasagne er ofte en skikkelig skrubbejobb. Men om du bruker krystallsoda trenger du knapt gjøre annet enn å bruke en oppvaskkost for så å skylle bort matrestene til slutt. Se hvordan grøtgryta enkelt blir ren i videoen under.

Les mer på våre temasider:

Sjekk også disse produktene

Flere effektive rengjøringsprodukter

Annonselenke
 • The Pink Stuff

  Har du hørt om vaskemiddelet The Pink Stuff – som visstnok skal kunne rengjøre det meste?
 • Scrub Daddy

  Svampen blir hard i kaldt vann og egner seg for tøff rengjøring uten å ripe. Du kan også børste og skrelle poteter m.m. med den harde svampen. Varmt vann gjør den myk og formbar og egnet for lettere rengjøring.

Få misfargede glass fine igjen med krystallsoda

Har du glass som er blitt uklare? Visste du at du kan bruke krystallsoda for å få dem fine igjen? Se hvordan i videoen under.

Hva annet kan man bruke krystallsoda til?

Lurer du fortsatt på de ulike bruksområdene til krystallsoda? Her er et knippe forslag:

 • Vindusvask
 • Fotbad
 • Luting av fisk
 • Rengjøring av vinballong
 • Rengjøring av bryggeutstyr til øl
 • Sølvpuss
 • Rengjøring av overflater før maling
 • Rengjøring av grillen