Pizzaovn: Lag perfekt hjemmelaget pizza
Med pizzaovn kan du lage den perfekte italienske pizzaen som du ellers bare kan drømme om dersom du bruker kjøkkenovn eller grill – og det på under to minutter.
I tilfelle det skulle herske noen som helst tvil: Nordmenn elsker pizza! I 2019 gjorde Ipsos en landsdekkende undersøkelse av norske middagsvaner i forbindelse med «Middagsdagboken 2019. Det er en kartlegging som gjennomføres annet hvert år. Da kom de blant annet frem til at pizza utgjør omkring 10 prosent av alle middager i løpet av uken.
Pizzaovner har skutt i været og snart kjenner alle et familiemedlem eller en nabo som eier en pizzaovn. Du har kanskje til og med gått til innkjøp av en selv?
Pizzaovnene fra det finske selskapet Ooni finnes i flere ulike varianter. De kan fyres opp med enten pellets, gass eller ved. Noen av modellene er til og med så små og portable at du kan ta de med deg på sommerens campingturer eller bilferie. Pizzaovnene holder godt på varmen, passer perfekt til egen hage og tar matlaging til et nytt nivå.
Se hele utvalget og kjøp en pizzaovn hos:
Hyttefeber / Netthandelen / Bakeren og kokken / Spaxo
Bedre enn vanlig stekeovn
Ipsos’ undesøkelse viser at kun 1 av 4 pizzaer som tilberedes i norske hjem er laget fra bunnen av. Dette ville trolig ha endret seg hvis man enkelt kunne laget pizza like godt som på restaurant. For mange koker det til syvende og sist ned til varmen man klarer å få i stekeovnen eller på grillen sammenlignet med hva man får til i en pizzaovn.
De fleste stekeovner er ikke i stand til å gi mer enn maks 275 varmegrader. Så fort du åpner ovnsdøra, suser varmen nedover på termometeret.
Det samme gjelder for utegrillen. Her kan du kanskje oppnå så mye som 350 varmegrader når du har lagt på en pizzastein, men på et eller annet tidspunkt lokket åpnes.
Situasjonen er helt annerledes hvis vi beveger oss mot vedfyrte pizzaovnen som italienerne har brukt i hundrevis av år. De når en temperatur på 400 til 500 grader og gjør unna en velsmakende pizza på to minutter.
Skal du ha gjester i sommer? hva med å servere en perfekte focaccia. Se oppskriften her
Ooni Pizzaovn – Fyra pelletsfyrt
Ooni Fyra
Ooni Fyra er en pelletsfyrt, pakkbar pizzaovn som kan nå opp til 500°C på kun 15 minutter. Dette er varmt nok til å kunne steke skikkelig napolitansk pizza på kun 60 sekunder. Den geniale pelletsbeholderen mater ovnen automatisk med pellets. Noe som gjør det enkelt å holde ovnen i gang. Ooni Fyra er designet for optimal magasinering av varme og høy temperatur. Det, kombinert med den naturlige virkningsgraden av trepellets, gir en et helt rå matopplevelse. I tillegg får du maksimal forbrenningstid og minimalt med energitap. Pizzaovnen fra Onni lager rett og slett perfekt pizza.
Pizzaovn best i test – Ooni Koda utendørs pizzaovn
Ooni Koda 16
Ooni Koda er en gassfyrt pizzaovn som veier kun 9 kilo. Etter 10-15 minutter oppvarming er den klar til å steke ekte, italiensk pizza på et drøyt minutt. Det gjør at ovnen er varm og klar for nydelig italiensk pizza raskt. Ovnen holder cirka 450-500 grader, men slipper ingen varme ned i underlaget og kan dermed plasseres overalt. Koda er også meget godt isolert og kan fint brukes på vinterstid. Ooni Koda ble i tillegg kåret til best i test hos Tek.no i 2020.
Se hele utvalget og kjøp en pizzaovn hos:
Hyttefeber / Netthandelen / Bakeren og kokken / Spaxo
Vedfyrt ovn – Ooni Karu utendørs pizzaovn
Med sine utvendige mål på 77x40x80 centimeter er denne pizzaovnen såpass liten at du enkelt kan ha den i båten dersom du skulle få lyst på et raskt og godt måltid. Den er enkel å fyre opp, og lufttilførselen gir ovnen like god effekt som større vedfyrte pizzaovner. God isolasjon i kropp og dør sammen med 15 millimeter tykk bakestein resulterer i perfekt varme for pizzasteking.
Dersom du setter inn en gassbrenner , kan du selv velge om du vil fyre med kull, ved eller gass. Inkludert er kvalitetssikker økologisk olivenolje til å for eksempel lage majones eller aioli.
Pizzapakken
Se hele utvalget og kjøp en pizzaovn hos:
Hyttefeber / Netthandelen / Bakeren og kokken / Spaxo
Andre steder for nyttig informasjon:
- Pizzamani: En blogg som virkelig går i dybden på det å lage hjemmelaget pizza. Her får du mange tips og triks, også når det gjelder å bruke pizzaovn.
- Fine Dining Lovers: Listen over de 50 beste pizzarestaurantene i verden.