Shopping

Luft til luft-varmepumpe: Best i test, pris og strømforbruk

varmepumpe best i test: bilde av utvendig del av luft-luft varmepumpe. Vi svarer på spørsmål som Hvor mye strøm bruker en varmepumpe, Hvordan fungerer en varmepumpe og Hvilken varmepumpe skal jeg velge? Samt avslører at det er Toshiba varmepumpe Daiseikai 9s 25 og Mitsubishi varmepumpe Electric Hero som er varmepumpene som er best i test.
Bilde av utedelen av en luft til luft-varmepumpe Denne typen oppvarming kalles varmeflytting og er mer energismart enn oppvarmingen ved mange andre former for oppvarming. (Foto: Colourbox)

Vi tar for oss alt du trenger å vite om en luft til luft-varmepumpe! Både pris på montering, Enova-støtte, best i test og strømforbruk.

I Norge er det varmepumper av typen «luft til luft» som er mest brukt i norske hjem. Og siden Norges første varmepumpe ble bygget allerede i 1918, har utviklingen vært stor. Ifølge Enova hadde hele 900 000 nordmenn sin egen varmepumpe innen 2017. Og det er kanskje ikke så rart at så mange har fått øynene opp for denne type oppvarming, fordi man ifølge Energismart.no nemlig kan mer enn halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe.

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømbruk.

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Ifølge energismart.no vil en luft til luft-varmepumpe være hele 3 til 5 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming. Kort fortalt kan du redusere energiforbruket med mer en 50 prosent! Her går vi mer i dybden på hvor mye strøm man sparer med en varmepumpe.

Når det er snakk om strømbruk hos en varmepumpe regner man med det som kalles «SCOP». Har en varmepumpe en SCOP på 5,3 betyr det at du kan gange opp varmen du får med 5,3 i forhold til brukt strøm gjennom et helt år.

Hvem passer en luft til luft-varmepumpe til?

En luft til luft-varmepumpe kan være et lurt tiltak for deg som vil spare penger penger på strøm og redusere energiforbruk. Enova skriver at luft til luft-varmepumper egner seg til deg som:

  • Bruker mer enn totalt 15.000 kWh per år.
  • Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong.
  • Bruker panelovner til oppvarming i dag.
  • Har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt.
  • Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.
  • Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer.

Har du bestemt deg for at du vil gå for en varmepumpe? Her avslører vi hvilke luft til luft-varmepumper som er best i test.

Uforpliktende tilbud på varmepumpe
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
Få tilbud på varmepumper her

Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe?

Varmepumper kommer i flere varianter, og fra kjente merker som Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu og Panasonic. Ifølge Forskning.no er det vanligst med varmepumper hvor innedelen henges høyt opp på veggen, men også gulvmodeller eller innebygde varmepumper er tilgjengelige på markedet.

En luft til luft-varmepumpe fungerer ved å hente varme fra luften utenfra som varmepumpen igjen blåser inn i boligen din.

Hvorfor sparer man strøm med en varmepumpe?

Forskning.no forklarer hvordan en luft til luft-varmepumpe fungerer og skriver:

– En varmepumpe er forskjellig fra en ovn. Ovnen lager «ny» varme, men varmepumpa henter varme som allerede fins i omgivelsene. De fortsetter med å forklare at dette gjøres ved at varmepumpen henter varme fra avtrekkslufta eller utelufta og blåser den inn i hjemmet ditt. Dette gjør dermed varmepumpa til det vi kaller en varmeflytter. Det som gjør varmepumpa energieffektiv er det at den lager mer energi enn den bruker, og slik sparer man strøm.

Hvor mye koster det å montere en luft til luft-varmepumpe?

Det å montere en standard luft til luft-varmepumpe koster normalt rundt 5000-6000 kroner, men kan også koste både mer og mindre. Vil du ha tillegg som for eksempel det som kalles multisplitt, som vil si en varmepumpe med flere innedeler, vil det koste mer og gjerne komme opp i 8000 – 9000 kroner.

Enova skriver at den totale prisen på både varmepumpe og montering kan komme på 18-30 000 kroner, men at dette kommer an på hvilken type varmepumpe du velger. Forskjellene i pris på de forskjellige luft til luft-varmepumpene går gjerne på hvorvidt varmepumpen har muligheten for temperaturkontroll og tidsstyring eller bare vanlig termostat. Monteringen vil vanligvis ta noen timer og en varmepumpe varer gjerne i 12-15 år. Her kan du lese enda mer om montering av luft til luft-varmepumper.

Hvilken varmepumpe skal jeg velge?

Det vanligste er som nevnt luft til luft-varmepumper da disse passer i nesten alle typer boliger. Det er verdt å merke seg at du vil få mest ut av den om du bor på steder med milde vintre eller lange fyringssesonger. Her går vi gjennom forskjellige varmepumper og tar for oss hvem de forskjellige varmepumpene passer til samt hvilke du får Enova-støtte ved innkjøp av.

Mitsubishi varmepumpe: En av de beste i test og best brukeranmeldelser

Mitsubishi Electric Hero er både en av varmepumpene som er best i test og mest energieffektive hos Energismart, men også varmepumpen som får flest stjerner Prisjakt.no. Den får 5 stjerner av totalt 4 av 5 anmeldelser. Det skrytes blant annet over fantastiske funksjoner og om en effektiv pumpe som varmer godt opp i flere etasjer.

– Følger nøye med energiforbruket og LN25an har bidratt til en kraftig nedgang i vintersesongen (bor i Midt-Sverige), lyder en av anmeldelsene.

Vi svarer: Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Best brukeranmeldelser
MITSUBISHI LN25 Kaiteki (Hero), Varmepumpe

MITSUBISHI LN25 Kaiteki (Hero), Varmepumpe

Energiklasse: A+++
SCOP: 5.2
Lydnivå på innendørsenhet: 19 dB
Sjekk laveste pris her