Shopping

Luft til vann-varmepumpe: Pris, strømbruk og hvem passer de til?

Bilde av en grå varmepumpe mot et svart hus. Vi svarer på spørsmål som «hvor mye koster en luft til vann-varmepumpe« hvor mye strøm man sparer på en luft til vann-varmepumpe samt hvem de passer til og om man får enova-støtte på de.
Med en luft til vann-varmepumpe kan du spare penger på oppvarming og varmtvann til boligen din. Hvor mye du sparer, hvor mye en luft til vann-varmepumpe koster og hvem de passer til gir vi deg svaret på!

Vurderer du en luft til vann-varmepumpe? Vi har samlet alt du må vite, og svarer på alt fra strømbruk, pris, bruksområde og Enova-støtte.

Er du på utkikk etter en varmepumpe og usikker på hvilken som passer deg? Eller er du kanskje helt sikker på at det er en luft til vann-varmepumpe som er det rette valget for deg? Da bør du lese videre! Under går vi nemlig igjennom alt fra strømbruk til pris og hvem en luft til vann-varmepumpe passer til.

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra strømbruk, hvilke du kan få støtte til og pris på montering.

  Hvor mye strøm bruker en luft til vann-varmepumpe?

  – Med luft-til-vann-varmepumper vil du få igjen 2,5 til 3,5 ganger mer varme enn hva varmepumpen bruker av strøm. Det betyr at du vil spare mellom 60% og 70% energi sammenlignet med å bruke strøm, skriver Varmepumpeinfo om luft-til vann-varmepumper.

  Så mye kan du spare med en luft til vann-varmepumpe:

  Totalt energibehov 
  [kWh/år]

  15 000

  30 000

  50 000

  Andel til varme og varmt vann (75 %)
  [kWh/år]

  11 250

  22 500

  37 500

  Energibesparelse*
  [kWh/år]

  5 300

  10 600

  17 700

  * Varmepumpen dekker 75 % av årsbehovet for varme og varmt vann. Beregnet med en gjennomsnittlig årsvarmefaktor (SCOP) for pumpen på 2,7. (Kilde: Enova)

  Uforpliktende tilbud på varmepumpe
  Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

  Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

  Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
  Få tilbud på varmepumper her

  Her har vi også avslørt hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe!

  Hva fungerer en luft til vann-varmepumpe?

  En luft-til-vann-varmepumpe er en type varmepumpe som brukes til oppvarming og produksjon av varmtvann i boliger eller bygninger. Den skiller seg fra en luft-til-luft-varmepumpe ved at den overfører varmeenergi fra luften utenfor til vannbårne varmesystem inne i bygningen, i stedet for å varme opp luften direkte. Dette varme vannet kan for eksempel brukes til vannbåren gulvvarme, radiatorer, romoppvarming, viftekonvektor eller til å varme vann som brukes i boligen. Enova skriver at en luft-til-vann-varmepumpe egner seg til deg som:

  • Er på utkikk etter en fornybar varmekilde.
  • Bor i et hus som bruker over 25.000 kWh i året.
  • Bor i et område med milde vintre eller lang fyringssesong.
  • Skal erstatte den gamle oljefyren.
  • Har vannbårent varmesystem i huset. Har du ikke et slikt system, kan Enova gi deg støtte

  Er det derimot varmtvann til tappevann du er ute etter å varme opp er kanskje en varmepumpebereder et bedre valg?

  Hvor mye koster en luft til vann-varmepumpe?

  Varmepumpeinfo skriver at luft-til-vann-varmepumper normalt koster fra 120 000 kr eller mer ferdig installert, og at lavere energiutgifter ofte gjør at investeringen i varmepumpen er nedbetalt i løpet av 6 til 10 år, men dette varierer også etter hvor isolert boligen din er samt hvor mange som bor i boligen din. Man får ikke Enova-støtte på luft til vann-varmepumpe, men vi har tidligere avslørt hvilke varmepumper du får Enova-støtte på.