Reise

Kvote i Norge: Dette er reglene du må kunne

Person som bruker kvote-appen til Tolletaten for å se om innkjøpet av vin er innenfor kvoten. På gulvet står en pose med tre vinflasker. Vi har snakket med Tolletaten som forklarer kvote-reglene i Norge på blant annet alkohol, tobakk, og verdigrensen du må følge.
Vet du egentlig hvor stor kvote du har når du kjøper alkohol og tobakk i utlandet? Vi har snakket med Tolletaten som gir hoss oversikt over kvote-reglene du må kunne. (Foto: Marie Henriksen/ABC Startsiden)

Det er ikke alltid lett å ha kontroll på kvote-reglene i Norge. Vi har derfor snakket med Tolletaten som kommer med et genialt tips!

– Overtredelser kan enten avgjøres med forenklet forelegg, eller i tilfeller med større mengder, også bli politianmeldt. Man vil også miste varene, forklarer seksjonssjef i tolletaten Arnstein Lien.

Han legger til at de opplever at mange ikke husker alle reglene. Vi har derfor laget en oversikt over kvote-reglene i Norge slik at du enkelt finner det du trenger av informasjon. Lien foreslår også en app som vil gjøre hele opplevelsen mye enklere!

Vil du ha flere tips og triks til reisen? Da bør du sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alle våre reisetips!

Kvoter i Norge på tobakk og alkohol

– Vi har regler for både alkohol, tobakk, verdigrenser, kvoter på kjøtt og ost, og til og med på blomster. Det er rett og slett en rekke regler man må vite om ved grensepassering, men for folk flest er det alkohol- og tobakkskvoten som er spesielt nyttig å få med seg, forteller Lien.

At det er tobakk og alkohol nordmenn er mest opptatt av kommer også godt frem når vi ser på hva som søkes etter på Google. Og da er det spesielt kvoten mellom Norge og Sverige som ser ut til å interessere oss nordmenn mest.

Lien forklarer enkelt at av alkohol og tobakk kan man ha med seg inntil:

  • 1 liter brennevin
  • 1,5 liter vin
  • 2 liter øl
  • 125 gram tobakk/100 sigaretter
  • 100 sigarettpapir

– Denne kvoten kan også kombineres på ulikt vis, som ved å bytte ut brennevinet med vin eller øl. Her må du imidlertid være klar over at hvis du er ute av Norge i mindre enn 24 timer, kan du ikke handle kvoten på tax-free. Da må kjøpe denne i beskattet stand. Er du på tur til Sverige, må du med andre ord kjøpe alkoholkvoten på Systembolaget, legger han til.

Verdigrense på shoppingturene

Det er ikke bare alkohol og tobakk det finnes kvote på. Skal man på shoppingtur finnes det nemlig også en kvote man må følge, en såkalt verdigrense. Du kan handle for:

  • Inntil 3000 kr avgiftsfritt om du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer.
  • Inntil 6000 kr avgiftsfritt om du har vært ute av landet i mer enn 24 timer.

– Det vil si at om du har vært på shoppingtur i utlandet og handlet klær, leker eller kosmetikk, må du sørge for at du sammenlagt er innenfor verdigrensen, forklarer Lien.

Storbyferie er perfekt for deg som ønsker å dra på shoppingtur. Her finner du vår Barcelona-guide.

Tips: Dette kvote-trikset er genialt

Skjermbilde fra Kvote-appen til Tolletaten i Norge. Vi forklarer kvote-reglene i Norge du må forholde deg til. Her finner du kvoten på tobakk og alkohol, samt verdigrensen.
Hold kontroll på kvote-reglene i Norge med genial kvote-app fra Tolletaten.

Lien skjønner at det kan være utfordrende å ha kontroll på kvote-reglene man har i Norge, og tipser derfor om en app.

– For å lette den jobben har vi en egen fortollingsapp som heter Kvoteappen, der man kan regne på kvoten og fortolle varene underveis.

Hvis du noen gang har lurt på om du kan øke kvoten din er svaret «nei».

– Men dersom du ønsker å medbringe varer utover kvoten kan du velge å fortolle det overskytende i Kvoteappen eller på tollstedene. I Kvoteappen kan du fortolle både alkohol, tobakk og andre varer som klær og sko, slik at du kan passere grensen med god samvittighet, forklarer Lien.

Dette er den mest populære unnskyldningen

Lien forteller at mange velger å «ta sjansen» når de krysser grensen med mer enn kvoten tillater dem. Når dette skjer følger det mange kreative unnskyldninger.

– En av de unnskyldningene vi hører ofte er at varene er en del av en gave. Til tross for at de er gaver gjelder fortsatt kvotereglene. Da blir det fort med tanken som teller på de gavene når de ikke er fortollet på forhånd, sier Lien til slutt og minner at overstiger man kvoten vil man miste varene.

Les mer på våre temasider: