Langrenn: Alt du trenger å vite om felleski

Bilde av to personer på vei ned en bakke på snø i vinterlandskap med felleski på beina.
Hvem skulle trodd for bare få år siden at størstedelen av skiene som selges i dag, kommer med ull fra angorageiten under?

Felleski eller smøreski? – Felleski passer godt for de som ikke har kunnskapen, muligheten eller et ønske om å bruke mye tid på smøring.

Saken er skrevet 26. jan. 2021.

Blant skifrelste nordmenn har felleski vært veldig i vinden de siste vintersesongene. Kort fortalt er det snakk om klassiske langrennski der du i stedet for å bruke smøring, har en fell bestående av hår som skaper feste mot underlaget. Skiene er med andre ord smørefrie. Dermed slipper smøringen av skiene når du ønsker å gå på ski.

Bilde av mann med rød jakke og sorte skibukser på skitur med langrennski i vinterlandskap med felleski på beina.
Felleski fungerer bra under de fleste temperaturer, selv om smøreski kan gi bedre glid og feste når det er kaldt.

– Felleski har blitt ekstremt populære de siste årene og har et bredt bruksområde. Men som med alt annet er de ikke perfekte, forteller butikksjef i Milslukern, Eirik Kurland Olsen, til ABC Brand Studio.

– Felleski fungerer jevnt over veldig bra. Imidlertid vil det være føre- og temperaturområder hvor for eksempel en smøreski vil være bedre dersom de er riktig smurt. Når det er 4 minusgrader eller kaldere, samt fin snø, så vil en smøreski potensielt gi bedre glid og feste enn en felleski – selv om felleski vil fungere der også.

– Imidlertid vil jeg si at felleski passer godt for de som ikke har kunnskapen, muligheten eller et ønske om å bruke mye tid på smøring når de skal ut på ski.

Lyst på mer lignende stoff? Her samler vi alle guider, best-i-test-saker og smarte tips innen sport og fritid

– Kjøper ikke felleski for å vinne skirenn

Bor man også på et sted med mye temperaturforandringer og mye forskjellige fører, kan felleski være et utmerket valg.

– Mange som kjøper felleski, bruker gjerne dette som primærparet. Så tar de kanskje frem et eldre par, eller kjøper etter hvert et par til, som kan smøres slik at de har muligheten til å variere. Dersom du skal ha skiparet hovedsakelig stående på hytta der det er en stabil og kald vinter, er nok en smøreski et bedre valg for akkurat dette.

MEGET GOD TRENINGSSKI
Salomon S/Max eSkin 22/23

Salomon S/Max eSkin 22/23

Spenn, profil og sidevegger bygget på samme form som World Cup-modellen S/LAB Carbon Classic for å maksimere fraspark, glid og akselerasjon.
SUVEREN TRENING/RACING-FELLESKI
Fischer Speedmax 3D Twin Skin 22/23

Fischer Speedmax 3D Twin Skin 22/23

Speedmax 3D Twin Skin er skien når fart er det du er ute etter. Denne racing- og treningsskien med høy intensitet er designet utelukkende for å bevege seg raskt.

Felleski er enkelt og brukervennlig

Eirik Kurland Olsen er tidligere junior verdensmester i langrenn og har vært aktiv innenfor langrenn yrkesmessig i over 25 år. Han er særdeles godt kjent med felleski og nevner enkelthet og brukervennlighet på listen over fordeler.

– Felleski fungerer jevnt over veldig bra, selv om man ikke kan forvente verdens beste glid og feste på alle turene sine. Likevel mener jeg at enkelheten overgår dette. Man kjøper ikke felleski for å vinne skirenn, men for å ha ski som gjør at man kan gå på ski og nyte naturen uten å måtte gjøre masse forberedelser, sier Kurland Olsen før han fortsetter:

Bilde av Eirik Kurland Olsen, butikksjef hos Milslukern, i butikk forran en vegg med masse felleski.
Eirik Kurland Olsen er butikksjef hos Milslukern og har flere års erfaring fra skiløypene.

– Samtidig gjør enkelheten det lettvint i form av transport, og ikke minst det økonomiske ved å unngå å ha masse smøring og utstyr stående hjemme.

Hva bør jeg se etter når jeg skal kjøpe felleski?

– Det er viktig at du tenker over hvor du skal bruke skiene, samt at du er nøye med å oppgi noenlunde korrekt vekt til vedkommende som hjelper deg. Tenk også over hva du ser etter i skien. Skal den brukes i oppkjørte løyper eller utenfor løyper? Og ikke minst – er det feste eller glid som er absolutt viktigst for deg? Dette gir oss gode innspill i form av å finne både modell og riktig ski for deg.

Lurt tips: Slik holder du føttene varme i vinter

Pris spiller en viktig rolle

Felleski kommer i flere typer. Det å kjenne litt til sitt eget bruksmønster er derfor til god hjelp når man skal velge modell.

– Mitt tips er å velge en felleski som ikke er av de billigste – rett og slett fordi disse har en tendens til å være «kjedelige» å gå på. Med det mener jeg at de ofte er flate i konstruksjonen og tunge å gå på.

NY UTGAVE AV BESTSELGEREN
Rossignol R-Skin Pro IFP 22/23

Rossignol R-Skin Pro IFP 22/23

En meget lettgått felleski som passer både for de som går noen få turer i løpet av vinteren og de som går på ski flere ganger ukentlig.
BEST I TEST FOR TRENING OG MOSJON
Rossignol R-Skin Ultra 22/23

Rossignol R-Skin Ultra 22/23

Den perfekte felleski for både korte og lange turer i marka. Meget enkelt og behagelig i bruk.

Velger du derimot å bevege deg litt opp i pris, får du mye mer dynamiske og morsomme ski å gå på, både i form av glid og feste.

– Disse skiene har du gjerne da også lenger, utdyper Kurland Olsen.

Slik velger du riktig hodelykt

Hvilke bindinger til felleski?

På spørsmål om hvilke bindinger man bør prioritere når det kommer til bruk av felleski, svarer Kurland Olsen raskt at det er viktig med en flyttbar binding.

Bilde av to personer i skiløyper på felleski med blå himmel, og mye snø
– Flytter du deg fremover på skien, får du bedre feste ved at fellen lettere kommer i kontakt med underlaget. Dersom du flytter deg bakover, flytter du tyngden bakover på skien og skaper løft i skien foran. (Foto: Fischer)

– Det er ikke noe man absolutt må ha, men om man ønsker å få bredest mulig bruksområde, og ikke minst hvis man ønsker å kunne «manipulere» skien litt i form av bedre feste og bedre glid, er dette noe man uten tvil bør ha. Jeg vil faktisk si at det er noe man skal kalkulere inn med en eneste gang når man tenker å kjøpe felleski, råder han før han fortsetter:

– Vi selger svært mye Rottefella Move som er en suveren og enkel løsning som passer felleski utmerket.

Bindinger
Rottefella Madshus Move Race Kit

Rottefella Madshus Move Race Kit

På en vanlig smøreski kan du smøre lenger, kortere, tykkere eller tynnere. På felleski er fellen derimot ferdig montert. Den kan med andre ord ikke flyttes, eller gjøres tynnere eller tykkere. Av denne grunn benyttes det flyttbare bindinger for å manipulere egenskapene i skien ved å justere bindingen.

– Flytter du deg fremover på skien, får du bedre feste ved at fellen lettere kommer i kontakt med underlaget. Dersom du flytter deg bakover, flytter du tyngden bakover på skien og skaper løft i skien foran. Det vil i sin tur gjøre at fellen kommer mindre i kontakt med snøen. Dette skaper da potensielt noe dårligere feste, men bedre glid.

Kurland Olsen forteller at flytting kan benyttes for å justere skien litt i henhold til vekt.

Kald på hendene under skituren? Da bør du prøve disse

– Hvis du har gått ned i vekt i det siste, kan du flytte deg fremover og «motvirke» noe av dette i skien. Dersom ribba har gjort sitt, kan du flytte deg noe bakover med bindingen, og vips har du utlignet noe av vektendringen med tanke på hvordan skien oppfører seg.

Ikke glem fellerens og impregnering

Bilde av hand som renser og impregnerer felleski
Universal glider til vedlikehold av glidzonen på felleski.

Det er viktig å huske at selv om du ikke trenger å smøre en felleski, så er vedlikehold viktig for å sikre best mulig skiopplevelse. 

– Sålen, som omfatter alt utenom selve fellen, er lik som en vanlig smøre- eller skøyteski. Den bør behandles med glider for å bevare glid og slitestyrke. Fellene er i seg selv svært enkle å ha med å gjøre, råder butikksjef Kurland Olsen.

– Disse er det dog greit å bruke fellerens på når man ser at det begynner å sette seg mye rester av forurensing fra snøen i form av kvae fra trær og ikke minst klister og smurningsrester fra andre skigåere.

Ekspertrådet er å bruke fellerens og impregnering for å gjøre fellen ren og fin igjen.

– Etter en stund vil også fellene bli slitt, og de kan da byttes. Da gir man skiene en slip for å få bort riper og småskader, samt få frem frisk ny såle som gir langt bedre glid.

Vedlikehold av felleski
Swix N19 Glide Wax For Skin Skis

Swix N19 Glide Wax For Skin Skis

Universal glider til vedlikehold av glidzonen på felleski. Gir god glid uansett værforhold.