Shopping

Lars fra Sommerhytta gir deg sine beste tips til valg av verktøy

Fokus på en stikkontakt som er til en lader for batterier til elektrisk verktøy. I bakgrunnen er det stilt opp elektriske verktøy som er grønne. Vi har snakket med Lars Fossum som er kjent som dommer i Sommerhytta for å få de beste tipsene til hva man må tenke påfør man skal kjøpe elektrisk verktøy. Vi har også sett på hvilke verktøy-merker som er de beste, og her kan man velge mellom Milwaukee, makita, ryobi og bosch.
Milwaukee, Bosch, Makita eller Ryobi? Vi har snakket med tømrermester Lars Fossum, som også er kjent som dommer i Sommerhytta, for å kunne gi deg de beste tipsene til hva du må tenke på før du kjøper elektrisk verktøy. (Foto: Marie Henriksen/ABC Guider)

Milwaukee, Bosch, Ryobi eller Makita? Tømrermester, og Sommerhytta-dommer, Lars Fossum forteller hva du må tenke på før du skal kjøpe verktøy.

Hobbysnekker eller proffsnekker? Uansett hvilket nivå du er på er når det kommer til snekkerferdigheter er verktøy et viktig hjelpemiddel. Det er derimot noen ting man bør tenke på før man kjøper elektriske verktøy.

Vi har snakket med tømrermester Lars Fossum, kjent som dommer fra Sommerhytta, som gir deg sine beste tips til hva du må tenke på før du skal gå til innkjøp av elektriske verktøy.

Her kan du lese alt vi skriver om verktøy. Du finner blant annet geniale hageredskaper og høytrykkspylere som er best i test.

Hvordan velge verktøy?

For tømrermester Lars Fossum er det Bosch som gjelder.

– Selv holder jeg meg til Bosch. Bosch har en serie for proff (blå) og en serie for hobby (grønn). Alle mine blå-Bosch benytter seg av samme type batteri, slik at det at det kan benyttes til forskjellige verktøy. Dette verktøyet tåler bruk ute og inne, året rundt, hver dag, sier han.

Lars sin favoritt
DRILL GSR 18 V-60 C SOLO L-BOXX

DRILL GSR 18 V-60 C SOLO L-BOXX

En 18V bormaskin med maks. dreiemoment på 45 Nm og en hastighet på 1900 o/min.
Pris nå: 2 290 kroner hos Tørn
Her får du den til laveste pris

Hva må man tenke på før man kjøper elektrisk verktøy?

– Man må tenke på til hvilket bruk verktøyet er ment for. Skal det for eksempel brukes til å bore ett hull og å sette i fire skruer i året kan du velge noe fra billigsegmentet. Dette verktøyet er av meget lav kvalitet, og følgelig ikke særlig holdbart, men vil gjøre jobben, forklarer han.

Med så lite jobb mener han at man kan klare seg med verktøy kjøpt i hobbyforetninger og billigkjeder, som for eksempel Biltema og Jula. Har man derimot større ambisjoner anbefaler Fossum å gå for mer kvalitet av verktøy.

– Det er ikke avgjørende hvilket merke på verktøyet man velger. Ofte har utsalgssteder som Maxbo, Montér, Byggmakker osv. tilbud på bra verktøy som blant annet Bosch, Makita, Ryobi og Milwaukee. Disse anerkjente merkene vil man kunne få ekstrautstyr til.

Han mener batteridrill samt kapp-/ listesag er et minimum, selv til småjobber.

Hvilket verktøy-merke skal man velge?

Når man bestemmer seg for hvilket merke man skal velge er det lurt å se på mulighetene man har fra produsenten. Det er nemlig et lite økosystem hvor de fleste elektriske verktøyene kan bruke samme batteri dersom de er fra samme produsent.

Tre ting å tenke på:

  1. Utvalg: Sjekk om merket har et stort økosystem med verktøy som kan bruke det samme batteriet.
  2. Batterikapasitet: Noen merker har verktøy med større styrke og batterikapasitet enn andre.
  3. Pris: Det finnes verktøy i de fleste prisklasser. Bestem deg for hvor mye du er villig til å bruke før du bestemmer deg for hvilket merke du går for.

Til info

  • Produsentene vi viser til under er valgt basert på hvilke verktøy-merker nordmenn søker mest etter, samt hvilke som enten har blitt kåret til best i test eller er anbefalt av erfarne håndverkere.
  • Ettersom Fossum kaller drillen et av de mest nødvendige verktøyene snekkere har er det dette elektriske verktøyet vi viser til her. Alle merkene har derimot flere verktøy som kan bruke samme batteri.
  • Vi har ikke sett på tester når det kommer til bare drillen, men fokusert på verktøymerkene som en helhet.

Milwaukee verktøy: Favoritt hos forbrukeren

Protoolreview har spurt leserne om hvilket verktøy-merke de synes er best, og her er det Milwaukee som kommer seirende ut med hele 53% av stemmene. Det som spesielt trekker opp denne produsenten er mengden med verktøy som kan bruke det samme batteriet.

forbrukerfavoritt
Milwaukee Drill M18 CBLDD-502C

Milwaukee Drill M18 CBLDD-502C

Pris nå: 4 224 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Bosch: Valget til tømrermester Lars Fossum

Som Fossum nevnte tidligere har Bosch verktøy som er for hobbysnekkere og proffsnekkere. Grønn Bosch er beregnet til hobbybruk, og er derfor også billigere i pris.

til hobbysnekkeren
Bosch Easy 40 Drill M/2 Batterier

Bosch Easy 40 Drill M/2 Batterier

Pris nå: 1 095 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Makita: En favoritt blant håndverkere

Sawinery, som er en uavhengig nettsiden med håndverkere som deler sine erfaringer, mener Makita er det beste valget av verktøy-merker.

– Makita forbindes ofte med holdbarhet og topp kvalitet når det kommer til deres elektriske verktøy, skriver nettsiden.

Favoritt hos håndverkere
Makita

Makita

Pris nå: 3 590 kroner hos Montér

Ryobi: Anbefalt til hobbysnekkeren

Good Housekeeping har testet verktøy-merker og kommet fram til at Ryobi er det beste for hobbysnekkere.

– Det er fint å vite at det samme batteriet som driver den trådløse drillen min også vil fungere for løvblåseren min eller pumpen for sykkeldekkene til barnet mitt, skrives det på nettsiden.

Hobbysnekkeren
Drill Ryobi

Drill Ryobi

Pris nå: 1 919 kroner hos Montér

 

Les mer på våre temasider: