Shopping

Luftavfukter: Disse er best i test

Luftavfukter: Illustrasjonsfoto av luftavfukter.
En luftavfukter kan gi deg bedre inneklima om du sliter med høy luftfuktighet. Vi har funnet de beste fra Meaco, Arida og Ecoair. (Foto: Colourbox)

Sliter du med fuktig og tett luft? Da kan en luftavfukter være gull verdt! Vi har funnet frem et knippe gode modeller som gjør det bra i tester.

Fuktproblemer i hjemmet kan være en plage for mange, spesielt i fuktige områder eller i perioder med høyt luftfuktighet. En effektiv løsning på dette er å bruke en luftavfukter, som reduserer fuktigheten i luften. Vi har funnet frem til luftavfuktere som har fått gode skussmål hos en rekke anerkjente nettsteder, slik at jobben med å velge riktig luftavfukter for deg forhåpentlig vis blir litt lettere.

Sjekk ut vår samleside for best i test-saker!

Disse luftavfukterne er best i test

Energieffektiv testvinner!
Meaco 20L Platinum

Meaco 20L Platinum

Sjekk prisen her

Denne luftavfukteren fra Meaco er anbefalt av de britiske avisene The Independent og The Telegraph, som begge trekker den frem som den beste luftavfukteren på energisparing. Den bruker 219 watt i timen, og kan trekke opptil 20 liter vann ut av luften per døgn.

Den har også et HEPA-filter som filtrerer ut 99% av partikler i lufta, slik at inneklimaet ditt blir både tørt og partikkelfritt.

perfekt til båt- og campinglivet
Arida S3L liten avfukter

Arida S3L liten avfukter

Sjekk prisen her

Om du trenger en liten og rimelig luftavfukter med lavt strømforbruk, er dette modellen for deg. Med sin vesle størrelse og beskjedne effekt på 3.2 liter vann i døgnet er ikke dette en luftavfukter du har i stua hjemme, men fungerer helt ypperlig i små rom i campingvogn og båt. Lav vekt og et praktisk håndtak gjør at den enkelt kan flyttes rundt på etter behov. På båtforumet Båtplassen.no omtales den av to brukere som henholdsvis “liten og effektiv” og at den “virker veldig bra”.

Best i test
Meaco Arete One 20L

Meaco Arete One 20L

Sjekk prisen her

Ideal Home sin test av luftfuktere, blir også denne adsorpsjonsbaserte luftavfukteren fra Ecoair trukket fram. I motsetning til kompressorbaserte modeller, fungerer denne ved å bruke et adsorpsjonsmiddel for å fjerne fuktigheten fra luften.

Denne luftavfukteren har også mulighet til å tømme vannet direkte i et sluk eller lignende, slik at den kan gå kontinuerlig om du skulle ha behov for det. Den har også luftfilter.

Best i lave temperaturer!
Ecoair DD122FW MK5 Classic

Ecoair DD122FW MK5 Classic

I Ideal Home sin test av luftfuktere, blir også denne modellen fra Ecoair trukket fram denne adsorpsjonsbasert luftavfukteren. I motsetning til kompressorbaserte modeller, fungerer denne ved å bruke et adsorpsjonsmiddel for å fjerne fuktigheten fra luften.

I en adsorpsjonsbasert luftavfukter passerer den fuktige luften over en roterende plate som inneholder adsorpsjonsmiddelet. Fuktigheten adsorberes av middelet, og den tørre luften slippes ut av maskinen igjen.

Denne typen luftafukter fungerer i motsetning til mange andre former for luftavfuktere helt ned til 1 varmegrad, og er dermed et ypperlig alternativ for kaldere rom som skal avfuktes. Den er også mer stillegående enn kompressorbaserte luftavfuktere.

Hva er en luftavfukter?

En luftavfukter fungerer ved å trekke inn fuktig luft fra omgivelsene og avkjøle den for så å kondensere fuktigheten til vann, som samles opp i en beholder eller dreneres ut. Den tørre luften slippes deretter ut igjen i rommet.

Den vanligste typen luftavfukter er en kompressorbasert luftavfukter, som bruker en kald overflate (kjølelement) for å kondensere fukten ut av luften. En vifte trekker inn den fuktige luften og leder den over kjøleelementet, der den avkjøles til under duggpunktet. Fuktigheten kondenserer deretter til vann og samles opp i en beholder eller dreneres ut. Den tørre luften slippes ut av maskinen igjen, og prosessen gjentas.

Hva er fordelene ved en luftavfukter?

  1. Reduserer fuktighet: Luftavfuktere kan redusere fuktigheten i luften, spesielt i fuktige områder. Dette kan bidra til å forhindre dannelse av mugg og sopp på vegger, tak og gulv.
  2. Forbedrer luftkvaliteten: Mange luftavfuktere har filter som kan fjerne pollen, støv, muggsporer og andre irriterende partikler fra luften, noe som kan hjelpe personer med allergier eller astma.
  3. Reduserer lukt: Fuktighet kan føre til dårlig lukt, spesielt i områder som bad, kjeller eller vaskerom. Luftavfuktere kan hjelpe til med å redusere eller eliminere disse luktene.
  4. Beskytter hjem og inventar: Overflødig fuktighet kan skade hjem og inventar over tid, inkludert møbler, elektronikk og treverk. En luftavfukter kan bidra til å forhindre slike skader.
  5. Reduserer risiko for helseproblemer: Overflødig fuktighet kan føre til helseproblemer, som for eksempel irritasjon av luftveiene, hodepine og tretthet. En luftavfukter kan bidra til å redusere disse risikoene.

Derfor må du ikke vaske gulvet med grønnsåpe.