Shopping

Linser på nett: Eksperten forklarer hva du må tenke på

Nærbilde av øynene til en person som holder en kontaktlinse på fingeren i forgrunnen. Dette må du vite før du kjøper linser på nett. Eksperten svarer.
Her får du kjøpt linser billigst på nett, og dette sier eksperten du må tenke på før du går til innkjøp av kontaktlinser på nettet. (Foto: Colourbox)

Her får du kjøpt linser billigst på nettet, og dette sier eksperten du må tenke på før du bestiller kontaktlinsene.

Mange velger å kjøpe linser på nett fordi prisene ofte er lavere enn hos optikeren. Vi har laget en guide til deg som kjøper kontaktlinsene på nett, og har i den forbindelse snakket med Ann Elisabeth Ystenæs, som er ansvarlig for kontaktlinseutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Kjøper du linser på nett, eller har planer om å kjøpe linser på nett? Da er det flere ting du må tenke på. Norges Optikerforbund skriver at en undersøkelse i 2018 viste at én av tre kontaktlinsebrukere som kjøpte linser på nett ikke fulgte anbefalte kontrollrutiner.

– Dette kan føre til alvorlige øyeinfeksjoner, og i verste fall blindhet, skriver de.

Undersøkelsen som ble gjort av Kantar TNS for optikerbransjen viste at 34 prosent av kontaktlinsebrukere som kjøpte linser på nett, droppet den anbefalte kontrollen hos optiker, og at 9 prosent ikke visste om de har hatt kontroll.

Er du opptatt av helsen din? Da er samlesiden vår for helse perfekt for deg.

Hvordan finne rett kontaktlinse

Det første man må gjøre for å finne riktig linse er å dra til optikeren for å sjekke synet.

– Dette sikrer at kontaktlinsene som bestilles er riktige med hensyn til styrke, type kontaktlinse og passform, sier Ystenæs.

Det er derimot ingen krav til å kjøpe linser hos optikeren.

– Men det er viktig at man ikke bestiller tilfeldige kontaktlinser til seg selv. Optikeren vil undersøke øynene spesielt med tanke på kontaktlinsebruk, avdekke mulige kontraindikasjoner og prøve ut ulike kontaktlinsetyper for å finne frem til den best egnede kontaktlinsetypen til den enkelte, forklarer hun.

I tillegg vil du få opplæring i riktig og trygg bruk av kontaktlinsene. Det instrueres i hygiene, hvordan kontaktlinsene tas av og på, hvordan de eventuelt skal rengjøres, risiko ved kontaktlinsebruk, og hva som bør gjøres ved ulike symptomer og tegn. 

Hva skal du velge: Dagslinser eller månedslinser

Dette er noe vi anbefaler at du snakker med optikeren din om. Det kan for eksempel være spesifikke grunner til at du ikke skal ha langtidslinser.

Dette er noen av de forskjellige linsene:

Dagslinser betyr nye linser hver dag. Dette er linser du tar av deg hver kveld og kaster. Fordelene med disse linsene er at du har helt nye rene, desinfiserte linser hver morgen.

Månedslinser finnes både som langtidslinser og linser for bruk om dagen. Linsene som bare skal brukes om dagen tas av om kvelden for å bli rengjort og desinfisert. Langtidslinser er derimot linser som også kan brukes mens du sover. Disse må tas ut for å rengjøres minst en gang i uken. Selv om du kan sove med langtidslinser er det verdt å legge merke til at det er anbefalt å ta dem av om natten, siden kontinuerlig bruk øker risiko for infeksjoner.

– I de tilfellene der langtidslinser brukes, skyldes det gjerne at man trenger høye styrker eller spesielle parametere for at linsene skal passe øyet, forteller Ystenæs og legger til:

– I Norge er dagslinser svært utbredt, og dette er det enkleste og tryggeste alternativet. Kontaktlinsene kastes etter bruk, og man slipper rengjøring og desinfisering med kjemiske væsker som enkelte kan reagere på.

Kontaktlinser for månedsbytte er også vanlig, og vil ofte være noe rimeligere selv om man må ha linsevæske i tillegg.

Hva betyr tallene på linseseddelen

Som vi har nevnt tidligere i denne saken, er linseseddelen viktig å ha når du skal kjøpe linser på nettet. Her står all informasjon du trenger for å få linsene som har rett styrke, eventuelle korrigeringer, og passform. Under forklarer vi hva de forskjellige tallene på en linseseddel betyr.

• Styrke (POW / PWR / SPH): Indikerer hvor stor synsfeilen din er, og du kan enten ha en minusstyrke eller en plusstyrke på linsene dine.

• Basekurve (BC): Beskriver kontaktlinsens kurve, tallet indikerer en radius i millimeter. Det er viktig at dimensjonene på linsen blir riktig her, ellers kan linsen falle ut litt for lett eller sitte fast for hardt.

• Diameter (DIA): Indikerer linsens diameter målt i millimeter.

• Sylinder (CYL): Beskriver hvor mye astigmatisme du har på grunn av skjeve hornhinner.

• Akse (AX): Indikerer den nøyaktige vinkelen på din astigmatisme.

– Både tallene og navnet på kontaktlinsene må være identiske. En annen type kontaktlinse kan oppføre seg annerledes enn den som var utprøvd selv om tallene er identiske. Om ikke tallene er identiske, kan det føre desentrert kontaktlinse, for mye eller for lite bevegelse, eller at kontaktlinsen blir for stram og klemmer på øyet, forklarer eksperten.

Hun forteller også at feil linse kan irritere øyets overflate, og gi redusert komfort med kontaktlinsen.

Det er anbefalt å gå til optiker en gang i året for linsekontroll. Da får du sjekket om synet har endret seg, samt øyehelsen din.

Husk å beskytte øynene dine i solen. Her finner du årets solbrilletrender til dame og her finner du solbrilletrendene til herre.

Her finner du linser på nett billigst

Vi har her funnet populære linser basert på hva nordmenn søker etter på nettet. I samarbeid med Prisjakt kan du her finne ut hvor disse kontaktlinsene fås kjøpt billigst på nettet.

Husk å dra til optikeren før du bestiller linser på nett. Linsene under er for å vise deg hvilke muligheter som finnes og prisklassene de ligger på. Du kan ta denne listen med deg til optikeren som da vil hjelpe deg å finne ut om noen av kontaktlinsene vil fungere for ditt syn og øyehelse.

Ystenæs har ikke en spesiell linseprodusent hun anbefaler over andre. Hun sier det viktigste er å finne fram til produktet som passer den enkelte, og at dette vil variere fra person til person.

– Alle produsentene har produkter i ulike kategorier fra enklere og rimeligere produkter til de mer avanserte og kostbare, sier hun.

Under har vi samlet populære linser: dagslinser, månedslinser, langtidslinser, progressive linser og linser for skjeve hornhinner.

Dagslinser

dagslinser
Acuvue Oasys

Acuvue Oasys

30 stk/pk, 90 stk/pk eller 180 stk/pk
dagslinser
Dailies AquaComfort Plus

Dailies AquaComfort Plus

30 stk/pk, 90 stk/pk eller 180 stk/pk
dagslinser
CooperVision Biomedics

CooperVision Biomedics

30 stk/pk eller 90 stk/pk

Månedslinser

månedslinser
Alcon Air Optix Aqua

Alcon Air Optix Aqua

6 stk/pk

Langtidslinser

langtidslinser
Acuvue Oasys Hydraclear Plus

Acuvue Oasys Hydraclear Plus

6 stk/pk
langtidslinser
CooperVision Biofinity

CooperVision Biofinity

6 stk/pk

Progressive linser

progressive linser
Acuvue Oasys Multifocal

Acuvue Oasys Multifocal

6 stk/pk
progressive linser
Dailies AquaComfort Plus Multifocal

Dailies AquaComfort Plus Multifocal

Dagslinser : 30 stk/pk
progressive linser
CooperVision Biofinity Multifocal

CooperVision Biofinity Multifocal

6 stk/pk

Linser for skjeve hornhinner

Linser for skjeve hornhinner
Acuvue Oasys Astigmatism

Acuvue Oasys Astigmatism

Dagslinser: 30 stk/pk eller 90 stk/pk
Linser for skjeve hornhinner
Dailies AquaComfort Plus Toric

Dailies AquaComfort Plus Toric

Dagslinser: 30 stk/pk
Linser for skjeve hornhinner
CooperVision Biofinity Toric

CooperVision Biofinity Toric

6 stk/pk