Gjør det selv

Lær å hekle en enkel lue – steg for steg

Bilde av ferskenfarget lue du kan hekle selv med vår steg-for-steg forklaring, på hvit utstillingsdukke
(Foto: Hende Der frk. Spuur / Youtube)

Oppskriften som gjør det enkelt å hekle lue til både voksen og barn, selv for nybegynnere! Les fremgangsmåte eller se video steg for steg.

Skal jeg avsløre en liten hemmelighet? Det er enkelt å hekle lue!

Hvordan hekle lue

For meg har hekling vært den mystiske lillebroren til strikkingen, men så fort jeg fikk dreis på de grunnleggende maskene, viste det seg å være enda enklere enn å strikke.

En lue som dette kan du hekle på en kveld eller to; her tok det meg to halve kvelder, det vil si ca fire timer. En mer erfaren hekler vil gjøre den ferdig på kortere tid!

Hekleoppskrift for nybegynnere

Oppskriften gjentar seg mye og passer derfor også til deg som er nybegynner. Er du nybegynner kan du også lese vår “Gratis hekleoppskrifter for nybegynnere“.

Jeg brukte omtrent ett garnnøste på lua og passende heklenål i størrelse fem. Her er det brukt tynnere garn og dobbel tråd – dette velger du jo selv.

Hvis du, som meg, lurer litt på når lua skal slutte å ligne en duk og få en lueform, kan jeg med en gang si at det kommer av seg selv når du slutter å øke maskeantallet. Jeg har avbrutt et par luer fordi jeg trodde jeg gjorde noe galt, men så har jeg altså bare gitt opp i tidligste laget.

Ta en kikk på denne enkle og tydelige videoen som viser hvordan du, for en meget rimelig penge og på kort tid, kan lage deg de fineste luene! Synes du noen av teknikkene er vanskelige kan du her lære å hekle på 1-2-3!

Video med fremgangsmåte:

Heklet lue som kan tilpasses voksen og barn

Vil du hekle luen i gave eller kanskje gi den til egne barn kan du tilpasse antall masker etter hodestørrelse. Det lureste er ifølge videoen å måle hodestørrelsen rundt hodet over ørene. Du kan sjekke underveis hvor stor luen blir ved å måle størrelsen på det du har heklet (før du slutter å øke) og gange med 3,14(Phi).

Hende Der frk. Spuur har lagt ved forslag til mål i teksten under videoen, så lager du til andre enn deg selv kan du ta en titt i “vis mer” under videoen på Youtube.

Anbefalte produkt til heklet lue:
Annonselenke

Fremgangsmåte

Start med å lage en løkke. Fortsett med å lage 4 luftmasker(lm), hvor du så trer nålen inn i første luftmaske du laget. Ta fatt i buen som da har blitt laget og hent garnet med nålen før du drar nålen med tråden gjennom løkken til du får en ring. Nå lager du ytre luftmasker fra første stavmaske (st) og fortsetter med 11 stavmasker ned i ringen i midtre, slik at det blir 12 masker til sammen.

Nå har du 12 stavmasker. Videre skal du inn i de tre luftmaskene du laget aller først og finne den øverste, det vil si nummer tre. I den skal du lage en kjedemaske( kjm).

Slik hekler du 17. mai-sløyfe

For hver nye rekke starter du med å lage 3 luftmasker fra første stavmaske. Sånn vil det være uansett hvor langt du er kommet på luen. Det neste du skal gjøre er å lage to stavmasker i hver maske.

Når du så har laget i alt 24 stavmasker skal du gjenta. Start med én kjedemaske i tredje luftmaske du laget på runden før. Nå er du ferdig med dine to første runder på luen din!

Heklet økning steg for steg:

Du skal nå fortsette på sammen måte: 3 luftmasker (som gjelder som en stavmaske) i første maske, så 2 staavmasker i neste maske. Fortsett så med 1, 2, 1, 2, stavmasker i hver maske hele runden rundt. Du skal nå sitte igjen med 36 masker totalt. Så lager du en kjedemaske i tredje luftmaske, akkurat som i rundene før.

Start så enda en gang med tre luftmasker, men i stedet for å utvide 1, 2, 1, 2 utvider du nå med 1, 1, 2, 1, 1, 2 hele runden rundt. Hvor mange runder du skal hekle avhenger av størrelsen du vil ha på luen, samt tykkelsen på nål og tråden du bruker.

Videre fortsetter du med 3 luftmasker i starten og hekler likt som før, men nå 1, 1, 1, 2, 1, 1, 1, 2 hele runden.

Neste runde blir lik bare med 1, 1, 1, 1, 2, 1, 1, 1, 1, 2.

Videre fortsetter du å legge til 1 for hver 2 maske så neste runde blir deretter 1, 1, 1, 1, 1, 2, 1, 1, 1, 1, 1, 2. Påfølgende runder fortsetter du å legge til 1 mellom hver 2 for hver omgang. Slik fortsetter du helt til det blir riktig størrelse på arbeidet når du måler og ganger med Phi.

Hekle enkel avslutning

Når luen er riktig størrelse i diameter kommer det enkleste: Du fortsetter som før med å lage 3 luftmasker, men fortsetter denne gangen med bare én stavmaske i hver maske. Slik fortsetter du hele veien rundt, og på hver nye runde til du er fornøyd med lengden på lua.

Avslutt med å hekle fastmasker

Du kan endre luen og gjøre den mer personlig ved å endre farger. Du kan også avslutte luen med å hekle de siste radene på luen med bare fastmasker for å få noe som ligner en bord på slutten.

Les mer på våre temasider: