Oppskrift

Hvordan steke perfekt lammelår

Bilde av perfekt stekt klassisk lammelår
Lammelår har blitt en tradisjon her til lands, vi gir deg oppskriftene som sikrer perfekt stekt lammelår hver gang.

Oppskrift, kjernetemperatur og steketid: Slik blir lammelåret perfekt hver gang. Vi har samlet alt du må vite for å lykkes med lammelåret.

I Norge er det meget god tilgang på mørt lammekjøtt med deilig, mild smak det meste av året. Men det er måneden med påske som vi virkelig setter til livs lammekjøtt. Faktisk spiser vi tre ganger så mye lammestek omkring påske sammenlignet med resten av året. På samme måte som ribbe og pinnekjøtt er uløselig knyttet opp mot julehøytiden, er det å spise lam til påske og på høsten en skikk som sitter dypt hos mange. Høsten er riktignok også en tid hvor det spises mye lam. Både som lammelår, lammestek, lammebiff og for ikke å snakke om i fårikål.

Hvordan steke lammelår 

Når du skal steke lammestek er det viktig med et steketermometer og gjerne et digitalt. Så stikker du termometeret skrått inn i steken på den tykkeste delen av låret. Her er det viktig å ikke treffe beinet på låret om du steker lammelår med bein.

oppskrift lammelår: bilde av lammelår på fjøl med urter, krydder og hvitløk.
Et godt stekt lammelår er alltid et festmåltid! Du kan velge å ha det både i ovn og på grill til påske. (Foto: Colourbox)

Legg lammelåret i en langpanne med vann. Vannet vil ende opp med å bli en god kraft som du senere kan lage saus av. Langpannen settes i ovnen på 125 °C. For et lammelår på ca 2,5 kilo vil steketiden være på ca. 3 timer, men dette kan varierer etter hvor tykt lammelåret er. Følger du denne oppskriften vil du sitte igjen med en mør og saftig stek. 

Vi har tidligere delt en oppskrift på langtidsstekt lammelår her

Lammelår steketid

65 °C = medium stekt

70 °C = medium pluss

75 °C = gjennomstekt

Tips: Det er lurt å la steken hvile i ca. 15-20 minutt før du skjærer i kjøttet. 

Steketermometer

Funktion Trådløs Steketermometer

Bruker du et steketermometer er det mye lettere å få perfekt lammelår! Her har du et digitalt steketermometer med 8 ulike kjøttinnstillinger.
Kjøp steketermometer her

Mange sverger til det klassiske lammelåret

Så hvordan fortoner egentlig nordmenns forhold til påskelammet seg?

– Jeg tror nok det er mange som ikke har hørt om tradisjonene til påskelammet. Likevel har de som en tradisjon å spise lam fordi de enten har vokst opp med det. Eller de tenker på det som festmat når familien skal samles, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat, til ABC Brand Studio.

– Mange sverger nok til det klassiske lammelåret, mens andre og kanskje mer de yngre går for en lammebiff eller en lammeburger, fortsetter hun.

Bilde av hand som holder en lammeburger
En lammeburger på grillen til påskemiddagen er en slager for voksne o barn. (Foto: Matprat.no)

Oppskrift: Langtidsstekt lammelår

For de gangene du ikke klarer velge mellom turen og lammelåret. Her har du en oppskrift på langtidsstekt lammelår som gjør seg selv i ovnen. Så kan du konsentrere deg om annet mens maten tilberedes.

Det fine med lammelår er at det egner seg svært godt til langtidssteking, dandert i en langpanne, på lav temperatur. Fjelleng Hansen tar oss gjennom tilberedningen:

– Kutt opp grønnsaker, smaksett låret med rosmarin og hvitløk, og legg låret over grønnsakene i en ildfast form eller langpanne. Hell på litt vann og sett det i ovnen der det skal stå og kose seg på 125 grader i cirka 3 timer.

Langpanne til lammelår

Mauviel Pro Aluminium Ovnspanne

En god langpanne gjør stekingen kjekkere. Langpannen er laget i kraftig aluminium som leder varmen godt. Mauviel tilbyr livstidsgaranti mot fabrikasjonsfeil.
Kjøp langpanne

Dersom det er lammebiff eller lammelår i skiver du skal tilberede, anbefaler hun deg å gjøre klar favoritt-tilbehøret og så steke biffen som en vanlig biff.

Lammelår på grill eller i stekeovn?

Lam kan tilberedes på flere måter, og også på grillen. Hva gir det beste lammekjøttet; ute på grillen eller inne i stekeovnen?

– Har du tilgang på grillen i påsken, er jo absolutt grillet lammestek å foretrekke. Mest fordi det gir en deilig smak av sommeren. Ellers er det også godt å slenge en lammeburger på grillen, toppet med feta og rødkålslaw, eller enda enklere syltet rødløk og frisk agurk, svarer Fjelleng Hansen.

– Men, jeg må innrømme at lammestek i stekeovnen også gjør seg godt.

Steketermometer med bluetooth og app
Bilde av bluetooth termometer med app til grillen

IWeber bluetooth-termometer med app

Integrerbart bluetooth-termometer med app, som måler temperaturen på både kjøttet og grillen.
Sjekk funksjonene!

Flere anbefalte oppskrifter på lammelår:

På spørsmål om hvilke oppskrifter på lam hun vil trekke frem i tillegg til klassisk lammestek og grillet påskelam, anbefaler Fjelleng Hansen følgende tre:

  • Lammeburger: Søtt, salt, crunchy og deilig frisk – lammeburger med rødkål og spinat, toppet med feta, pistasjnøtter og mynte kan fort vise seg å bli din nye burgerfavoritt.
  • Meze med lammestek: Tilbered lammet med mer smak og sprekere farger. Her snakker vi lammestek på grillen med masse deilig tilbehør.
  • Pinnekjøtt med appelsinsalat: Hvorfor bare spise pinnekjøtt i julen? Her er en oppskrift med glasert pinnekjøtt, og en frisk deilig appelsinsalat. Søtt, salt og syrlig sammen – blir ikke bedre enn det.

(Saken fortsetter under)

Bilde av Meze med lam og tilbehør
Lam passer til litt av hvert. Avbildet er en nydelig Meze med lam. Foto: Matprat.no

Tilbehør til lammelår

Til å servere ved siden av lam, anbefaler Fjelleng Hansen flere fristende forslag.

– Grønn persillepuré med nøttesmør smaker utrolig godt til, og et godt soppsmør eller urtesmør gjør seg alltid. En salat med mange friske smaker og byggryn som metter , gjør seg utmerket til både lammekoteletter og biff. Så må jeg også få trekke frem ovnsbakte rotgrønnsaker og kremet appelsinsaus som smaker godt til lammesteken.

Hvordan tine lammelår

Kjøper du frossent lam er det for smakens og saftighetens skyld lurt å legge det til tining i kjøleskap i ett par dager. Et tips om du derimot ikke har tid til det er å hurtigtine det ved å legge det i kald vann. Da er det viktig å påse at emballasjen er skikkelig lukket og ikke inneholder luft for det vil sinke tiningen. 

Noen av oppskriftene er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.