Smarte tips

Lage hjemmelaget syltetøy: Dette må du huske på

Glass med hjemmelaget syltetøy. Oppskrift på syltetøy.
Oppskrift på syltetøy, holdbarhet og sterilisering av syltetøyglass: Hjemmelaget syltetøy er tradisjon for mange. Her er det laget syltetøy av rips. (Foto: Colourbox)

Glad i hjemmelaget syltetøy? Dette er det du må vite om holdbarhet og sterilisering for å få syltetøy-suksess!

For mange betyr høsten produksjon av hjemmelaget syltetøy, eller i det minste syltetøy-spising. Kanskje har du minner av bestemor som står og lager herlig syltetøy som varte en «evighet» i spisskammerset? Om du ikke har prøvd å lage det selv, bør du vite at det slett ikke er spesielt vanskelig, så lenge du gjør det riktig.

Da får du velsmakende hjemmelaget syltetøy som passer til enhver anledning, og som holder lenge såfremt de steriliserte glassene får stå kaldt og mørkt. Om du har bær i hagen, eller liker å gå og plukke i skog og mark, er dette en perfekt måte å drive matauk. Billig og nydelig mat som du kan spise selv gjennom hele året, eller gi bort i gave til venner og familie!

Visste du at vi har en egen samleside for syltetøy?

Hjemmelaget syltetøy: Fantasien setter grenser. Vær kreativ!

Det som er så flott med å lage sitt eget syltetøy, er at man kan lage det akkurat slik man selv foretrekker det. Søtt eller surt, av jordbær, bringebær, blåbær, rips, aprikos, epler eller en salig blanding: Her er det bare å kjøre på med de smakskombinasjonene man liker.

Husk at det kan variere mellom frukt- og bærtypene hvorvidt de trenger å tilsettes ekstra pektin for å tykne til riktig konsistens når syltetøyet varmes opp med sukkeret. Med jordbær må man for eksempel tilsette dette for å få tykk og god konsistens.

Norgesglass 0,7 liter

4stk klassiske Norgesglass, som har vært nordmenns syltetøyglass-favoritt i generasjoner.
Sjekk prisen her

Vær nøye med hygienen

Skal du oppbevare hjemmelaget syltetøy over lengre tid, er det helt nødvendig å varmesterilisere alt som skal være i kontakt med syltetøyet, som glassene det skal være i samt gummipakningene og lokkene som skal holde luften ute.

Hvordan sterilisere syltetøyglass i ovn:

  1. Rengjør glassene og lokkene: Vask syltetøyglassene og lokkene grundig med varmt såpevann for å fjerne eventuelle rester av mat eller smuss. Skyll så godt for å sikre at det ikke er noen såperester igjen.
  2. Forvarm ovnen: Sett ovnen til en temperatur på omtrent 120°C (250°F). Dette vil være tilstrekkelig til å drepe de fleste bakterier og mikroorganismer.
  3. Plasser glassene på stekeplaten: Plasser de helt tørre syltetøyglassene og lokkene med åpningen opp på en stekeplate eller et bakepapir. Pass på at det er litt avstand mellom glassene for å sikre jevn varmefordeling.
  4. Varm glassene: Plasser stekeplaten med glassene i den forvarmede ovnen. La dem stå i ovnen i omtrent 10-15 minutter. Dette vil bidra til å drepe eventuelle gjenværende bakterier eller mikroorganismer.
  5. Ta glassene ut av ovnen: Bruk ovnhansker for å forsiktig fjerne stekeplaten fra ovnen. Vær forsiktig, da både glassene og stekeplaten vil være varme.
  6. Fyll glassene: Når glassene har avkjølt seg nok til å håndtere, kan du begynne å fylle dem med syltetøy.

Hvordan sterilisere syltetøyglass med kokende vann:

  1. Rengjør glassene og lokkene: Vask syltetøyglassene og lokkene grundig med varmt såpevann for å fjerne eventuelle matrester eller smuss. Skyll grundig for å unngå såperester.
  2. Forbered kjelen: Fyll en stor kjele med tilstrekkelig vann til å dekke syltetøyglassene helt når de senkes ned i kjelen.
  3. Plasser glassene i kjelen: Senk syltetøyglassene forsiktig ned i den fylte kjelen med kokende vann. Pass på at de er helt nedsenket og at det ikke er luftlommer inne i glassene.
  4. Kok opp: Sett kjelen på komfyren og varm opp vannet til det begynner å koke. La vannet koke i omtrent 10-15 minutter for å sikre tilstrekkelig sterilisering.
  5. Fjern glassene: Etter at glassene har kokt i det kokende vannet i den angitte tiden, bruk en tang eller en skje med langt håndtak for å forsiktig fjerne glassene fra kjelen. Vær forsiktig, da både glassene og vannet vil være varme.
  6. Tørk av glassene: Bruk en ren klut eller tørkepapir for å tørke av glassene forsiktig. Unngå å berøre innsiden av glasset for å opprettholde steriliteten.
  7. Fyll glassene: Når glassene er avkjølt tilstrekkelig til å håndtere, kan du begynne å fylle dem med syltetøy.

Basis trakt sett m/ 3 stk blå

Veldig lurt å ha for å unngå søl når man heller over i sterile syltetøysglass.

Oppskrift på syltetøy

Nå er du klar for å lage syltetøyet. Usikker på hva slags syltetøy du skal lage? Her er et knippe gode oppskrifter:

Oppskrift på ripssyltetøy

Oppskrift på kjempegodt hjemmelaget jordbærsyltetøy

Oppskrift på deilig multesyltetøy

Oppskrift på plommesyltetøy

Oppskrift på bjørnebærsyltetøy

Hjemmelaget syltetøy: Holdbarhet og riktig oppbevaring

For å sikre optimal holdbarhet og kvalitet av hjemmelaget syltetøy, er riktig oppbevaring avgjørende. Det anbefales å oppbevare syltetøyet på et kjølig, mørkt sted, for eksempel i en kjeller eller et skap, vekke fra direkte sollys og temperatursvingninger.

Etiketter med produksjonsdato kan være nyttige for å holde styr på aldringsprosessen. Etter å ha åpnet en krukke, bør den oppbevares i kjøleskapet for å opprettholde ferskheten. Sørg for at lokket er tett lukket etter hver bruk. Hjemmelaget syltetøy kan ha en holdbarhet på flere måneder til ett år, avhengig av oppskrift, tilberedningsmetode og oppbevaringsforhold. Over tid kan farge og smak endres, men nøye oppmerksomhet på eventuelle tegn til uvanlig lukt, smak eller konsistensendringer er viktig for å sikre god matsikkerhet.